Stupina Octav

Creat de octav, Februarie 13, 2012, 12:24:32 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

nu am intalnit si nici nu am auzit de asa ceva in luna martie
unirea este riscanta ca familia cu matci eclozionate va ramane in final cu o matca aleasa de albine si daca nu o vezi sigur va omora matca familiei primitoare
familia bezmetica nu se poate uni in nici un caz
eu asi lasa situatia asa cu este si asi urmari ce se intampla
Trantori de la familia bezmetica nu sunt de valoare in schimb mai sunt trantori (putini )care au iernat in anumite familii

octav

Familia nu e bezmetica, cel putin asa cred, pentru ca am gasit matca si ponteaza dar in majoritate trantori. Are si puiet de lucratoare dar putin, adica 60-70% trantori si 30-40% lucratoare, iar puietul este compact nu rasfirat si aleatoriu. Sa fie bezmetica oare sau doar foarte batrana matca? Este tot verde si asta.
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

bucovineanu

O familie e bezmetica atunci cand nu are regina si oua albinele. In acest caz e vorba de o regina epuizata care trebuie schimbata.

Mihai Sergiu

Sambata am gasit o familie bezmetica crestea trantori intr-o veselie avea chiar si ecluzionati destui pe rame asta e daca sunt incepator si nu am stiut ca n-are matca ciudat era ca aducea polen si atunci nu am mai deschis stupul. In fine am avut un roi f slab si l-am unificat cu familia bezmetica le-am stropit cu tuica diluata cu o jumatate de ora inainte si pe urma le-am unit, matca am izolato timp de o jumatate de ora dupa care i-am dat drumul. Azi cand am controlat deja a depus oua  :hi:.
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

mape 48-petru manea

De obicei albinele outoare din fam.bezmetica omoara matca pe care o dai familiiei respectiva ----chiar daca matca a inceput sa oua ---cand se mai incalzeste putin trebuie facut un control

stefan1

Anul trecut am avut o familie cu matca epuizata, care oua partial de trantori. La primul control, in martie, am vazut situatia dar si o regina tanara foarte faina, dar inca nefecundata si am vazut si botca din care a iesit. Totusi mai tarziu regina noua a disparut, in mod sigur la zborurile pentru imperechere, probabil din cauza vremii si a lipsei de trantori destoinici. Traia insa matca batrana (in al 5-lea an) dar oua tot mai putine oua de albine si mai multe de trantori. Credeam ca va mai trage alte botce, a si tras 2-3, dar cu oua nefecundate. Am insistat sa obtin o regina din stupul ala dar nu am reusit. Abia in 16 mai i-am dat un fagur de puiet capacit si doua botce capacite cu albinele de pe el, fara a proteja nici matca batrana nici botcele. In data de 2 iunie matca noua se era fecundat si oua. Curios ca matca batrana inca era in stup si oua mai departe de trantori, deci cea noua nu a atacat-o. Am eliminat-o eu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Perfect adevarat---dar familia d-voastra nu era bezmetica

stefan1

Citat din: mape 48 din Martie 12, 2013, 07:46:15 AM
Perfect adevarat---dar familia d-voastra nu era bezmetica

Bineinteles ca e diferenta majora intre stup bezmetic si cel cu matca trantorita. Cel din urma este mult mai usor de redresat. Eu am vrut doar sa descriu o situatie oarecum asemanatoare cu cea prezentata de Octav.
  Parerea mea pentru el este fie sa uneasca aceasta familie dar daca e convins ca nu mai are o regina nefecundata sau daca nu sa-i dea un fagur cu cat de putine oua de la o alta familie, si daca asta poate impiedica bezmeticirea. Spui ca nu mai e regina batrana, marcata. Dar dupa varsta puietului cel mai mic ai putea determina si data cand a disparut din stup. Asta iti poate da un indiciu despre cam cand s-ar putea bezmetici.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MariusApicultura

Salut Octav!

Sper sa reusesti sa iei o decizie buna tinand cont de parerile celor cu experienta mai bogata, si sa ai stupi puternici la cules!  %%-

:hi: :hi:

Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

Mihai Sergiu

Am controlat din nou ieri familia bezmetica la cate am adaugat matca si se pare ca au acceptato fara probleme chiar daca in stup deja erau trantori ecluzionati. A inceput sa oua si pe a doua rama sper ca de acum inainte sa nu mai fie probleme  :hi:
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

octav

Stupii mei din Bucuresti.

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---

octav

Apropo de cules, in bucuresti a inflorit salcamul. Maxim 1 saptamana si va inflori si in imprejurimi.
Asa ca ... Bafta la cules si vreme buna.

http://youtu.be/3Xf8As2rG70

octav

Am citid undeva ca daca pun catul jos o sa construiasca ma repede fagurii si o sa-i umple cu miere fara sa mai ajunga cu ea in cuib.

Azi am facut urmatorul lucru, o sa vad daca am facut bine.
Aveam in toti 3 stupii 10 rame pline (2 R cu miere si pastura, 1 R claditoare construita si insamantata, 7 rame cu puiet in toate stadiile in majoritate puiet capacit)ramele pline fiind in lateral (prima si ultima) le-am coborat in catul pus jos iar intre ele am pus 1 F A si in exteriorul lor cate 2 rame cladite
in locul celor luate de sus am pus F A la crescut

In cncluzie fiecare stup are in corpul de jos 5 rame iar sus 10 din care 7 cu puiet in majoritate capacit.

Ce parere aveti? o sa mi-o iau sau e o abordare buna?

bucovineanu

Albinele depoziteaza mierea deasupra puietului. Unde ai citit ca se pune catul sub cuib?

octav

Ca sa spun exact am citit astfel:
La stupii de pe pavilion unii stupari izoleaza regina in spatele cutiei si pun ramele de stransura in fata.
Pe acest model eu am adaptat.
Nu stiu daca am facut bine dar sigur o sa vad.

Credeti ca o sa urce mierea sus?