roi la iernat

Creat de bta, Octombrie 16, 2011, 01:07:53 PM

« precedentul - următorul »

bta

am cativa roi pe 2-3 rame ... am sanse sa iasa din iarna  ???  sa-i unesc?? sau sa-i iernez doi in aceasii lada cu diafragma cu sita??

filip

Poate gresesc eu.
Dar sunt adeptul iernarii roilor mai slabut.
Le asigur hrana suficienta impachetare corespunzatoare si tratament adecvat.
In primavara prin redistribuire asigur sanse egale tuturor familiilor de albine.
Pun si eu o intrebare acum:
Daca la unificare albinele omoara matca?
Atunci din doi in primavara nu ai nimic.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

"Pun si eu o intrebare acum:
Daca la unificare albinele omoara matca?
Atunci din doi in primavara nu ai nimic."
Pentru a nu avea astfel de surprize, atunci cand facem unificarea nu omoram reginele inlaturate ci le pastram in colivii pana vedem daca le accepta pe cele lasate.

bucovineanu

Citat din: bta din Octombrie 16, 2011, 01:07:53 PM
am cativa roi pe 2-3 rame ... am sanse sa iasa din iarna  ???  sa-i unesc?? sau sa-i iernez doi in aceasii lada cu diafragma cu sita??
Aici singur trebuie sa hotarasti. Oricum vei proceda va fi o lectie.

jimm

Doi slabanagi  in aceiasi lada, diafragma etansa fara sita intre ei. Se obeserva cum s-a format ghemul
Diafragma din polistiren expandat invelit in scoci sa nu-l roada.
Grija la mancare si tratament (antivaroa si nosema)
Deasupra ziar+paturica+podisorul din scandura.
Anul trecut am iernat 4 si mi-au trait toti

Kov iulian

Eu de 7 ani , mi se intimpla frecvent sa intru si sa ies din iarna cu roi pe 2-3 rame . si nu mi-a murit nimic pina acum .

marius_vfp

salut, iulian, felicitari pentru reusita , spunene din secretele iernarii folosite de tine  la roi mai slabi, model de stup asezarea ramelor etc.
iernare usoara
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Karpetrusov

Citat din: marius_vfp din Octombrie 16, 2011, 11:00:55 PM
salut, iulian, felicitari pentru reusita , spunene din secretele iernarii folosite de tine  la roi mai slabi, model de stup asezarea ramelor etc.
iernare usoara
Nimic !?
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

relutu

Si eu am avut anul trecut roi pe  3 rame si au trait pana in primavara.

dan motu

da merita sai bagam in iarna si pe cei mai slabuti cu cate 2 intervale,eu de regula acestia ai bag cate 2 in lada si ierneaza perfect iar primavara poate am nevoie de ceva matci si am de unde sa iau,daca nu am nevoie ai las acasa pe vatra poate ai mai ajut cu cate o rama de puiet si  la floarea soarelui sunt pe productie maxima

creiveancristi

Am si eu cativa roi pe 3 si 4 rame acum,cu care vreau sa intru in iarna.
Cativa dintre ei nu au rezerve de hrana suficiente pentru intreaga iarna.Am niste miere poliflora,care o tin pentru ei.
Intrebarea mea este:
-sa le dau acum in pungi deasupra ramelor cate 200-300 de grame la doua zile?
-sa le dau in iarna cand rezervele lor proprii sunt pe terminate?

romikele

Se pot da pungi cu miere cristalizata, deasupra ramelor.
Nu se mai administreaza sub nici o forma sirop la aceasta ora.

sorinma

nu se mai pot pune rame la marginea cuibului sa mute mierea?este mai indicat sa fie pusa miere in punga?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Marius-ursulakhe

Dragi colegi eu sant incepator si nu am folosit pana acum miere in punga deasupra ramelor dar va spun sincer ca mierea din ramele date dupa diafragma o mai trag si acuma mai putin dar merge

stefeug

Citat din: romikele din Octombrie 21, 2012, 06:19:59 PM
Se pot da pungi cu miere cristalizata, deasupra ramelor.
Nu se mai administreaza sub nici o forma sirop la aceasta ora.
se poate da si miere necristalizata in pungi deasupra cuibului, mai ales la vremea aceasta! Sa nu se dea sirop decat daca nu exista miere, iar daca se alege varianta cu sirop sa se administreze sirop invertit si mai gros (3/1, 4/1), adica tot un surogat de miere.