mutarea stupinei in luna ianuarie

Creat de andrei nicusor, Ianuarie 01, 2012, 12:56:35 PM

« precedentul - următorul »

dan motu

normal ca nu se apuca nimeni sa faca mutari iarna fara un temei bine intemeiat,dar in conditiile care leam redat nu este nici o problema

marian67stroe

Daca va uitati la starea vremii si vedeti ca urmatoarele 10 zile sunt mai reci si nu stimuleaza albina sa iasa, puteti sa o faceti ,fiindca in cele 10 zile cat stau in stup isi regandesc sistemul de orientare:))
dar trebuie neaparat sa urmariti sa nu le stricati ghemul ,fiindca odata picate, albinele din ghem, nu mai se pot ridica sa-si refaca ghemul si mor pe fundul stupului, la o temperatura de 0 grade
Dar cel mai bine este sa faceti cum hotarati  singur.

PS: eu am de gand sa le shimb locatia tot in iarna asta, la vreo 50 metri distanta de locatia actuala,fiindca am avut plangeri de la o vecina ca nu mai poate sa-si sape rosiile si ceapa din cauza albinutelor mele:)
Va urez SANATATE ca-i mai buna decat toate!!!

dorindafi

=)) pe cine vrei sa pacaleshti
vecina-i tanara  :D
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

marian67stroe

este tinara pensionara:))
Dar asta vara  a venit de vreo 2 ori intepata de albinele mele si deabia m-am impacat cu ea la o cafea,iar asta cu mutatul  o fac nu ca nu mai am cafea ,dar vreau sa ma extind si  nu mai am unde pe locatia actuala:))
Va urez SANATATE ca-i mai buna decat toate!!!

creiveancristi

Si eu sunt in aceasi situatie ca si tine,dar distanta pana la viitoarea locatie este de maxim 10-15 metri.
Cum vrei sa faci mutarea,cum ne-ai explicat putin mai sus,sau altfel?

emyl

in iarna trecuta am mutat un stup la 20 m distanta, am pus o pala de fan in locul in care a fost si am urmarit comportamentul albinelor in prima zi de zbor. o mica parte a venit in zbor ( aproximativ 20 ) dar nu s-au asezat pe fan ....au revenit la stup.
de retinut:
1- trebuie transportat ft usor
2- trebuie sa fi iesit la zbor cu cel putin doua saptamani in urma.. :hi:

TraianCH

este de preferat ca stupii sa fie  mutati   cind afara e cald...acum e riscant  mi  ales ca ghemul se  poate rupe si  apar problemele.oricum  la  nevoie mare le muti da.. nu e de dorit :nono:
Singurul lucru imperfect in natura este rasa umana!

stefan1

Citat din: emyl din Februarie 08, 2012, 11:16:08 PM
in iarna trecuta am mutat un stup la 20 m distanta, am pus o pala de fan in locul in care a fost si am urmarit comportamentul albinelor in prima zi de zbor. o mica parte a venit in zbor ( aproximativ 20 ) dar nu s-au asezat pe fan ....au revenit la stup.
de retinut:
1- trebuie transportat ft usor
2- trebuie sa fi iesit la zbor cu cel putin doua saptamani in urma.. :hi:

Ce rost are fanul la vechiul loc al stupului? Unii recomanda sa se puna ceva fan la urdinisul stupului mutat, ca sa atraga atentia albinelor in momentul cand ies incat sa faca o recunoastere mai temeinica. Si eu mut anual cativa stupi amplasati undeva unde iarna e permanent umbra. Ii pun la 10-15 metri distanta, toamna cand apreciez ca nu vor mai veni zile de zbor. Uneori urmeaza chiar doua luni fara a mai iesi la zbor. Totusi primavara un numar marisor de albine se duc la vechiul loc. Unele reusesc sa se intoarca la noua locatie, altele se aseaza in apropierea vechiului loc si amurtesc acolo, altele se tot invart fara sa-si gaseasca locuinta si le vad cum cu ultimele puteri se indeparteaza de stupina, sa moara mai departe. Deci cateva albine vei pierde, insa nu semnificativ. Important este sa le muti pana nu fac nici o zi de zbor inainte de mutare. Cand simti ca vremea se incalzeste, pentru cateva zeci de metri mutarea sa o faci lin, cate doua persoane la lada, ca sa puteti manevra usor, nu cu lisa sau cu roaba, sau mai stiu eu cu ce, caci se produca socuri foarte daunatoare in aceasta perioada (daca sunt cu intestinul plin, la socuri unele albine pot scapa diaree in stup).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Ionel_Cluj

Eu ar trebui sa imi mut stupii in primavara asta caci momentan stau pe un amplasament care nu este al meu .Acum imi amenajez stupina pe un loc definitiv cam la 100m distanta si as aprecia daca m-ati sfatui cand si cum sa o fac.

Florin_Dan

Acum este prea tarziu sa le muti, albinele au zburatdeja si risti sa se intoarca la vechiul loc. Cel mai sigur este sa le duci la cel putin 10 km de vechiul loc vreo 3 saptamani si apoi le duci pe vatra definitiva.

Ionel_Cluj

Anul asta nu prea cred ca le voi duce  in pastoral caci nu am resurse de nici un fel(deci nici experienta)sa le duc nici 10 km .Dupa cum ziceti ca este periculos sa le mai mut acum,cred ca le voi lasa unde sunt .Si totusi care ar fi perioada optima sa le deplasez caci am citit ca nici iarna nu este bine?toamna tarziu dupa ce nu mai zboara?

bucovineanu

Cel mai bun moment pentru mutare e primavara cand temperaturile sunt pozitive, dar albinele nu au iesit inca la zbor.

creiveancristi

Citat din: bucovineanu din Martie 15, 2012, 03:07:37 PM
Cel mai bun moment pentru mutare e primavara cand temperaturile sunt pozitive, dar albinele nu au iesit inca la zbor.
Eu le-am mutat acum vreo doua saptamani,cand inca era frig,la o distanta de aproximativ 80-90 metri de vechiul loc.Erau temperaturi cam de 0 maxim 1 grad,dar n-am avut ce face,imi era frica sa nu se incalzeasca prea tare si sa iasa la zbor.M-a ajutat un prieten,le-am dus cu foarte mare atentie si grija,fara miscari bruste,daca ne vedea cineva zicea ca ducem oua.Dar acum de 2-3 zile au iesit la zbor,chiar m-am dus la vechiul amplasament,dar n-am vazut nici una sa dea tarcoale.Reusita 100%.