Stupina Octav

Creat de octav, Februarie 13, 2012, 12:24:32 PM

« precedentul - următorul »

orbanstefan64

dorindafi

,, Am o alergie la veninul de albine nu foarte severa, dar a venit o data smurdul dupa ce am primit 2 intepaturi in ureche si de atunci nu mai dau masca jos cand umblu la albine.''

octav , nu vreau sa te sperii dar in cazul asta ori te echipezi cu combinizon ori renuntzi la apicultura
                                                                                   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

octav

Citat din: dorindafi din Octombrie 25, 2012, 08:15:19 PM
,, Am o alergie la veninul de albine nu foarte severa, dar a venit o data smurdul dupa ce am primit 2 intepaturi in ureche si de atunci nu mai dau masca jos cand umblu la albine.''

octav , nu vreau sa te sperii dar in cazul asta ori te echipezi cu combinizon ori renuntzi la apicultura

Multumesc pentru sfat. Mi-am achizitionat unul deja ca sa fiu linistit.
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

antiopa din ardeal

Frumoase familii, interesanta locatie!
Ma mir ca d-nul Bucovineanu nu v-a bombardat cu un raspuns din ala perfect la care nu mai ai ce sa comentezi. Ori e in concediu ori are probleme la calculator.
Si eu sunt de parere ca mierea este suficienta pentru iernat, ideal ar fi ca rezervele de hrana sa se verifice prin cantarirea familiei cu tot cu lada caz in care sansele de a gresi sunt minime. Faptul ca aveti in stup puiet capacit si oua nu cred ca este o problema. In general matcile tinere inceteaza mai tarziu ponta. Stupul simte ca frigul se apropie si cu siguranta regina nu mai este hranita de albine ca sa depuna oua. Dar nici nu pot sa-i puna dop in fund ca sa se opreasca. Cred ca nu aveti larve deoarece albinele nu iau in crestere ouale depuse. Asta ar insemna un consum mare de miere si sansa ca puietul sa moara inainte sau imediat dupa eclozare nereusind sa-si formeze corpul gras necesar pentru a rezista peste iarna. Deci sanse mari sa munceasca de pomana si in pierdere. In ce priveste numarul de rame din cuib cred ca este corect cum ati apreciat. Pentru iernare albinele prefera ramele mai negre care tin mai bine caldura. Parerea mea este sa scoateti toate ramele deschise la culoare (in primul film am vazut una cu miere dar deschisa la culoare) si sa incercati in continuare sa descapaciti cate o rama cu mai putina miere dupa diafragma. Si la alti stupari din zona mea albinele nu vor sa duca in cuib mierea de pe rama descapacita, nu inteleg de ce, la mine o cara urgent.

octav

Luni daca ma va lasa vremea voi mai da cate o rama dupa diafragma si le voi scoate pe cele existente.
O intrebare daca se poate:

Stie cineva cum as putea marunti un bulgare de propolis? Am adunat anul acesta cam 200 g de propolis pentru a fi folosit in diverse amestecuri cu miere sa ca atare pentru sezonul rece in familie. Am incercat sa-l rad dar se inmoaie foarte repede si trebuie sa-l bag iar in congelator sa se intareasca si asta ia mult  timp. Trebuie sa existe si alta solutie. Cei care recolteaza cu kilogramele nu cred ca il maruntesc asa.

Toate bune si iernare usoara si uscata.

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---

jenica67

Amesteca-l cu miere si baga-l la un robot cu cutite.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

mape 48-petru manea

cand il scoti din congelator invelestel in trun tifon sau panza si lovestel cu ciocanul---repeti operatia pana ajungi la o maruntire preferata

octav

Daca fac asa vor ramane bucatele in miere sau se vor topi?
Eu stiu ca propolisul se dizolva doar in alcool. Oare daca bag tot bulgarele in alcool se va topi? ma gandesc ca poate mai are si ceara prin el care nu se dizolva in alcool.
As vrea sa pun in miere tinctura de propolis iar taica-miu face o cura cu propolis dar din plafar si ma gandeam ca daca tot avem e pacat sa nu-l foloseasca.

octav

Citat din: mape 48 din Octombrie 28, 2012, 08:33:09 AM
cand il scoti din congelator invelestel in trun tifon sau panza si lovestel cu ciocanul---repeti operatia pana ajungi la o maruntire preferata

voi incerca asa azi sa vad ce iese

mape 48-petru manea

bulgarele nu se va topi in alcool
dar fragmentele mici se pune in alcool si se agita in fiecare zi timp de doua saptamani (la i l alcool pui 200 g de propolis maruntit ) si vei obtine tinctura de propolis pe care-l poti folosi ----dar se poate folosi si sub forma de bobite (cand propolisul este cald il modelezi in forma rotunda si-l inghiti cu putina apa

octav

Citat din: mape 48 din Octombrie 28, 2012, 08:33:09 AM

Am inceracat asa dar l-am pus initial in 2 pungi succesive sa nu se lipeasca de tifon si A MERS.
Multumesc. L-am maruntit imediat apoi am luat bucatelele mai mari si leam mai maruntit o data. A iesit foarte bine si foarte repede.

Sanatate si sa mai veniti cu sfaturi la fel de bune.   :beer:

stefan1

Eu - si nu numai eu - fac propolisul o pulbere fina prin macinare in rasnita de cafea. Sigur ca pentru a fi casant trebuie ca propolisul sa fie scos atunci din congelator. Nu am incercat sa-l amestec cu miere, ci il prepar dupa reteta mai cunoscuta: tinctura, 150 g propolis macinat si dizolvat in 500 ml alcool etilic concentrat (peste 60grade). Si asa raman destul de multe sedimente in solutie.
  La tinctura se pot folosi diferite concentratii, sigur ca si proportia data de Mape (200 g propolis la 1 litru de alcool) este corecta, pentru o tinctura ceva mai diluata. De fapt concentratia de propolis in tinctura creste daca alcoolul folosit este mai concentrat, sa nu mai vorbesc ca si calitatea propolisului brut variaza mult in functie de modul de colectare si chiar de zona unde s-a produs.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

octav

Eu am incercat asa si fiind un bulgare compact de aproape 200 g, pana sa se sfarame s-a incalzit si s-a intins prin robotul de bucatarie. Era sa mi-o iau rau de tot daca nu frecam la el sa-l scot la fata. Oricum a ramas putin galbui. Voi mai incerca cu o rasnita mai veche dar dupa ce o sa-l sfaram un pic. Dar asta anul viitor.
Eu pun in miere solutia rezultata (tinctura). Aceasta solutie eu o prepar tot dupa o reteta luata de pe forum cu 30% concentratie si folosesc alcool de 96 grade din comert.
Dupa cum ati spus si dvs calitatea propolizului variaza de aceea am ales varianta mai concentrata. Eu l-am cules de pe umerii ramelor si de pe stup unde se sprijina ramele. Anul asta mi-am luat si o plasa de recoltat propolis dar pe care abia acum o saptamana am bagat-o in stup si o voi lasa pana la ultimul tratament apoi o scot. Stiu ca e tarziu dar macar o idee sa-mi fac.

Sanatate si iernare usoare va doresc.

mape 48-petru manea

nu cred ca e bine sa mai folosesti propolisul recoltat dupa tratamentul cu varachet  :nono:

octav

Buna idee. Nu m-am gandit la asta.