Cum ajungem la familii puternice in ME

Creat de jonny_it, Noiembrie 23, 2011, 06:38:20 PM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

In loc de a pune grati haneman pt a limita ponta matci si a tine familia in loc din dezvoltare , nu e ma simplu si mai profitabil a se ridica toate ramele cu puiet care ne " incurca " si puse la roi la nuclee . :hi: :hi:
( ce a spus Domnul a ca si cum am primi bani de la cineva ne punem in buzunare iar dupa ce s-au umplut refuzam restul banilor de primit , sau ca si cum ar fi cules puternic stupi s-au umplut  si decidem sa plecam din acel loc , )
trebuie sa gandim mai eficient ,

roi_ag

Ramele cu puiet nu ma incurca si raman in stup sa eclozioneze acolo.Nu ai inteles ca eu folosesc gratia pentru a putea lua caturile sa le extrag acasa fara graba , fara albina pe mine ,fara sudoare,
si fara gratie nu pot sa folosesc izgonitoarele

bucovineanu

Gratia o montez cand familia este pe punctul de a ajunge la apogeu si are deja 3 corpuri de albine. Acest lucru il fac de regula in prima decada a lunii iunie, pentru a valorifica culesul la tei. Cat despre folosirea ramelor cu puiet la roiuri, nu fac roiuri, nu maresc efectivul, nu vand familii. Oricum fiecare face cum crede ca e mai bine, cum a experimentat si a obtinut cele mai bune rezultate.

Kiwi Bee

Jonny, ramele tale ce latime au?

La videoul cu familia acea puternica (cum spui tu) eu as avea urdinisul lat cit stupul.Dar astai parerea mea cu italiencele mele(corcite neozeelandeste).

jonny_it

Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 26, 2011, 10:06:36 AM
Jonny, ramele tale ce latime au?

La videoul cu familia acea puternica (cum spui tu) eu as avea urdinisul lat cit stupul.Dar astai parerea mea cu italiencele mele(corcite neozeelandeste).

Ramele de  3,7 cm

Urdinisul cam asa zici:

Kiwi Bee

Da, urdinisul e OK pt mine asa.
Si ramele.Ale noastre de plastic sint de 33mm dar eu merg pe 9 in loc de 10 si le mai distantzez(nu fac pastoral=nu calatoresc) si ajung cu ele pe la 36mm.Asa sint multzumit.Albinele au o viteza mai buna prin stup, garantat mai bine decit pe 33mm.Diferentza majora.
Tu cu 11 rame ai ceva greutate/corp.Le muti cu mina sau esti mecanizat?

Obombo

D006

Citat din: jonny_it din Noiembrie 25, 2011, 10:44:29 PM
Citat din: teinegru64 din Noiembrie 25, 2011, 08:03:09 PM
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 25, 2011, 07:33:52 PM
Andrei, exact asta incerc eu sa inteleg cat mai bine: modul de dezvoltare a unei familii de albine in salbaticie, intr-o scorbura!
Odata inteles pe deplin acest mecanism, intretinerea albinelor in ME este 3/4 invatata!
Construieste o singura rama dubla de ME,introdu-o in mijlocul cuibului si vei invata mult.

Da, daca ne gandim bine pana la urma acesta ese rezultatul. Problema este ca rama aia este cam mare, cam subreda de mutat in stanga si in dreapta, sau aveti o  idee cum sa facem sa nu o rupem in doua cand e noua sau cand transportam stupii pe dealuri.
Da, Jony ai dreptate.Dar eu am dat o idee care ma avantajeaza.
O singura rama de acest tip , intr-o familie ME munceste pentru mine timp de un an.....la nevoie chiar si doi , trei ani.
Sunt convins ca exista solutii pentru a avea o rama adaptata la nevoile noastre....ca nu o fi drob de sare.

andrei_calinescu

Frumoase rame Teiulenegru,

Dar cum recoltezi mierea din ele? Ai centrifuga adaptata?

andrei_calinescu

Paranteza legata de gratia Hanneman nu a fost intamplatoare.
Chiar daca suntem la ME paranteza atinge mai mult Dadantul, sau in aceeasi masura.
Am auzit multi stupari care dupa ce pun primul cat(peste corpul Dadant) se vaita ca nu urca albinele in acel cat.
Si cand vezi ramele de cuibn constati ca unele au coroane pe 1/3 din rama(o palma sau si mai bine).
Eu si la ME si la Dadant asa cum spuneam primavara, cand vremea devine mai clementa, descapacesc coroanele din ramele din cuib.
Dar nu in  pasi de dans. Incep cu cele 2 din mijlocul ghemului, caci de-acolo incep cercurile concentrice de ponta ale matcii. Efectul e exploziv in dezvoltare.
Continui la intervale de o saptamana sau mai lungi daca vremea nu permite cu descapacitul ramelor vecine.
Am grija intotdeauna si asta e o regula obligatorie, ca cele doau rame de acoperire sa fie pline la maxim cu miere. 
Ce am observat e ca acea miere descapacita e consumata in proportie de 80%. Albinele stocheaza restul pe ramele laterale sau fac o mica coronita, cat le permite matca care urca ghemul prin ponta ei.

Dar asta ar fi o concluzie interesanta cred eu, din nou aceasta stimulare cauzata de razuirea coroanelor masive, care garanteaza la ME succesul inversarii, iar la Dadant garanteaza accesul culegatoarelor in caturi.

bucovineanu

Am uitat sa specific faptul ca eu folosesc o rama inre 3/4 si 1/1 cu inaltimea de 26cm.

D006

Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 26, 2011, 02:54:07 PM
Frumoase rame Teiulenegru,

Dar cum recoltezi mierea din ele? Ai centrifuga adaptata?
Multumesc pt aprecieri . :) De obicei devin banuitor cand cineva ma lauda  =))
Andrei alea sunt rame pt cuib.Si folosesc doar una singura pentru o familie.Ce treaba are centrifuga???

jonny_it

Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 26, 2011, 01:08:19 PM
Da, urdinisul e OK pt mine asa.
Si ramele.Ale noastre de plastic sint de 33mm dar eu merg pe 9 in loc de 10 si le mai distantzez(nu fac pastoral=nu calatoresc) si ajung cu ele pe la 36mm.Asa sint multzumit.Albinele au o viteza mai buna prin stup, garantat mai bine decit pe 33mm.Diferentza majora.
Tu cu 11 rame ai ceva greutate/corp.Le muti cu mina sau esti mecanizat?

Intre rame trebuie sa ramana distanta aia de 8 mm(2 straturi de albine) + grosimea faburelui, adica asa cum cladesc si in mod natural.

In ultimii 2 ani nu am mai plecat din zona iar mutarile au fost doar intre vetre. Pana atunci am mergeam la tei, zmeur, zburatoare si cam atat. Totul se facea manual pentru ca gaseam destul de usor oameni si destul de ieftin(de obicei ma descurcam cu miere sau miere + bani). Totusi tinand cont ca in ultimul timp nu prea mai sunt oameni sub 70 de ani prin zona(aproape toata lumea e prin strainatate) o sa fie o problema daca vreau sa mai fac mutari de familii din stanga in dreapta.
Oricum deocamdata raman la stationar pentru ca a fost mai rentabil decat pastoralul facut de mine aici pe distate scurte. Prefer sa tin 2-3-5 vetre in zona si sa ma deplasez eu de la una la alta; vedem ce o sa fie ..  :)

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: jonny_it din Noiembrie 23, 2011, 09:46:29 PM
Iarna cu exceptia unor verificari auditive(am un furtum de plastic, 1 mm grosime 1 cm diametru, si 50-60 cm lungime) + fotografii  :) nu fac alte lucrari.

:bravo:
m-ai facut curios...
cum faci verificari auditive cu potografiile
sau...
cum faci fotografii prin furtun?

interersant lucru cu ME
felicitari, mai ales pentru numarul de familii
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: jonny_it din Noiembrie 24, 2011, 02:24:34 PM
Destul de simplu: matci noi in fiecare an, matci de calitate; roii artificiali se fac pe un numar mai mare de rame;

noi in fiecare an? pai se zice ca abia in anul 2 si 3 sunt pe varf de ponta si mature
care e explicatia te rog?
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333