Cum ajungem la familii puternice in ME

Creat de jonny_it, Noiembrie 23, 2011, 06:38:20 PM

« precedentul - următorul »

filip

Cand spui Dadant e logic ca spui tipul lazii iar 1/2,3/4,1/1 e tipul ramului
.
Daca spun ram 1/1 si nu specific tipul lazii poate fi orice dimensiune.
Am pus intrebarea fiindca cunosc consecintele efectului de clopot.Efectul de clopotot pastreaza caldura in cuib.Acest efect poate creia impresia ca in afara stupului timpul permite un zbor de curatenie.Albina tranverseaza spatiul gol din corpul de jos si constata ca afara e frig.Multe nu vor mai avea putere sa urce prin corpul gol in cuib.
Apropos cati stupi aveti pe doua corpuri in iarna?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

jonny_it

Citat din: filip din Noiembrie 24, 2011, 11:47:38 AM
Cand spui Dadant e logic ca spui tipul lazii iar 1/2,3/4,1/1 e tipul ramului
.
Daca spun ram 1/1 si nu specific tipul lazii poate fi orice dimensiune.
Am pus intrebarea fiindca cunosc consecintele efectului de clopot.Efectul de clopotot pastreaza caldura in cuib.Acest efect poate creia impresia ca in afara stupului timpul permite un zbor de curatenie.Albina tranverseaza spatiul gol din corpul de jos si constata ca afara e frig.Multe nu vor mai avea putere sa urce prin corpul gol in cuib.
Apropos cati stupi aveti pe doua corpuri in iarna?

Albinele incalzesc ghemul si nu stupul. Chiar si in momentul cand incepe cresterea de puiet si in interiorul stupului temperatura creste in corpul de jos este o temperatura apropiata de cea de afara. De 12 ani de cand am multietajati nu am vazut niciodata albine sa zboare la temperaturi sub 12 grade.

Anul acesta din 62 de familii 54 sunt pe 2 corpuri. Cele pe 1 corp au ramas asa pentru ca trebuia sa termin o costructie si sa le bag acolo; problema este ca nu am terminat si asa ca vor ramane pana la primavara asa.

filip

Ok,pentru mine e suficient.
Pentru incepatorii,nu puneti un pumn de albine in corpul de sus iar sub el doua corpuri goale.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Kiwi Bee

Filip,
Jonny mai mult descrie cum procedeaza cu familiile deja puternice.Evident la cele slabe(unde nu se recomanda) nu le ierneaza pe 2 corpuri.Iarna le tine pe 1 corp.

Jonny,
mersi de sinceritate.In NZ treaba este mai cu dichis.Aici nu traiesc nici 4,5 milioane de locuitori de unde nici 2800 sint apicultori de la 1 familie la peste 10 mii.
Daca in RO un apicultor(mai mare) este depistat cu reziduri de tratament in miere i se duce vestea printre toti procesatorii si aud de el si alti apicultori din tara.Ei, daca acelasi lucru se intimpla in NZ garantat respectivul ajunge in ziarul national si se vorbeste de el si la TV.Aici este timp sal ia pe fiecare-n parte........... 4,5 milioane locuitori :uimit:
De exemplu acum 3 ani un apicultor dintro zona plina de apicultori comerciali(zona foarte buna dar plina de apicultori comerciali) a facut faguri de miere pt vinzare binenteles si a fost depistat cu continut de tutina(mierea era toxica si nu era buna pt consum uman).Stirea a fost in toate ziarele si la TV.Pe moment lumea nu stia ce sa creada, sa manince miere sau nu......... ma intrebau colegii la lucru? Apoi peste 2-3 zile se auzea la stiri precum acel apicultor era incepator si nu stia exact la ce trebuie sa fie atent iar oamenii pot minca linistit miere si faguri cu miere din comert.Eu unul nu cred ca a fost incepator.
Plus ca NZ face chiar de 3 ori mai multa miere decit consuma(sezonul trecut doar de 2 ori a facut mai mult) si surplusul merge la export.Nu te joci cind britanicul si americanul, japonezul si asa trage din nas.Calitatea superioara nici nu se discuta, este normal.

Andrei C.,
eu nu am trait in NZ inainte de 2000.In 2000 sa gasit varroa pt prima data in NZ.............. dar ceva tratament era deja aici :uimit:
E clar, nu? Nu am legaturi cu apicultori comerciali dar mai trag si eu cu urechea.

Aici nici in ziua de azi nu ai voie sa folosesti nici un fel de medicament pt albine.Asta asa a fost intotdeauna.
Vasa-zica inainte de 2000 aici se producea miere BIO. La bio nu conteaza de unde pui rama cu miere pt extras(poate fi si din cuib - caci nu are reziduri de nici un fel).Pt mine asta apartine de "metoda clasica". Iei rama de unde vrei si o pui unde vrei, adica unde se cere dupa caz. De aceea in ME cu Lagstroth se prefera ca toate lazile sa fie de aceiasi marime si in ziua de azi.Cred ca asta vine din vremurile vechi ca sa poti manevra usor cu ramele daca este nevoie.
Cum am spus si mai sus eu prefer sa recolez fagurii cu miere daca este cazul spre sfirsitul sezonului cind se intimpla sa ti se blocheze cuibul(sau se vede ce se va intimpla de curind).Binenteles daca este nevoie dau acea rama cu miere(din cuib) la cuibul altei familii mai slabe sau care nu are asa multe rezerve.

Atunci cind iernez un stup pe 2 corpuri las albinele sasi formeze ghemul.Numi fac mari probleme.este aprox 1-1,5 luni timp in care nu le deranjez deloc.Unele regine ponteaza si in acest timp.
Iernatul pe un corp devine mai anevoios daca albinele nu ocupa nici acel corp(in cazul unui roi).

Am mai scris si pe alt topic daca vorbim de ME avem nevoie de o rasa de albina care sa ne populeze acel stup.
Chiar cu Andrei C. am avut pareri diferite referitor la rasa.
In RO tata avea tot un fel de carpatine ......... corcite dar super blinde.
Aici in NZ am avut si carnica dar mam hotarit sa ramin la italience.Concluzia este simpla.Cel mai specific lucru la rasa italiana este ca tot timpul anului traiesc in familie mare, chiar si iarna, asta fiind problema cu aceasta rasa.Armata numeroasa maninca mult, deci rezervele de iarna trebuie sa fie pe primul loc.

In stupul ME spatiul nelimitat este cheia succesului.Daca avem cine sa locuiasca in acel spatiu am cistigat meciul.

jonny_it

Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 24, 2011, 01:32:47 PM
In stupul ME spatiul nelimitat este cheia succesului.Daca avem cine sa locuiasca in acel spatiu am cistigat meciul.

Destul de simplu: matci noi in fiecare an, matci de calitate; roii artificiali se fac pe un numar mai mare de rame;

Cat despre reziduri in miere majoritatea apicultorilor din Romania nu produc miere bio, mai bine zis nu au actele care sa ateste asta si nici modul de lucru.
Totusi de cativa ani export miere catre o firma/familie de apicultori din Austria(ei sunt atestati bio acolo). Mierea romaneasca extrasa in conditii normale(nu pe camp in praf) este superioara mierii de acolo, nu toate ca noi tratam cu varachet si alte chimicale. Am un dosar cu muulte hartii, analize, incepand de la apa din zona pana la mostre de sol si nu in ultimul rand miere care se incadreaza la bio fara nici o problema.
Singura problema care a fost discutata cu apicultorii a fost renuntarea la antibiotice; mai erau cativa care tratau preventiv pentru ca asa invatase ei ca se face  :)
Vorbim de multe tone de miere stranse de la mai multi apicultori din zona, nu toti folosim aceleasi metode de crestere sau acelasi tip de stup si nici aceleasi tratamente. O sa le scanez(am mai primomis odata) cand am timp sa le pun pe internet undeva.

jonny_it

Si in Austria/Germania de ex treaba e mai cu dichis, in special pentru ca ei au zone unde exista si industrie(in special Germania) si unde aproape toata mierea este contaminata. Chiar si asa in anumite limite totul ajunge pe raft in magazin. Mananca nemtii plumb si etc pana se satura.

bucovineanu

#51
Citat din: jonny_it din Noiembrie 23, 2011, 11:08:19 PM
Subiectul era despre obtinerea unor familii puternice.
Dupa cum observati nu am scris nimic despre combaterea roitului si nici nu o sa scriu pentru ca fata de ce vedeti mai sus nu fac alte lucrari in acest scop. Garantez sub 5% familii intrate in frigurile roitului si aproape 0 zero roi iesiti daca se lucreaza asa. Asta din experienta anilor trecuti...

Daca reginele incep ponta abia in martie se dezvolta mai greu si ajung la maxim spre sfarsitul perioadei de roire. E normal sa nu intre in friguri, mai ales daca se mai face si selectie.
Acest lucru nu e valabil si e mai greu de realizat in alte zone, unde ponta reginelor incepe inca din ianuarie.
La stupii verticali inclusiv ME foarte important este momentul cand se pune al doilea corp daca familiile au iernat pe un singur corp. Daca se pune prea devreme, familia stagneaza in dezvoltare, daca se pune prea tarziu e pericol sa intre in friguri.

Pentru a obtine familii puternice in orice model de stup, care sa nu intre in friguri un rol foarte important joaca selectia permanenta. In fiecare an trebuie inlaturate reginele care au tendinta de roire si dau productie sub media stupinei. Acest lucru nu trebuie intrerupt niciodata.

Marek

Am inceput si eu anul acesta cu 2 roi naturali si i-am format pe rame 3/4 tipul asta m-i s-a parut mai interesant. Trec la subict. In momentul inversarii corpurilor albinele cele culegatoare mai ales nu sunt dezorientate? Nu cumva urdinisele de la fiecare corp prevazute cu regulator ajuta intr-un fel albinele?

Marek

Dintre stuparii care exploateaza stupi ME foloseste careva urdinise pt ficare corp?

pharaonu75

Urdinisele de la fiecare corp sunt pentru a ajuta culegatoarele sa ajunga mai repede la fagurii goi, de recolta.
In felul acesta albina este scutita de a intra pe urdinisul principal, iar apoi sa urce prin cuibul format pe 2-3 corpuri pentru a depune mierea, ca la final sa coboare iar prin cuib si sa iasa la cules!
Se reduce in felul asta si aglomeratia din cuib...gandeste-te cate culegatoare ar trebui sa treaca prin cuib in sus si in jos, intr-o perioada de cules intens, apoi adauga si albinele doici...
Un urdinis in catul de recolta ar "aerisi" mult activitatea din cuib (si in sens propriu si in sens figurat).
Iar evitarea aglomeratiei din cuib ar mai putea prezenta un avantaj: risc scazut de roire.
Gresesc?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 25, 2011, 08:32:36 AM
Urdinisele de la fiecare corp sunt pentru a ajuta culegatoarele sa ajunga mai repede la fagurii goi, de recolta.
In felul acesta albina este scutita de a intra pe urdinisul principal, iar apoi sa urce prin cuibul format pe 2-3 corpuri pentru a depune mierea, ca la final sa coboare iar prin cuib si sa iasa la cules!
Se reduce in felul asta si aglomeratia din cuib...gandeste-te cate culegatoare ar trebui sa treaca prin cuib in sus si in jos, intr-o perioada de cules intens, apoi adauga si albinele doici...
Un urdinis in catul de recolta ar "aerisi" mult activitatea din cuib (si in sens propriu si in sens figurat).
Iar evitarea aglomeratiei din cuib ar mai putea prezenta un avantaj: risc scazut de roire.
Gresesc?

"Gresesc?" - Doar pe jumatate(zic eu)

prima jumatate: - urdinisul superior ar ajuta albinele sa iasa mai usor - nu ca ar fi neaparata nevoie; distanta de pe rame pana la urdinis poate reprezinta 0,001% din distanta parcursa de albina, dar sa zicem ca este bine(poate si pt ca toate culegatoarele ar trabersa aproape tot stupul). Ce facem cu furtisagul?

a doua jumatate: - Pont: Incearca sa iti reamintesti putin despre modul in care albinele prelucreaza nectarul, cum se face de la plecarea culegatoarei din stup si pana la transformarea lui in miere.  :)

:hi:

Marek

  Un alt avantaj al urdiniselor ar fi ca dupa rotirea corpurilor 1 si 2 albinele culegatoare din corpul 3 nu vor fi afectate pentru ca nu vor mai parcurge corpurile 1 si 2. Astfel albinele aflate in corpul 3 isi vad de productie nestingherite, ar fi si asta o cauza pentru dezvoltarea puternica (nu tot timpul) a famiililor crescute in stupi ME.
  Asta e logica mea mentionez ca nu am experianta.

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 24, 2011, 04:18:11 PM
Citat din: jonny_it din Noiembrie 23, 2011, 11:08:19 PM
Subiectul era despre obtinerea unor familii puternice.
Dupa cum observati nu am scris nimic despre combaterea roitului si nici nu o sa scriu pentru ca fata de ce vedeti mai sus nu fac alte lucrari in acest scop. Garantez sub 5% familii intrate in frigurile roitului si aproape 0 zero roi iesiti daca se lucreaza asa. Asta din experienta anilor trecuti...

Daca reginele incep ponta abia in martie se dezvolta mai greu si ajung la maxim spre sfarsitul perioadei de roire. E normal sa nu intre in friguri, mai ales daca se mai face si selectie.
Acest lucru nu e valabil si e mai greu de realizat in alte zone, unde ponta reginelor incepe inca din ianuarie.
La stupii verticali inclusiv ME foarte important este momentul cand se pune al doilea corp daca familiile au iernat pe un singur corp. Daca se pune prea devreme, familia stagneaza in dezvoltare, daca se pune prea tarziu e pericol sa intre in friguri.

Pentru a obtine familii puternice in orice model de stup, care sa nu intre in friguri un rol foarte important joaca selectia permanenta. In fiecare an trebuie inlaturate reginele care au tendinta de roire si dau productie sub media stupinei. Acest lucru nu trebuie intrerupt niciodata.

Alea 3 albine crestute in februarie nu fac decat sa creasca uzura si consumul de miere. Am mai discutat undeva despre asta, eu prefer sa inceapa mai tarziu dar "in forta".
Perioada de roire nu este in functie de cum scrie in calendar, adica vezi ca pe 15 iunie trebuie sa roiasca toate. Aceasta perioada este in functie de altitutine/latitudine, adica in sud si la campie incepe de prin mai, aici in zona de la 1 iunie pana la sfarsitul lunii.
Cat timp majoritatea vecinilor mei(apicultori) de pe aici vara sunt prin copaci nu vad cum dezvoltarea putin mai tarzie(aprox 1 saptamana diferenta) ar contribui la stoparea roitului.

Selectia este tot la fel, discutabila: este ca si cum ai incerca sa obtii o rasa de vaci care sa nu faca vitei. Poti sa nu o duci pe doamna vaca sa se intalneasca cu domnul bou .. dar asta nu inseamna ca deja ai alta rasa.  :)
Bineinteles, o ameliorare se poate dar nu conteaza mai mult de 1%, restul e tipul de stup si in special modul de lucru.

Imagine de pe 19 iunie 2011 - credeti ca nu erau albine suficiente pentru un roi?  :)

pharaonu75

De furtisag nu se pune problema, pentru ca urdinisul din cat nu este de dimensiunea celui principal, ci sub forma unei simple gauri cu un diametru de 2-3 cm, la care stau de paza cateva albine-gardian.
Urdinisele stau deschise doar in perioada de cules intens, in rest se inchid... sau se foloseste obturator din acela metalic, cu trei pozitii (inchis-deschis-aerisire).

Care ar fi explicatia ca vecinii nostri, fie ei rusi, sarbi sau bulgari, folosesc stupi cu urdinis in fiecare cat?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 25, 2011, 10:19:51 AM
Care ar fi explicatia ca vecinii nostri, fie ei rusi, sarbi sau bulgari, folosesc stupi cu urdinis in fiecare cat?

Poate e folositor cu toate ca logic daca ne gandim putin la modul cum aduc albinele nectarul nu ajuta cu nimic. Poate e altul secretul, .. studiez si revin  :)

Sau testez putin, iau bormasina si incep sa dau gauri prin stupi  :rotfl: