Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

Citat din: orbanstefan64 din Februarie 21, 2012, 09:58:04 PM
[nea costica.................undei ii usturoiul din zeama aia de ceapa?????
]
Sa traiesti Fanica!! :hi:. Sa vezi ce m-a dus mintea; storcatorul de fructe il am la nepoti la Buzau, si m-am gandit cum sa storc ceapa sa pun zeama in sirop si turte. Eram presat si de timp pt ca am pandit momentul cand tanti Lili nu era acasa, sa pot murdari aragazul si vasele in voie, si atunci am taiat vre-o 4 cepe in patru, si le-am pus in apa care am fiert-o pt infuzie. Acuma nu stiu daca si-a mai pastrat efectul dar sunt aproapee sigur ca efecte negative nu va produce. Totusi as dori sa aflu si parerea ta si a altora . Sa fii sanatos!!! :hi: ps uite usturoiul !!!  :rotfl:  :yahoo_cry:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

Pt Traian, si nu numai, mai intai citat din postarea lui nea Gica [daca nu e voie puteti sterge], si apoi cum am procedat eu;
INVERTIREA ZAHARULUI
de gica » 05 Sep 2011, 18:48
Reteta pe care o voi posta nu-mi apartine.Invertirea zaharului este cunoscuta de mult timp.Varianta de invertire pentru apicultura a fost stabilita si batuta in cuie de o ruda acum mai bine de 40 de ani.Personal nu am schimbat nimic la ea.
Puteti folosi orice cantitati de zahar cu conditia respectarii proportiilor pentru celelalte componente si esentialul,vasul in care pregatiti sa aiba volumul dublu fata de nr. de kg. de zahar.La 5 kg vas de 10 litri,la 100 kg butoi de 200 litri.
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.

Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar.Se amesteca bine,cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc,cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert.Face spuma si creste in oala,la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi.Asta inseamna ca invertirea s-a terminat.Se stinge focul.Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul.Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri.

Reteta standard pentru placi din zahar invertit (candi):
Necesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit.
Pun o poza din 2009
Putem comenta.
Prepararea siropului invertit cere ceva timp.Timpul poate fi scurtat preparand sarje mai mari.
Prepararea poate fi facuta si in extrasezon cand dispunem de timp la discretie.In acest caz nu se mai adauga apa (1,5 sau 4 litri) si concentratul poate fi pastrat luni sau ani.In urma unei discutii pe forumul vechi cu colegul Valter am preparat un astfel de concentrat invertit pe care l-am pastrat 15 luni.Nu a cristalizat in acest timp.
Si fiindca am ajuns la capitolul timp,foarte multi au zis de-a lungul timpului ca nu au timp.Raspund acum:
LENESII NU AU TIMP NICIODATA.

Nea Costica din Buzau

Iata cum a procedat nea Costica adica eu; mers la chiosc alimentar, cumparat 100g sare de lamaie si un pet apa plata de 2l. Am golit putin sticla atat cat sa incapa sarea, pus sarea si agitat pana la descompunerea totala a sarii. Solutia acum are concentratie de 5 la suta sare de lamaie.
Asta vara am adunat tot felul de plante medicinale, le-am uscat la umbra, le-am pus in pungi si le-am agatat pepereti. Nu am avut la Candesti storcatorul de fructe, am taiat ceapa in patru si am pus-o la fiert cu apa pt infuzie. Am pus din toate plantele [la ochiometru] in apa in clocot, dupa ce am stins focul, am acoperit cu capac pt 15-20 min. Am dorit sa foc o infuzie foarte concentrata, ca pt turte se foloseste apa putina. A m strecurat-o, am luat 0.5l si am pus-o intr-o oala de 10l, am pus si 100ml din solutia preparata mai inainte, si le-am pus la foc. Cand am auzit primele clipociri ale apei, am pus 2kg zahar si am amestecat, dupa ceva timp am pus si zaharul ramas, total 5kg.
Am continuat fierberea si amestecarea intr-o singura directie, pana a dat in fierbere , a facut multa spuma, si-a marit volumul, l-am mai lasat un pic si i-am stins focul. Acesta este zaharul invertit. L-am lasat sa se raceasca, l-am pus la pungi, si astea sunt turtele.
Am mai repetat operatia pana la racirea si punerea in pungi, de data asta am adaugat 4l de apa [ in care a fost inclus si infuzia ramasa]  si am amestecat pana la omogenizare, astfel am obtinut sirop din zahar invertit 1/1, necesar primavara. Asta-i tot, bafta si spor!!!  :yes:  :hi:

TraianCH

Singurul lucru imperfect in natura este rasa umana!

pharaonu75

Citat din: Nea Costica din Buzau din Februarie 22, 2012, 01:05:36 PM
... am pus 2kg zahar si am amestecat, dupa ceva timp am pus si zaharul ramas, total 5g.
...

Nea Costica, spune-mi si mie cat zahar trebuie sa mai adaug la 2 Kg ca sa imi dea in total 5 g? =)) =))

Baga repede niste canoane, pentru ca ai chiulit de la ora de matematica... (stiu unde erai cand chiuleai: mergeai sa ii faci curte lu' tanti Lili, craiule) :rotfl: :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Nea Costica din Buzau

Citat din: pharaonu75 din Februarie 23, 2012, 08:12:21 AM
Citat din: Nea Costica din Buzau din Februarie 22, 2012, 01:05:36 PM
... am pus 2kg zahar si am amestecat, dupa ceva timp am pus si zaharul ramas, total 5g.
...

Nea Costica, spune-mi si mie cat zahar trebuie sa mai adaug la 2 Kg ca sa imi dea in total 5 g? =)) =))

Baga repede niste canoane, pentru ca ai chiulit de la ora de matematica... (stiu unde erai cand chiuleai: mergeai sa ii faci curte lu' tanti Lili, craiule) :rotfl: :rotfl:
Daca nu sti, fa si tu proba; adica 5 - 2 = ?, cu un Canon.....!!!  :uimit: de birou, sau voi ati ramas la abac......???  :rotfl: =))
ps1 am participat la olimpiade de mate, iar tanti Lili era copil cand eu eram crai, dar canoanele le merit ca mi-a placut sa chiulesc, mai ales la seral pana in armata la Hasdeu.
ps2 te prind eu, sa-ti  pregatesti schinarea!!  :roll:  :yahoo_cry:

pharaonu75

Nu intelegeam eu cum mama ma-sii vine treaba asta!
Cum adica 5g > 2Kg (2000g)! :uimit:
Dar m-ai lamurit, de la abac ti se trage... iti da cu virgula! =)) =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Nea Costica din Buzau

Citat din: pharaonu75 din Februarie 23, 2012, 03:12:03 PM
Acum am vazut[am trecut kg in loc de g] , nu-ti scapa nimic  ^:)^ =D>, iti multumesc dar ps2 ramane valabil!!!  :) :hi:

POSTASUL

Citat din: pharaonu75 din Februarie 23, 2012, 03:12:03 PM
ai grija Paharaoane cu nea Costica asta , ca numai codificat vb , asa al simt eu   :uimit: in realitate cine stie ce KGBist este si ne trage pe noi de   limba pe aici  , mai stiii  :rotfl:  :hi:  :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

pharaonu75

Citat din: POSTASUL din Februarie 23, 2012, 07:46:03 PM
in realitate cine stie ce KGBist este si ne trage pe noi de   limba pe aici...

Ai dreptate! Pe un alt topic m-a pus sa ii traduc Golden Hands in rusa, ca nu pricepe o iota in engleza! =)) =))

romikele

Daca pomeneai de Golden Brau, sigur n-avea nevoie de traducere :D

Nea Costica din Buzau

[Ai dreptate! Pe un alt topic m-a pus sa ii traduc Golden Hands in rusa, ca nu pricepe o iota in engleza! =)) =))
[/quote]]
Va arat eu voua maine- KG-G!!!  :uimit:, acu ma uit [ cu bucurie, eu tin cu Craiova] la meciul stelei, unde e badjocorita pe drept de niste incepatori!!! :rotfl: =)), si nu pot sa ma concentrez sa va dau replici acide gen ,,KGB", vA IERT DA NU VA UIT !!!  :yahoo_cry: ^:)^ =D> Semneaza kostica G Buzau!!  :hi: ps ,,G'' vine de la ...va spun maine!! NOAPTE BUNA ,,COPII''

Nea Costica din Buzau

Citat din: POSTASUL din Februarie 23, 2012, 07:46:03 PM
ai grija Paharaoane cu nea Costica asta , ca numai codificat vb , asa al simt eu   :uimit: in realitate cine stie ce KGBist este si ne trage pe noi de   limba pe aici  , mai stiii  :rotfl:  :hi:  :hi:
Ma-ti dezacoperit   :bravo:, eram sub acoperis!!!  :uimit:  :rotfl: =)) :rotfl:; Dovada.....??.
Sa nu ma port rau cu voi, va postez doua poze doveditoare, una cu echipamentul folosit  :uimit: si cealalta cu rezultatul muncii  ^:)^ =D> :hi:

POSTASUL

sa traiesti nea Costica  :hi: azi sunt si eu liber , adica in una din cele 2 zile pe luna  fara plata care nea trimis Base    :P  si cand itru in casa  ma mai uit cei pe aici  ;, , da si eu am schimbat nu demult sursa , ca era arsa  , am gasit un liliac si 2 soareci in sursa de cand nu am mai curatato  =))  =))  =)) deci orice lucru trebuie intretinut la timp , e ca femeia , daca nui dai cei trebuie la timp te lasa ;;; ;; sa auzim de bine nea Costica si inca sunt suspicios pe dv  , ca faceti parte din KGB   =))  =))  =))  =)) :hi:  :hi:  :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

Nea Costica din Buzau

Citat din: romikele din Februarie 23, 2012, 08:32:20 PM
Daca pomeneai de Golden Brau, sigur n-avea nevoie de traducere :D
Chiar ma intrebam, si era gata,  gata sa intreb colegii, ma unde a disparut Mihaita? Eram ingrijorat , ma gandeam ca si-a schimbat asistenta si nu mai face fata..... :smile: la pacienti, acum mi-a venit inima la loc  ^:)^ =D>. Sa fii iubit!! :hi: