Perforarea ramelor pentru iernare

Creat de pharaonu75, Octombrie 04, 2011, 03:15:11 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Ce parere aveti despre procedeul perforarii ramelor cu ocazia pregatirii familiilor de albine pentru iernare?
Am vazut acest procedeu la apicultorii mai batrani...
Foloseste cineva acest procedeu? Credeti ca ar fi util/eficient?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Si un clip de la marinlm91:

[youtube=640,480]http://www.youtube.com/watch?feature=player_profilepage&v=0sbwuxqwkwg[/youtube]
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Mircea77

Eu am auzit de metoda asta.
Mi-a povestit despre ea un coleg de facultate. Asa facea batranul care l-a deprins pe el in tainele albinaritului.
Si tind sa cred ca metoda este buna pentru ca imi povestea stuparul de la care am cumparat stupii mei ca a avut cazuri in care, desi avea stupul mai mult decat indestulatoare rezervele de hrana (miere 100% naturala, fara siropuri sau alte cele), au murit pentru ca nu au avut puterea necesara sa treaca pe rama urmatoare. El spunea ca au fost puturoase, dar eu cred ca, din cauza frigului, n-au putut sa treaca pe rama urmatoare.
Deci gaurile in cauza creeaza o scurtatura care nu poate fi decat benefica pentru ghem.

marius_vfp

salut, ideea e buna , totusi cred ca gaura ar trebui ceva mai mare pana la 30 mm , si ceva mai sus , pentru ca sus e caldura mai multa , pe ramele vechi am observat astfel de gauri categoric facute de albine in rama , am sa incerc sa vad cum reactioneaza.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

orbanstefan64

daca iernezi pe corpuri de 1/2 redus (146) nu ai nevoie sa gauresti ramele :wink2:

bee_lover

De ce sa le gaurim? Sa avem ce cauta la anul gaurile sa nu scapam vreo botca ca daca nu verificam acolo sigur scapam o botca facuta in jurul gaurii respective si s-a dus in copac. Nu inteleg de ce trebuia sa treaca pe alte rame daca era stransa si avea mancare suficienta? Nu mai bine punem peste rame cateva betigase sa poata trece deasupra?

bucovineanu

Nici eu nu am gaurit niciodata ramele. Daca cuibul este foarte bine strans, iar fiecare rama contine o cantitate suficienta de mancare, la formarea ghemului albinele vor ocupa toate ramele si nu au nevoie sa se deplaseze decat pe acelasi interval unde s-au plasat initial..

Florin-braileanul (FlorinI)

eu le-am gaurit anul trecut, dupa o schema simpla
am invatat de la un varsnic, in materie si in varsta
gairile le-am dat cu un creion  (furat de la fiimea) astfel

gaurire in triunghi echilateral (asta era la teorie, la practica masuratoarea e facuta cu ochiometrul verificat metrologic, sau oftalmologic)
prima gaura: la jumatarea lungimii leatului, cam la 10 cm distanta fata de leat
celelate 2 gauri in forma de triunghi cam cu 10 cm intre ele , la 10 cm fata de prima
deci se formeaza un triunghi echilateral cu latura de 10 cm

anul trecut am gaurit si anul acesta in proportir dr 99%, gaurile au fost acoperite si fagurele recladit
am sa repet operatia si acest an

romikele spunea: "... doar ca cine o face nu greseste"
are dreptate
stiti cum e cu apa sfintita? nu s-a demonstrat ca face bine, dar bine ca nu face rau

asa si cu aceste gauri: pot sa fac bine, dar sigur nu fac rau
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

cristipep

Este o metoda foarte buna si da rezultate intradevar si eu am ramele gaurite special ca albina sa circule mai bine pe celelalte rame .

http://apibio.rc-servicegroup.ro/index.html

apicmd

sa inteleg ca  acum ar  fi  timpu sa  purcedem la efectuarea acestei operatiuni?
BPR!!!!

ioanardelean55

Din ce a-ti spus rezulta faptul ca voi lasati mai multe rame in stup  decit trebuie ,iar  mai incolo va plingeti ca aveti condens si in final mucegai .

cristipep

Condens face oricum in cazul in care este umezeala in exces indiferent ca sunt toate ramele sau nu deci trebuie izolat 100% bine nu stiu daca sunt asa multi stuparicare scot ramele fara mire.

ioanardelean55

Mare lucru n-am inteles fi te rog mai explicit .

cristipep

de obicei iarna ii invelesc aproximativ cu o folie de ciolofan sa nu ploua direct pe ei sa sa nu stea in zapada......ca oricat ar fi lemnul trage umezeala mai ales daca nu sunt vopsiti .......acuma depinde si de stupi, eu cand am luat stupii de la unchiul meu aveau toate ramele in ei ramele gaurite si foarte slab izolati si nu am avut treaba cu mucegaiul sau umezeala si stupii erau destul de uzati sa zic asa pe extrior.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Octombrie 05, 2011, 02:40:30 PM
gaurire in triunghi
prima gaura: la jumatarea lungimii leatului,
celelate 2 gauri in forma de triunghi
deci se formeaza un triunghi

am sa repet operatia si acest an

am gaurit... cam asa...
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333