Restrangerea cuiburilor ... prea devreme???

Creat de sopy, Septembrie 19, 2011, 10:41:16 AM

« precedentul - următorul »

sopy

Am stupii model vertical pe 10 rame Dadant cu 2 caturi 1/2.Acum vreo 10 zile i-am restrans de la 10 la 7 rame si le-am pus diafragmele. Am observa ca albinele au ocupat full toate spatiile si stau si f. multe dupa diafragma.Mai aveam la acea ora cam 2-3 rame cu puiet capacit, ceva larvar si ceva ouat.Oare nu ar fi trebuit sa le mai fi lasat 1 rama in plus,sau chiar toate si sa mai fi amanat restrangerea cuiburilor pana cand nu mai aveam puiet???

Toma Sergiu

Inca nu sunt apicultor dar dupa documentarea pe care am acumulato in timp de pe youtube, carti etc............... Daca tu zici ca albina este f multa si dupa diafragma ar trebui sa mai lasi macar 1-2 rame sau chiar toate si faci stramtorarea cuibului mai tarziu cand e mai putina albina, daca am gresit cu cv scuzele mele cei cu experienta va rog sa ma corectati Bafta  :hi:

bucovineanu

Stau dupa diafragma deoarece e cald. Cand se va raci vremea se strang in cuib.

gudas valentin

Daca ai facut bine sau nu poti sa te verifici singur: Diminetile sunt reci sub 10*uneori albinele sunt in semi ghem  :wink: daca sunt dupa diafragma inseamna ca le mai tre o rama daca nu e OK.Ori cum nu ai gresit mult facand acest lucru inca multa albina uzata se va pierde pana la intrarea in iarna,iar de roit nu mai poate fi vorba,benefici sunt destule,printre care pastrarea calduri in cub excelenta,paza pt un eventual furtisag.

Succes.

Valy.
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

sopy

Vali ,multumesc pt raspuns ,dar ,de cand am deschis topicul ...i-am mai restrans odata ! Azi situatia se prezinta astfel:1 pe 6 rame ;2 pe 5 rame ;2pe4 rame (unul din acestia doi ,mergea lasat pe 5 rame ).

marius_vfp

salut, atentie mare si la alt aspect , daca ati auzit de acele rame de acoperire,  se folosesc rame mai putin incarcate cu hrana pe margine pentru pastrarea caldurii mai bine in jurul cuibului , in special pentru cei ce nu folosesc diafragma , chiar daca albina este sau nu suficienta ideea mea e albinele sa acopere bine ramele cu hrana si ramele goale nu , ele sa tina doar de dos,iar peste aceste rame o folie sau materiale paturi etc...
iernare usoara va doresc .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

gudas valentin

sopy ,Nare nimic lasai asa,dar verifica cum am scris mai sus ele se cer nu le putem impunem noi,(cel ce va lucra cum cere albina va avea de castigat iar cel ce va forta albina sa lucreze cum vrea el  :sad: )
Albina spune ce-si doreste, tu (stuparul) tre sa ai ochi sa o vezi  :)

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

bucovineanu

Citat din: marius_vfp din Octombrie 06, 2011, 12:06:32 AM
salut, atentie mare si la alt aspect , daca ati auzit de acele rame de acoperire,  se folosesc rame mai putin incarcate cu hrana pe margine pentru pastrarea caldurii mai bine in jurul cuibului , in special pentru cei ce nu folosesc diafragma , chiar daca albina este sau nu suficienta ideea mea e albinele sa acopere bine ramele cu hrana si ramele goale nu , ele sa tina doar de dos,iar peste aceste rame o folie sau materiale paturi etc...
Se poate intampla sa prinda in ghem si ramele goale si albinele de pe acele rame sunt condamnate din start.

marius_vfp

domnule bucovineanu , aveti perfecta dreptate , dar apicultorul e dator sa asigure hrana suficiente si disponibile pe toate ramele astfel incat ele sa nu ajunga in situatia sa faca fomea, dar sa asigire si oarecul o caldura necesara cuibuilui.
spor la treaba

Bistriteanul

Citat din: marius_vfp din Octombrie 06, 2011, 12:06:32 AM

Sa inteleg ca utilizati o rama goala pe post de diafragma, nu stramtorati (tare) cuibul,adica exista rame neacoperite de albine, iar ramele mai pline cu miere se afla in centrul cuibului fiind flancate de rame mai goale?

Din ce stiu, in mod natural albinele isi aranjeaza cuibul cu ramele pline la margine.

Am citit parerea unor useri care spun ca ramele din centru trebuie sa fie mai goale ca albinele sa aiba unde sa stea (in celule), ghemul sa nu se formeze doar intre rame. Ma aflu in situatia in care  la o familie redusa la 6 rame, ramele marginase (1,6) pline, capacite, ramele 2,5 cu pastura si miere iar ramele din centru 3,4 au cam pe jumatatea superioara miere capacita iar partea inferioara plina cu miere necapacita.
Este bine? E prea mult? Mai au dincolo de diafragma rame cu ceva miere capacita pe care nu stiu daca o vor mai trage in cuib.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

bucovineanu

Ebine asa, dar toate ramele sa fie bine acoperite de albine. Ramele de dupa diafragma sa nu ramana acolo peste iarna, deoarece e posibil sa se mute acolo intreaga familie si va muri ce foame.

marius_vfp

Citat din: Bistriteanul din Octombrie 07, 2011, 09:36:50 AM
Mai au dincolo de diafragma rame cu ceva miere capacita pe care nu stiu daca o vor mai trage in cuib.
salut, daca e capacita sigur nu o mai trag in cuib ,eu am roi de anul asta si iam lasat pe 5 rame  am pus diafragma  am lasat spatiu intre diafragma si rama pe care vreau so golesc tot de o rama ,mierea de pe ea am descapacit-o integral  cu furculita , si chiar daca nu e capacita trebuie scrijelit fagurele ca sa i-a mierea in cuib , operatiunea asta am facut-o pe la jumatea lui septembrie .
spor la treaba