unde am gresit anul trecut ???

Creat de ves.lucian, Februarie 01, 2012, 08:48:36 PM

« precedentul - următorul »

ves.lucian

am observat ca o familie este mai slaba !!! este de fapt cea mai slaba !!! m-am temut ca lipseste matca !!! am vazut-o astazi !!! este bine merci ( cred eu ) !!! populatia cea mai putina dintre toate familiile !!! si in vara nu a fost printre cei mai slabi !!! de aceea la asta nu i-am schimbat matca !!!
se pare ca ar fi fost bine sa o schimb !!!
acuma-i gata !!!
rama din poza este din familia de care v-am spus !!!
am vrut sa mut mavrirolul dar pana la urma l-am lasat asa !!!
toate familiile au primit cate 2 benzi de mavrirol !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

stefan1

Mie mi-au placut cum aratau stupii. Ai avut si in august faguri cu puiet foarte faini, inclusiv cu puiet de trantori, dovada ca ai avut cules si in august sau i-ai stimulat puternic. Parca intr-un fagur de cat mierea imi parea, prin capacele, cam inchisa la culoare.
  Parca unii faguri cu puiet puteau sa aiba mai multa albina, dar daca a fst control in vreme de cules, multe albine erau in camp.
  Nu stiu daca podisoarele sunt toate ca cel din poza aratata. Daca ai iernat cu ele, s-ar putea sa nu ai 'respiratie' suparioara. Nu stiu nici daca ai sau nu fund cu plasa.
  Fagurii de cat crescuti neregulat sau dublati sunt din cauza ca probabil ai fagurii mai lati in cat, care depasesc distanta biologica intre doi faguri. In culesuri bune ii cresc si asa, dar daca sunt culesuri slabe, la fagurii prea distantati apar astfel de situatii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ves.lucian

da !!! am funduri din sita AV si la podisoare nu am aerisire !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

Fane

Salutare Lucian cum ai lasat  iarna subarul de la fundurile antivaroua ? tras sau inchis

ves.lucian

balasbebe

Citat din: ves.lucian din Februarie 01, 2012, 09:11:33 PM
problema este ca am avut o botca , una singura , mare si sanatoasa pe o rama !!! am decupat-o si am plasat-o intr-un nucleu fara matca !!! azi m-am uitat la ea si nu a eclozionat matca !!!
ce mi s-a parut interesant ca botca avea suprafata neteda , si nu cum ar trebui sa fie de obicei !!!
azi am observat iarasi un inceput de botca . se vede in poza !!!
Aceea botca mare si frumoasa era de schimbare linistita. Ai gresit deoarece trebuia sa o lasi in stup. Acum in acel stup de unde ai scos botca albinele vor incerca in continuare sa o schimbe cand au ocazia.

ves.lucian

m-am gandit si eu dupa !!! matca ce a eclozionat nu a mai apucat sa se imperecheze !!! a murit in nucleul unde am sperat sa vad oua de la ea !!!
  mai rau este ca in familia ce mi-a murit am avut SINGURA matca de schimb linistit !!! s-a dus si asta , saracuta !!!

ves.lucian

Citat din: balasbebe din Februarie 02, 2012, 08:15:28 PM
Citat din: ves.lucian din Februarie 01, 2012, 09:11:33 PM
problema este ca am avut o botca , una singura , mare si sanatoasa pe o rama !!! am decupat-o si am plasat-o intr-un nucleu fara matca !!! azi m-am uitat la ea si nu a eclozionat matca !!!
ce mi s-a parut interesant ca botca avea suprafata neteda , si nu cum ar trebui sa fie de obicei !!!
azi am observat iarasi un inceput de botca . se vede in poza !!!
Aceea botca mare si frumoasa era de schimbare linistita. Ai gresit deoarece trebuia sa o lasi in stup. Acum in acel stup de unde ai scos botca albinele vor incerca in continuare sa o schimbe cand au ocazia.

o aventura s-a terminat cu o tragedie !!! adica s-a terminat prost !!!
acesta este un nucleu al prietenului meu care a primit botca , iesit matca , imperecheat matca , ouat matca , ROIT !!! la el in stupina !!!
asta cu roitul nu prea am inteles-o niciunul !!!
am primit nucleul in "custodie" cu o matca tanara neimperecheata iesita din botca de roire !!!
pleaca matca la imperecheat , nu mai vine de nici o culoare !!!
ramane nucleul orfan !!!
dupa aprox. 2 saptamani gasesc in stupul cu matca cu aripa intr-o lature din cauza vopselei ( am scris despre ea ) o botca de schimb linistit !!!
o plasez in acest nucleu !!!
sigur ca dintre toate nucleele asta era cel mai putin populat !!!
matca eclozeaza , frumoasa foc , nimic de zis si astept sa vad oua !!!
le-am dat la fiecare nucleu sirop in cate o rama de cat seara tarziu !!!
nucleul meu atacat la greu a doua zi !!!
l-am inchis !!!
i-am luat rama cu sirop dupa ce s-au linistit si am dat-o la alt nucleu !!!
matca prezenta , albina putina !!!
astept oua !!!
la urmatoarea vizita un pumn de albine adunate !!! desfac albinele si gasesc in mijloc matca !!! nu era moarta !!! am luat-o repede si am pus-o intr-o cutiuta !!!
iau nucleul cu totul si-l pun in magazie !!! dupa ce s-au linistit le-am dat si matca inapoi !!! in magazie l-am lasat 2 zile inchis !!!
la cat de putina albina avea , mancarea era suficienta !!!
dupa 2 zile il scot afara !!! s-a facut mai rece , albinele nu prea mai zburau !!!
saptamana trecuta verific nucleul si matca mea zboara !!! o ia la sanatoasa fara sa reusesc sa-l copiez pe Adi Hodis !!!
daca te-ai dus , te-ai dus !!!
am zis ca daca s-a imperecheat stie unde sa vina inapoi !!!
a doua zi verific , MATCA ACASA !!! OUA NICAIERI !!!
la vizita de azi am gasit ce vedeti in poza !!!
albine moarte pe fundul nucleului , de la furtisagul de mai inainte si MULTE VIESPI ACTIVE !!!
nucleu slabut , albina foarte putina , ma gandesc ca au murit de foame din cauza viespilor !!!
dupa oua nu m-am mai uitat !!! daca le-as fi vazut m-as fi atacat prea tare !!!
m-a durut sufletul cand am vazut matca moarta dar asta este viata !!!
cu suisuri si coborasuri !!!
ORICUM ANUL ASTA I-AM IERTAT !!!
LA ANUL IN SCHIMB ,VIESPII AU IMBULINAT-O CU MINE !!! 

poza de jos este mama !!! astept la primavara sau la vara o matca de schimb linistit !!!