Stupina Octav

Creat de octav, Februarie 13, 2012, 12:24:32 PM

« precedentul - următorul »

octav

Va salut!

Am urmatoarea situatie si as vrea sa stiu daca e de bine sau nu
Am 3 roiuri de anul asta care se prezinta astfel dupa restrangerea de la 10 rame 1/1.
Fam 1: Din 10 a ramas pe 7 din care 1+1/2 puiet capacit, si 1/2 puiet larvar restul miere si pastura
Fam 2: Din 10 a ramas pe 7 din care 2+1/2 puiet capacit, si 1+1/2 puiet larvar restul miere si pastura
Fam 3: Din 10 a ramas pe 8 din care 3 puiet capacit, si 1+1/2 puiet larvar restul miere si pastura

Eu zic ca rezerve sunt suficiente, dar nu stiu ce sa fac cu puietul. Cum sa le fac sa se opreasca? E rau ca au atata puiet?
Din pacate era cam frig si nu am facut poze de frica sa nu racesc puietul.

Cu stima,
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

jenica67

Nu stiu cum crezi ca stai bine cu rezervele, daca din 8 rame, ai 3 cu puiet capacit+1,5 puiet larvar = 3,5 rame cu miere si pastura. Abinele alea pana cresc si se maturizeza, mai manaca cel putin jumate din suprafata lor actuala, din ramele cu miere (adica 2,25 rame). Acum socotind 8-3-1,5-2.25=1,25, care daca nu sunt pline reperezinta 4-5 kg. Eu m-asi ingrijora. Trebuia cand era timpul, sa bagi sirop sa umplii ramele, sa limitezi spatiul de ouare a matci.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

octav

Ramele care sunt cu miere sunt pline si capacite, si mai am o rama dupa diafragma descapacita dar pe care nu o trag probabil ca nu mai au loc unde sa o puna.
Ce ziceti sa dau ramele cu puiet la margine si sa trag subarul de la fund, sa mai scad temperatura in cuib? Peste corp am o folie de plastic si apoi podisor.

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---

jenica67

Vremea a inceput sa se mai raceasca. Lasa-le sa eclozeaza si eventual trage subarul (in afara) ca nu este nevoie de el, decat maxim jumatate, pana pe la sfarsitul lui ianuarie, cand incepe sa creasca puiet. Eu nu l-am astupat nici atunci, am niste subare pe jumatate si asa le-am lasat pana pe la inceputul lui aprilie, cand le-am scos definitiv. Eventual, cand nu mai ai puiet, mai reorganizezi intr-o zi mai calda, inca o data cuibul si daca mai ai rame cu miere, ajutale ca ceva rame cladite, daca nu ai, cred ca ar fi bine sa le mai dai sirop mai gros, daca timpul se mai mentine cald. Dar decat sa moara de foame, mai bine dai sirop in orice conditii, mai bine uzate putin, decat moarte de foame.

octav

Asa voi face cu subarul. Maine ma duc pe acolo si o sa-l trag afara. E posibil cumva ca sa scoata puietul din celule si sa-l dea afara? Mi-e cam mila sa le vad la urdinis.
Cat despre miere mai am 6 rame 1/1 si 10 rame 1/2 pline si capacite la rezerva. Daca va fi nevoie le voi baga in stupi iar cele de jumate ma gandeam sa le pun peste cuib cate una in ianuarie sau februarie. Ce parere aveti?
Multumesc pentru sfaturi.

jenica67

In februarie este cuibul sus, poti sa le bagi pe alea 1/2, cred ca fara probleme, mai la marginea cuibului.

octav

Buna seara.

Am sa pun aici 3 filmulete cu trei stupi pe 10 rame. I-am restrans deja 1 data si urmeaza restrangerea finala, impachetarea si ultimul tratament cu varachet in lipsa de puiet.

V-as sa comentati aceste 3 filmulete referitor la cate rame ati lasa in cuib daca ar fi ai vostri.

1. Ma gandesc sa-l las pe 6 rame
MVI 4364

2.  Ma gandesc sa-l las tot pe 6 rame
MVI 4365

3. Ma gandesc la 5 sau 6 rame.
MVI 4366

Acestia sunt roi de anul asta care au rezultat din familia care a fost in stupul din clipul nr 2. Este regina de anul trecut iar 1 si 3 sunt de anul asta.
Familiile au stat de miercuri pana duminica fara subar si nu mai au decat puiet capacit si oua. Puiet larvar nu am vazut in nici unul. Ouale erau de 1 -2 zile max.(erau inclinate maxim la 45 grade)

G. Iulian

=D> Pasiune la înălțime.Ține-o tot așa.   :hi:  :hi:

octav

Nimeni nu are nici o parere?

dorindafi

octav la primul film ai 2 rame cu puiet shi zici tu ca 5 rame cu miere deshi eu am vazut numai 4 mai pline .  in total 6 rame
organizarea= 2r miere , 1puiet,1miere,1puiet,1miere . restul ramelor le scotzi afara din stup shi lashi una dupa diafragma descapacita pt a o muta in cuib. prin acest mod matca nu va mai putea oua in cele doua rame shi cuibul va fi blocat cu miere.

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

filmul 2 dupa albina care se vade 3 rame
/////  3 are albina dar cameramanul tau nu-i bun pt asha ceva  :P
cel care era cu tine am observat ca-tzi da sfaturi , dece nu sa apropiat mai mult
shi inca ceva puteai sa faci putzin fum ori ai vrut sa ne impresionezi cum scoteai acele din manushi  =))
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

MariusApicultura

As face si eu un comentariu referitor la filmele tale, dar nu am experienta, sunt incepator. Am si eu puiet in aceasta perioada la fel ca tine, dar am ceva rame de miere mai pline spre marginea cuibului. Eu le-am lasat pe sase rame, cele doua din marginea cuibului sunt pline cu miere.
Sunt curios, unde ai stupii amplasati, ca am vz blocuri in imagini?

Iti urez numai bine, sa traiasca  :bzz: :bzz: :bzz:  :hi: :hi: .
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

octav

Citat din: dorindafi din Octombrie 24, 2012, 10:34:44 PM
octav la primul film ai 2 rame cu puiet shi zici tu ca 5 rame cu miere deshi eu am vazut numai 4 mai pline .  in total 6 rame
organizarea= 2r miere , 1puiet,1miere,1puiet,1miere . restul ramelor le scotzi afara din stup shi lashi una dupa diafragma descapacita pt a o muta in cuib. prin acest mod matca nu va mai putea oua in cele doua rame shi cuibul va fi blocat cu miere.

In filmulet pe la secunda 4 se vede ca sunt 9 rame in stup. 2 au puiet pe ele raman 7. Eu am aproximat 5, daca dvs apreciati 4 nu-i bai cu siguranta experienta isi spune cuvantul.
Dupa filmulet am scos una din rame dupa diafragma deci mai sunt 8 in cuib acum.
Ideea de organizare propusa mi se pare interesanta pentru ca nu am mai auzit-o pana acum.
O voi incerca in weekend cu speranta ca nu va ploua.

Multumesc pentru sfat.

octav

Citat din: dorindafi din Octombrie 24, 2012, 10:43:44 PM
filmul 2 dupa albina care se vade 3 rame
/////  3 are albina dar cameramanul tau nu-i bun pt asha ceva  :P
cel care era cu tine am observat ca-tzi da sfaturi , dece nu sa apropiat mai mult
shi inca ceva puteai sa faci putzin fum ori ai vrut sa ne impresionezi cum scoteai acele din manushi  =))

In filmul 2 albinele sunt mai blande si nu ies decat dupa ce le zgandari bine. Acolo aveam 8 rame dupa ziua de luni au ramas 7. Voi lua in considerare sfatul privind organizarea iar luni voi mai da o rama dupa diafragma.
Cel care era cu mine este tatal meu si el este ca si mine incepator. Am inceput de la zero impreuna si ne consultam dar fara pretentia de sfat avizat si experimentat.
Fum nu am facut pentru ca am uitat afumatoarea la mine acasa si nu am avut cu ce.
Despre manusi pot sa zic doar ca vreau sa scap de ele pentru ca sunt incomode dar nu reusesc decat atunci cand e cules iar albinele sunt mai putine in stup si nu au treaba cu mine. Am o alergie la veninul de albine nu foarte severa, dar a venit o data smurdul dupa ce am primit 2 intepaturi in ureche si de atunci nu mai dau masca jos cand umblu la albine.

Sanatate si iernare usoara

octav

Citat din: MariusApicultura din Octombrie 25, 2012, 09:01:56 AM
As face si eu un comentariu referitor la filmele tale, dar nu am experienta, sunt incepator. Am si eu puiet in aceasta perioada la fel ca tine, dar am ceva rame de miere mai pline spre marginea cuibului. Eu le-am lasat pe sase rame, cele doua din marginea cuibului sunt pline cu miere.
Sunt curios, unde ai stupii amplasati, ca am vz blocuri in imagini?

Iti urez numai bine, sa traiasca  :bzz: :bzz: :bzz:  :hi: :hi: .

Stupii acestia ii am in Bucuresti, pe terasa de la casa parintilor. Asa este peste drum am blocuri. Urma si noi sa disparem dar am avut noroc. Acolo am trei stupi pentru sufletul meu ca e prea departe sa merg saptamanl la Focsani. De fapt chiar ma surprind uneori cum stau si privesc indelung zborul puietului, al albinelor, e ce sa-i faci

Toate bune si tie.