Numar de familii.

Creat de bucovineanu, Octombrie 13, 2011, 04:33:20 PM

« precedentul - următorul »

stupar

Stationar trebuie sa ai de toate:primavara o livada,o padure de salcam,o padure de tei,un lani de rapita,un lani de f.s ce este imposibil sa fie de toate la o raza de 2 km.Daca sant pauza de cules la o prisaca de peste 100 de colonii,apare probleme de furtisag,sant atacate roiurile,nucleiele.Lipsa de cules trebuie ajutat cu sirop,pericol de furtisag,trebuie amanat extractia pana la culesul urmator.Intradevar nu faci cheltuiel cu deplasari,dar nici castig nu optii.
Un om tanar in putere de munca,poate ingrijii pana la 200 de familii,cu conditia ca la extras sa aiba 4 ajutori,
Cel mai usor sa ingrijes albinele cum face dl Dragos,filmeaza angajatii cum lucreaza.Felicitari

reformistul

Citat din: marius_vfp din Octombrie 24, 2011, 11:17:59 PM
salut reformistul , exact la granita dintre cele 2 judete nu este padure, tu vorbesti de padurea dintre grajduri si bordea, la drumul 248 (firar mama lui de drum cand lo  face hotii astia ca pe acolo miam stricat masina ,rupeleas capul)era imposibil sa nu cunosc zona , e adevarat ca salcamul reinoieste e invaziv , dar eu vream sa subliniez faptul ca dupa ce trece de o varsta intra la "menopauza" (sper sa nu deranjez moderatorul)
daca ai auzit de mircesti(spre est peste 2 dealuri de scanteia ) acolo am vazut aprox 350 familii grupate si am intrebat pe proprietar daca face si pastoral la care el a zis ca nu .
spor la treaba

Am inceput sa ne intelegem. Sigur pe granita dintre cele 2 judete nu este padure. Intradevar drumul 248 e calauza spre aceste locuri de care am vorbit. Stiu si zona de care spui, mircesti, si cred ca zona scanteia-grajduri-ciurea-barnova se preteaza pentru stationar cu vetre de 200 de familii (normal ca e important amplasamentul). Sanatate. Iernare usoara.

milu56

Deci este clar ca un numar mare de stupi pe o vatra nu e rentabil.

valter

Cantitatea de stupi pe care poate sa-i duca in spate un stupar( a se intelege manageria) depinde in primul rand de modul cum evoluiaza afacerea in particular.
Astfel, un pinguin care omoara consecutiv 50% din efectiv timp de doi trei ani nu se poate compara cu un ''truditor'' care scoate din iarna 95% din efectiv in aceleasi conditii.

Un proverb romanesc zice''placerea vine mancand'', extrapoland la pofta de a intretine albine.

Ori, unii fac salturi ''nesustenabile'' prea devreme si-si rup gatul, timp in care unii bat pasul pe loc dupa principiul american ''step by step''cu destul de mult succes.

Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

cristian87

Corect.
Pentru unii zece familii sunt mult pea multe,
pentru altii 50 sunt putine.
Depinde de cat ii duce nu carca ci mai ales capul
Nu urasc nimic mai mult pe lumea asta decat stuparul lenes si prost.
Daca mai e si batran si atoatestiutor, total refactar la nou e si mai grav.
Azi vorbeam cu un prieten care vrea sa isi cumpere albine in primavara ....cei spune un unchi de-al lui apicultor de-o viata ....ca veninul de albine e la fel de toxic ca cel de vipera si te ucide incetul cu incetul, ca majoritatea apicultorilor nu ajung varste inaintate din cauza asta.
Iti vine sa-l iei pe unul ca asta si sa-i bagi manualul apicultorului pe gat.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

marian sima

Aideti sa fim seriosi si sa nu ii mai judecam pe alti,uni au servici ,alti au alte afaceri,iar alti alte indeletniciri,eu sint unul care bat pasul pe loc si fac asta intentionat ,pentru ce sa ma extind ?Sa le dau mierea cu 7 ron ?Sa ma laud ca am stupi multi ?Eu unul nu fac treaba aceasta ,asta o face unul care nu are alta optiune decit apicultura.Vind mierea la piata si acasa ,si vind si legume ,stiti ce fac clienti ,pun legume in sacose si poate se gindesc sa i-a si cite un borcanel de miere ,cind nu le ajunge bani stiti care produs i-l da jos din plasa?Mierea care pe timp de criza devine un moft,nu ma intreaba clienti de miere cit ma intreaba alti stupari(pe care nu ii cunosc) daca cumpar miere la an-gro.1 kg de miere dat la an-gro este egal cu 2 kg de pastranac date la an-gro ,pai scuzama la miere trudesc si cu mintea si cu bratele,pastranacul il seman si i-l ierbicidez o data si am tone de pastranac asigurate,nu trebuie sa i-l stimulez sa ii aranjez cuibul sa plec cu el la cucuieti din deal ,pastranacul si morcovul ,daca se maneaza frunza da din nou ,nu ii afecteaza grindina ,pastranacul nici nu trebuie udat ,am pastranaci care acum au peste 1kg ,a fost seceta si nu i-am udat deloc ,asa ca profitabilitatea dicteaza ,am miere sa vind pina la recolta urmatoare,nu vind miere la an-gro cu pretul de acum 10 ani ,si pe tim de criza alimentele de baza sint mai de perspectiva ,toata chestia este sa fii baiat destept si sa nu vinzi in virf de recolta,asa cu nu mai lasati capul sa va duca folositi picioarele ,cu capul ginditi. :rotfl:

Kov iulian

Citat din: cristian87 din Octombrie 25, 2011, 12:55:17 PM
Corect.
Pentru unii zece familii sunt mult pea multe,
pentru altii 50 sunt putine.
Depinde de cat ii duce nu carca ci mai ales capul
Nu urasc nimic mai mult pe lumea asta decat stuparul lenes si prost.
Daca mai e si batran si atoatestiutor, total refactar la nou e si mai grav.
Azi vorbeam cu un prieten care vrea sa isi cumpere albine in primavara ....cei spune un unchi de-al lui apicultor de-o viata ....ca veninul de albine e la fel de toxic ca cel de vipera si te ucide incetul cu incetul, ca majoritatea apicultorilor nu ajung varste inaintate din cauza asta.
Iti vine sa-l iei pe unul ca asta si sa-i bagi manualul apicultorului pe gat.
Poate fi toxoc veninul de albine si poate dauna sanatati , daca folosesti alcool pt a sterliza zona intepaturi , iar cu restul de alcol ramas in sticla mai " sterlizazi " si gitul  ca sa se curete toate lucrurile ce au iesit pe el ca urmare a intepaturi,  :D :D . Foarte multi mor din cauza alcolului , si in special al acoolului de proasta calitate , omul se uita la pret sa fie ieftin dar in sticla poate sa fie si zeama de pufoaica . De asemeni si Fumul de la afumator poate dauna in timp , ala de tigara dauneaza sigur .

dan motu

ACEL STUPAR CARE A ZIS CA VENINUL DAUNEAZA SANATATII SI CA NU SUNT STUPARI BATRANI,ACEL OM NU CRED CA STIE CE VORBESTE.IN PRIMUL RAND SE FACE TERAPIE CU VENIN DE ALBINE ,CHIAR SI NATURAL PRIN PUNEREA ALBINEI IN UNELE LOCURI ALE CORPULUI SA INTAPE ,IAR IN AL DOILEA RAND BUNICUL MEU CARE ARE 88 DE ANI CUM A SUPRAVIETUIT ATATIA ANI AVAND DE CAND SE STIE ALBINE LA CASA DE LA TATAL SAU  SI CHIAR SI ACUMA MA MAI AJUTA LA EI,AVAND GRIJE IN FIECARE AN DE CEI CARE RAMAN ACASA PE VATRA

bucovineanu

Si eu stiam ca de regula apicultoriii ajung la varste inaintate. Cat despre venn, dupa un timp corpul se obisnuieste si astfel devine imun.

milu56

In curand ajung la un numar de 900 de stupi, nu am grija intepaturilor nici a batranetii. :hi:

cristian87

zâmbeşte-mîine poate fi mai rău