dorindafi

Creat de dorindafi, Noiembrie 27, 2011, 05:56:24 PM

« precedentul - următorul »

dorindafi

astazi 10grade , cerul acoperit cu nori
o familie pregatita pt iernare
rame dupa diafragma
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

cuibul
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

alte familii cu mai putine rame
dar nu conteaza nr de reme ci albina care acopera rama
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Cristel

Dorine, nu lasi niste bete transversale sub paturica pentru ca albina sa circule peste spetezele de sus?
E cea mai buna forma de strangere a cuibului, la maxim, albina sa stea compact pentru ca astfel se reduce si consumul de miere si uzura albinelor.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

dorindafi

cutiile cu fund plin nu sar putea pune bete deoarece este podisorul
la ultimele doua poze e posibil deoarece fundul stupului are 3/4 gauri pt aerisire in partea opusa urdinisului
in anii anteriori au construit punti de ceara si se putea circula peste rame
voi pune in aplicare la citeva familii si sfatul tau   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Cristel

Ai incercat vreodata sa lasi un spatiu mai mare intre ramele de iernare astfel incat sa intre mai multe albine intre rame?( e vorba despre roiuri, acolo unde avem albina mai putina si rame la fel)
Eu am facut acest experiment o singura data, la un roi am distantat ramele cu 0,5 cm in plus, dar vreau sa stiu si de la profesionisti daca au incercat, sa vedem daca e un procedeu bun sau prost (inteleg ca stai intr-o zona montana, cu iarna autentica, asa ca e foarte important ca albina sa fie cat mai compacta in ghem si sa se uzeze cat mai putin pentru a produce caldura in timpul iernii). Am observat ca sunt altii care numara ramele din cuib in timpul iernii, chiar daca au doar o mana de albine pe ultima rama. Mi-a placut o replica data de un apicultor cu vechime unui incepator care s-a plans ca albinele lui intra in iarna pe 6-7 rame. "5 e suficient"!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

oroles

Citat din: Cristel din Noiembrie 10, 2015, 12:02:32 PM
Ai incercat vreodata sa lasi un spatiu mai mare intre ramele de iernare astfel incat sa intre mai multe albine intre rame?( e vorba despre roiuri, acolo unde avem albina mai putina si rame la fel)
Eu am facut acest experiment o singura data, la un roi am distantat ramele cu 0,5 cm in plus, dar vreau sa stiu si de la profesionisti daca au incercat, sa vedem daca e un procedeu bun sau prost (inteleg ca stai intr-o zona montana, cu iarna autentica, asa ca e foarte important ca albina sa fie cat mai compacta in ghem si sa se uzeze cat mai putin pentru a produce caldura in timpul iernii). Am observat ca sunt altii care numara ramele din cuib in timpul iernii, chiar daca au doar o mana de albine pe ultima rama. Mi-a placut o replica data de un apicultor cu vechime unui incepator care s-a plans ca albinele lui intra in iarna pe 6-7 rame. "5 e suficient"!

Eu stiu ca se lasa spatiu mai mare intre rame atunci cand ai rame cu miere necapacita. Albina creeaza o aglomeratie in zona cu miere necapacita si astfel nu rancezeste si nu atrage umezeala.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dorindafi

:hi: cristel
,,Ai incercat vreodata sa lasi un spatiu mai mare intre ramele de iernare astfel incat sa intre mai multe albine intre rame'' = cum ar fi ca 5 s-au 10 persoane sa manince din 1 s-au 2 farfurii ? care e linga farfurie se satura iar restul se roaga
despre roi = daca are albina sa acopere  doua rame pline de hrana garantez ca va trece iarna fara probleme
ai spus ca ai experimentat distanta intre rame dar care a fost rezultatul ?
si inca ceva :un experiment indiferent de natura lui se face pe mai multe familii nu numai pe una

distanta intre rame am vazuto la un cunoscut .  practica procedeul in pastoral [ in loc de 10r folosesste doar 9 ] ca albina sa mareasca celula si tot asa si ierneaza
dar primavara uneste la ei.  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

:hi: oroles
nu contrazic ceace ai spus dar pot spune ca am avut ani cind ramele din cuib au fost doar jumatate capacite si restul necapacit
fiind ghemul bine strins nu am avut probleme
dar asta nu-nseamna ca nu se poate intimpla si la mine   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Cristel

Dorine, ideea nu este a mea ci a lui Hristea, la el am gasit-o prima data si am incercat-o pe un stup. E drept ca era mai slabutz, dar a dat roade experimentul, a avut un bun demaraj in primavara iar vara a ajuns pe 3 caturi Dadant. In plus, am sarit cu turta proteica pe el de la jumatatea lui februarie.
Faptul ca sunt multe albine nu inseamna ca nu au de unde manca, pentru ca albina nu e individualista ca omul, in ghem se distribuie hrana din "trompa in trompa" si nici una nu crapa de foame. Ideea e ca fiind mai multe intre doua rame, in mod evident reusesc sa pastreze caldura mai bine decat daca ar fi insirate cate 2 sau 3 randuri (nu stiu cate incap intre 2 faguri plini cu miere). te-am intrebat pentru ca vreau sa vad cati apicultori de meserie fac experiente de genul asta sau daca au incercat vreodata.  E drept ca nu sunt identice 2 situatii, asa ca ce merge la mine poate nu merge la tine, etc.
La familiile normale, de productie, nu imi fac griji, daca au cuibul plin cu miere si albine, nici nu trebuie sa le mai pun diafragma sau paturica, stiu ele ce e de facut. Experimentul se recomanda pentru roii mai slabuti. Anul asta am avut asa ceva- doi roi intarziati, cu regine imperecheate in august- si i-am pregatit de iernat cate doi in stup, de o parte si alta a unei diafragme din polistiren extrudat. Voi vedea la primavara daca a fost o idee buna sau proasta. Le-am strans la maxim si am lasat si spatiu ceva mai mare intre rame. Nu am pierdut niciodata iarna familiile de albine.

apivasmob

[quote author
.....  Anul asta am avut asa ceva- doi roi intarziati, cu regine imperecheate in august- si i-am pregatit de iernat cate doi in stup, de o parte si alta a unei diafragme din polistiren extrudat. Voi vedea la primavara daca a fost o idee buna sau proasta. Le-am strans la maxim si am lasat si spatiu ceva mai mare intre rame. Nu am pierdut niciodata iarna familiile de albine.
[/quote]

La roi(intarziati) ai bucuria ca au si acum puiet in toate stadiile ,mare grija cu hrana la acestia.
Sanatate tuturor apicultorilor

dorindafi

drept este ca fiecare avem felul nostru de a lucra in stupina si cred ca e bine asa cum face fiecare pt el
pt ca am discutat despre roi mai intirziati ori mai slabuti eu prefer sa-i iernez pe fiecare in cutia lui indiferent pe cite rame este dar sa aibe albina
in cazul in care nu va fi capabil sa mearga la primul cules asteapta culesul urmator ori va fi donator s-au va fi unificat cu altul etc.
astazi am mai efectuat un tratament si iata cum arata la mine doi roi
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

si doua famili
si toate astea la o temperatura de 18 grade la umbra
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Eugen B

Fain. Polistiren nu le bagi?
Sigur vor iesi roii din iarna, eu am facut unificari sa stiu sigur ca trec cu toti. Dar cand am nevoie de matca apelez la stupii mai slabi care ii am insemnati.
Si eu am umblat azi la stupii cu deficit de mancare si am mai pus ceva hrana.
Vedem ce iarna va fi si asteptam primavara

Cristel

Dorine, multumesc pentru informatii, stau si eu mai linistit cu privire la roisori. Anul asta m-a sedus ideea de a face niste regine prin iulie-metoda transvazare - si de asta am intarziat cu imperecheatul si de aici si intarzierea roilor... Sper ca la anul sa fie niste regine de nota 10, asa cum este si mama lor...
Asteptam iarna, desi vad ca e atat de cald incat in fiecare zi ies sa bazaie cateva ore domnisoarele.
Sanatate!