LIPSA TOTALA DE PUIET

Creat de barby, Septembrie 15, 2011, 09:49:58 AM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

Citat din: andrei_calinescu din Septembrie 16, 2011, 02:16:17 AM
e bunaideea cu 2 in lada. Mai asteapta sa se raceasca vremea noaptea si pui in lada 2 stupi alaturati, dupa care muti lada care va gazdui cei doi in mijlocul locului unde au stat cei doi roisori.
Asezarea ramelor o faci in fiecare roisor de la diafragmadespartitoare incepand,cu rama de miere full dupa care celelalte rame in descrestere cantitativ, ultima rama avand cea mai putina miere(o coronita mica).
la treaba asta ma gandeam si eu sa o pun in practica cu cei 2 nuclei ai mei
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

andrei_calinescu

Barby, daca optezi pentru iernarea 2 in aceeasi cutie, nu-ti fa probleme unde se duce albina, se distribuie ea uniform. Nu vor fi probleme la urdinis, caci albina care vine e caratoare, are ceva in gusa. 

barby

nu stiu ce ar mai putea avea in gusa pt ca e atat de seceta incat s0a uscat tot nu mai e nici o floare,,,nu stiu ce sa fac?

sopy

Salut Barby! Dupa cum am observat esti din zona Mehedinti.La tine iarna vine mai tarziu.Parerea mea este sa stimulezi la 2 zile cu sirop (reteta nea Gica)+protofil(17ml la 1 l sirop),sa le pui cate o rama mai negriciosa in mijlocul cuiburilor si sa verifici dupa ce ii stimulezi asa de vreo 3 ori.Varianta aceasta ar fi valabila doar daca ai matci tinere (de anul acesta).Succes!

andrei_calinescu

Nu-mi imaginez ce efecte benefice ar avea ponta deblocata acum.
E inutil si ar aduce mai mult prejudicii.

Barby, tu esti ingrijorat pentru ca nu ai albina in ei, sau pentru ca nu ai miere pre iernat, sau amandoua?
Daca e prima cauza unifica sau ierneaza 2 intr-o lada.
Daca e a doua da-le la fiecare 5 l de sirop dintr-una, dar sirop invertit obligatoriu.
Daca sunt ambele cauze combina-le pe primele 2.

Dar fa ceva omule, nu mai e timpul sa mergi in poante si-n pasi de balet acum. Nu mai esti la inceputul lui august sa le cauti in coarne.
Intervino cu masuri radicale pana nu e tardiv.
Completari si unificari daca e nevoie . Asta e acum in perioada asta.
Tratamentele AV le-ai facut?

De ce iti e teama omule?

barby

fratilor problema este in felul urmator...albina am in fiecare cam cat sa acopere 4 rame complet iar mancare  cam 8-10 kg de miere in fiecare..asta pt ca roii i-am cumparat prin iulie s-a pus seceta si dezvoltarea lor s-a produs f incet pt ca nu a mai existat cules,eu i0am stimulat insa nu s-au dezvoltat asa cum m-as fii asteptat....am facut tratamentul cu varachet si urmeaza sa mai fac ultimul acum ca nu mai e puiet...sunt in dilema sa-i iernez 2 in lada sau individual ..cam cata mancare tre sa aibe sa iese in primavara ok? va multumesc la toti

andrei_calinescu

Daca acopera 4 rame, e minim din ce poti imagina ca se vor organiza in ghem.
Asta inseamna ca poti ierna pe 3 rame.
Mai da-le o completare de 3l  cu sirop invertit.
Inca o data ca sa fii sigur ca lucrurile vor decurge normal, solutia ideala ar fi unificarea a cate 2 astfel de roisori.
Dar tu faci cum vrei, desi in primavara e usor sa-i inmultesti. Esential e sa ai de unde.
Ca idee aproximativa calculeaza pentru 1 kg de albina, 10 kg de miere. Bineinteles ca e o evaluare , consumul depinde de multi parametri, in primul rand de puterea familiei si implicit de forma /dimensiunea ghemului.
Da-i bataie si fa ceva ca s-ar putea sa fii tu nevoit sa le capacesti mierea.

barby

d-le andrei eu i-as unifica insa din 6 sa raman cu 3 ma doare inima,,,o sa le mai dau cate 3kg  de sirop inverit si o sa0i iernez 2 in lada,,,sper sa fie alegerea potrivita,,cand sa fac trasvazarea ?

andrei_calinescu

Barby, pe 3 ai ierna daca iernezi separat, un roi in lada. Daca unifici vei ierna pe mai multe intervale, ca doar ai albina celor 2 roiuri.
Daca unifici 2 in lada, intai completeaza rezervele. Si dupa le transvazezi.
Atentie mare la comletari, le dai siropul cat mai tarziu, sa nu declansezi furtisag. La caderea serii, la apus. si urdinisul micsorat.

barby

domnu andrei eu ma refeream la nr de stupi ..eu acum am 6 si daca i unific ramn cu 3 nu..poti sa0mi dai un link spre o reteta de zahar inverit? au astia la apicola apinvert ce zici e bun?

sopy

Barby.Decat 6 cu ???????????????,mai bine 3 superOK! Are dreptate Andrei Calinescu.Continua sa le mai dai minimum 3l de... ceva?! Apropos, spuneai undeva mai sus ca i-ai stimulat.CU CE???...,pt. ca vad ca reteta de sirop invertit nu o stii,apiinvert-ul probabil este comestibil...pt.albine...RETETA DE SIROP INVERTIT (GICA ROMANESCU):se ia o oala de 10 l,emailata de preferinta,in care se pun 1,1 lde apa (1100ml) si se pun la foc.Cand incepe sa fiarba apa,dar pana sa dea in clocot se adauga treptat 5 kg de zahar si se amesteca incontinuu.Separat intr-un pahar cu 100ml de apa se dizolva 5mg sare de lamaie ,solutie care se adauga peste siropul de zahar.Dupa foarte putin timp,continutul oalei se ridica in sus(asa ca laptele cand da in foc).Se reduce focul si se amesteca incontinuu pana cand acea spuma se lasa in jos.In acest moment,procesul de invertire al zaharului s-a incheiat.Daca doresti sa faci sirop invertit concentratie1/1,dupa ce s-a lasat spuma,mai adaugi 4 l de apa si intrerupi focul continuind sa amesteci.Daca doresti sa faci sirop invertit concentratie 2/1,CUM ESTE CEL MAI INDICAT DE ADMINISTRAT IN ACEASTA PERIOADA adaugi numai 1,5 l de apa.Lasi la racit dupa care amesteci fiecare litru de sirop cu 17 ml protofil.Mult succes!!!

barby

i-am stimulat cu sirop dar neinvertit pe la inceputul lui august...joi merg la stupi si le bag sirop dupa reteta pe care ai scris-o..va multumesc pt sfaturi si mai astept si altele.imi sunteti de mare ajutor,o sa revin si cu poze .stima

bee_lover

Cu toti stim cum e la inceput. Ti se rupe inima cand vezi ca ramai cu jumate si inca nici o venit iarna. daca tii asa mult la numar poti sa-i iernezi cate 2 intr-o lada despartiti cu o diafragma etansa cu sita, plasa pe mijloc. Cele mai grele, pline rame le pui catre diafragma din plasa deoarece acolo se va face ghemul ambelor familii si isi vor transmite caldura una alteia.

barby

diafragma trebuie cu sita neaparat sau merge si plina,eu lazile mi le fac eu si am facut diafragme din pfl dar daca e necesar decupez si pun plasa...dar primavara cand se face transvazarea cate unu in stup?va multumesc

bucovineanu

Daca sunt di PFL nu e nevoie de plasa. Dar atentie, diafragma sa fie etansa, altfel se unifica singuri.