• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

PFA - obligatii

Creat de evulet78, Septembrie 15, 2011, 10:37:55 p.m.

« precedentul - următorul »

evulet78

Am infiintat un PFA cu CAEN apicol. A fost necesar pentru masura 141. Am fost la cei de la fisc si mi-au dat fisa aia de impunere.
Acum rog colegii care mai au astfel de PFA cu acelasi profil de activitate sa imi spuna ce obligatii mai am.
Sa nu ma trezesc ca vin cine stie ce inspectori si ma intreaba de sanatate. :mad:
Am sunat la pensii si somaj, si au spus ca nu am obligatii fata de ei.
Mai sunt si altii care ar trebui intrebati?
Trebuie sa mai merg si la alte institutii?
La fisc mai trebuie sa depun ceva pe la sfarsitul anului, sau in alta perioada daca nu le datorez bani (fisa este cu 0 lei)?
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

Florin-braileanul (FlorinI)

placuta identificare stupina
placute stupi
spaga medic veterinar
analiza albine (se decupeaza fagure cu oua, larva, puiet cca 10dm, albina vie si moarta de pe fundul stupului) de 2 ori pe an
analize miere (cca 1 mil de sortiment de miere)
si multe altele
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

evulet78

Analize la miere?
Sunt obligatorii daca nu vand la piata?
La doctorul veterinar nu cred ca trebuie spaga. La noi este o comunitate mica si oamenii se cunosc destul de bine.
In plus nu mi-a spus ca ar trebui sa ii duc albine la analize.
Toate astea sunt obligatorii? :mad:
Asa, daca stai sa socotesti dai banii de la UE la smecheri, si mai esti si la cheremul lor. :sad:
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

Kov iulian

O intrebare am si eu, sa spus aici pensi si somaj , dar de asigurarle de sanatate nu sa pomenit nimic , trebuie sa platim ceva acolo?

bucovineanu


Ordonanta de Urgenta nr. 82 /2010 excepteaza PFA de la plata contributiilor pentru pensie si somaj. Contributii PFA din 13.sept.2010.
16 September 2010, 2:46 pm

Payroll Outsourcing Services Romania
================================


Ordonanta de Urgenta nr. 82 /2010 excepteaza PFA de la plata contributiilor pentru pensie si somaj. In situatia in care persoana NU este si salariat, contributia pentru pensie este OBLIGATORIE pentru PFA la venitul asigurat prin contract individual de asigurare.
Spre deosebire de OUG 58/2010, care prevedea ca pentru toate veniturile din activitati independente (inclusiv PFA-urile) sa se plateasca contributii de asigurari sociale, OUG 82/2010 prevede aceasta obligatie doar pentru veniturile din contracte de drepturi de autor si conventii civile.
PFA-urile vor plati contributiile prevazute de OUG 58/2010 ( 10,5% la pensii, 5,5 la santate si 0,5% la somaj ) NUMAI in cazul in care beneficiaza de venituri de natura profesionala in baza unui contract de drepturi de autor/ conventii civile.
In cazul drepturilor de autor si conventiilor civile, obligatiile de calculare, declarare, retinere si plata a contributiilor individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj revin platitorului de venit (si nu PFA-ului). Baza de calcul pentru contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj este venitul net rezultat in urma deducerii din venitul brut a cheltuielii forfetare. Aceasta baza de calcul este plafonata la echivalentul a cinci salarii medii brute lunar. De asemenea, sumele achitate in plus ca urmare a depasirii plafonului se pot restitui sau compensa la cererea asiguratului, depusa la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene.
Sanatatea se plateste OBLIGATORIU pentru PFA astfel:
- pentru PFA impozitate pe norma de venit, CASS se plateste la norma de venit ca si pana acum; pentru cei ce nu au platit pana acum, va trebui sa plateasca pentru ultimii 5 ani;
- pentru PFA impozitate in sistem real, CASS se plateste la venitul net (care este egal cu venit brut minus cheltuieli deductibile).
Un PFA in sistem real fara a fi in acelasi timp si salariat:
- plateste CASS, in procent de 5,5%, la veniturile nete,
- plateste contributiia pentru pensie, pe baza contractului de asigurare incheiat cu Casa de asigurari sociale, pe o suma declarata voluntar, pentru care nu exista o limita minima (la valoarea asigurata trebuie platita atat cota individuala cat si cota angajatorului, procentul total fiind de 31,3%),
- Nu exista obligativitatea platii contributiilor de somaj,
- plateste impozit pe venit la valoarea venitului net.
Un PFA in sistem real care este in acelasi timp si salariat:
- plateste CASS, in procent de 5,5%, la veniturile nete,
- Nu plateste contributia pentru pensie, pe baza contractului de asigurare incheiat cu Casa de asigurari sociale, pe o suma declarata voluntar, pentru care nu exista o limita minima (la valoarea asigurata trebuie platita atat cota individuala cat si cota angajatorului, procentul total fiind de 31,3%),
- Nu exista obligativitatea platii contributiilor de somaj,
- plateste impozit pe venit la valoarea venitului net.
Un PFA la norma de venit fara a fi in acelasi timp si salariat:
- plateste CASS, in procent de 5,5%, la norma de venit,
- plateste contributia pentru pensie, pe baza contractului de asigurare incheiat cu Casa de asigurari sociale, pe o suma declarata voluntar, pentru care nu exista o limita minima (la valoarea asigurata trebuie platita atat cota individuala cat si cota angajatorului, procentul total fiind de 31,3%),
- Nu exista obligativitatea platii contributiilor de somaj,
- plateste impozit pe venit la valoarea normei de venit.
Un PFA la norma de venit care este in acelasi timp si salariat:
- plateste CASS, in procent de 5,5%, la norma de venit,
- Nu plateste contributia pentru pensie, pe baza contractului de asigurare incheiat cu Casa de asigurari sociale, pe o suma declarata voluntar, pentru care nu exista o limita minima (la valoarea asigurata trebuie platita atat cota individuala cat si cota angajatorului, procentul total fiind de 31,3%),
- Nu exista obligativitatea platii contributiilor de somaj,
- plateste impozit pe venit la valoarea normei de venit.
Un pensionar din sistemul public de pensii care, in acelasi timp, realizeaza venituri profesionale, nu ii sunt aplicabile prevederile OUG 58/2010. Calitatea de pensionar in sistemul public de pensii exclude de la aplicarea prevederilor OUG 58/2010, insa nu si de la aplicarea prevederilor Legii 95/2006 ceea ce inseamna ca, in continuare datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Activitatea PFA-ului poate fi incadrata ca dependenta daca, in conditiile contractuale cu clientii, se regasesc clauze care se incadreaza in situatiile enumerate in OUG 82/2010, caz in care platitorul de venit datoreaza TOATE taxele ca si pentru veniturile din salarii, dar si impozit pe venit.
Temei legal:
- OUG nr. 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 638/10.septembrie.2010, in vigoare de luni, 13.septembrie.2010, ordonanta ce reformuleaza prevederile OUG 58/2010 privind contributiile la asigurarile sociale pentru alte venituri decat cele din salarii: drepturi de autor, conventii civile, PFA.
- Ordinul nr. 1294/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul nr. 340/2001, si a Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004 pentru aprobarea Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 639 din 13 septembrie 2010.
OUG 82/2010
Lege 263/2010 art 6
Lege 287/2010
Whd.ro
[email protected]