• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

populare nuclee

Creat de albinasebes, Ianuarie 23, 2012, 01:03:52 a.m.

« precedentul - următorul »

albinasebes

vreau si eu anul acesta sa folosesc nuclee de imperechiere. cum pot cel mai usor sa le populez? momentan o lada orizontala am impartit-o in patru, cam 4 rame 1:1 fiecare nucleu. daca reusesc inentionez sa mai cumpar cateva nuclee. sanatate
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

jimm

Daca nucleele sunt pe rama 1/1 treaba e simpla 1 rama puiet capacit+1 rama putina miere si albina acoperitoare.
Bagat botca. La 3-4 zile de la ecluzionarea matcii si implicit de la acceptarea ei se introcuce si o rama (sau se inlocuieste) jumatate cu hrana jumatate cu puiet toate varstele (ou si larvar). Aceast rama nou introdusa are dublu scop. Daca albinele au tendinta sa creasaca botci atunci matca nou ecluzionata are o problema si ar fi bine sa fie schimbata inainte de imperechere, daca familia nu are aceasta tendinta matca intoarsa din zborul de imperechere va gasii in cuib caldura puietului.

mosunick

Bun si daca nucleele nu sunt pe rame standard cum facem popularea?
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

orbanstefan64

Citat din: mosunick din Aprilie 15, 2013, 01:59:17 a.m.
Bun si daca nucleele nu sunt pe rame standard cum facem popularea?

caut la o familie puternica ramele cu puiet capacit(maro roscat) gata de eclozare si scutur albina intr o ladita de transp cu pilnie .

mosunick

Cu cata vreme inainte de introducerea matcii trebuie introduse albinele in nuclee (avand in vedere ca au si de construit fagurii noi) si cam care e masa de albina optima necesara per nucleu? Trebuie stimulat zilnic sau la 2 zile?
Multumeeeesc!!!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

orbanstefan64

inainte cu doua zile dimineata pe la 10-11 pun albina in nucleu inchid cutia si o pun la racoare pina a doua seara cind ii pun botca sau matca o asez la locul ei in stupina si ii dau drumu.masa de albina depinde de nucleul folosit la mine intra ~ o rama de 1/2 r.
cel mai bine daca lucrezi cu turta ,in felul asta nu deranjezi tot mereu nucleul.
http://ost64.apiardeal.ro/images/nicleu%20de%20imperechere%20004.jpg
http://ost64.apiardeal.ro/images/nicleu%20de%20imperechere%20007.jpg

mosunick

Danke!
Turta pusa deasupra ramelor direct sau deasupra, in hranitor de podisor?
In doua zile au vreme sa cladeasca albinele ramele din nucleu? Sau e vb de situatia in care ramele sunt deja construite?
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

clabescu.marius

Buna seara vreau si eu ceva sfaturi legate de popularea nucleelor 4/1 cu rama jumatate 1/1.Am cautat pe forum dar nu am gasit nicaieri explicat cum se foloseste acest tip de nucleu.Anul trecut am imperecheat cateva matci in cele de plastic dar nu am fost multumit din cauza spatiului mic de ouat.La nucleul 4/1 am inteles ca se procedeaza in felul urmator(va rog sa ma imi indicati variante corecte daca gresesc):in primavara am sa bag ramele la crescut si ouat.Dupa ce am puiet capacit pe ele in fiecare compartiment dau cate jumatate de rama cu puiet capacit si albina de acoperire.Intrebarea mea este mai trebuie albina scuturata sau este suficienta albina care va fi pe rama cu puiet?mai trebuie tinuti inchisi sau mutati de pe vatra ca cei de plastic daca au puiet?Va multumesc!

oroles

Eu am procedat asa pentru imperecherea reginelor si am avut succes. Rama am dat-o la crescut cu prima ocazie... Sau mai bine zis a doua, ca pe prima am scapat-o. Oricum tot raul a fost spre bine ca nu mi-a crescut trantori pe ea. :D Cand am avut nevoie am scos ramele de acolo cu mare atentie sa nu ridic matca. Le-am bagat direct in nucleu. Ideea e in felul urmator: daca are si ceva puiet necapacit pe ea automat are si mai multa doica, caz in care nu se va depopula. Daca e o rama de puiet capacit si miere s-ar putea sa se gaseasca si mai multa lucratoare, caz in care se va depopula. Unii zic ca daca vei avea oua in rama exista riscul sa isi traga botca si ca exista un risc mai mare de neacceptare a matcii. Altii il baga direct la beci ca sa le induca starea de orfanizare. Eu unul nu am procedat asa, mai ales ca afara se facuse destul de rece. :) Am dat imediat matca in bigudiu si au fost acceptate toate (erau din botci de roire). Dupa 1-2 zile daca constati o depopulare poti sa mai scuturi ceva albina. Oricum, pentru imperechere nu este nevoie de mai mult de un pumn de albina. Apoi cand ridic matca am grija sa fie si puiet capacit si sa se aprecieze un pic cantitatea de albina.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani