LIPSA TOTALA DE PUIET

Creat de barby, Septembrie 15, 2011, 09:49:58 AM

« precedentul - următorul »

barby

DRAGII MEI COLEGI IERI AM AJUNS LA TARA LA STUPINA MEA SI NORMAL CA PRIMUL LUCRU A FOST SA VAD IN CE STADIU SE AFLA STUPII..STUPOARE.......NICI URMA DE PUIET IN NICI UNUL DIN EI REGINELE SUNT PT CA LE-AM VAZUT DAR PUIT NIMIK,,LA MINE IN ZONA E O SECETA DE VREO 2 LUNI NU A PLOUAT DELOC SI S-A USCAT TOT SI EU CRED CA NEAVAND CULES DELOC MATCILE SI-AU INCETAT PONTA..CE MA SFATUITI SAFAC PT CA E PREA DEVREME CRED EU CA MATCILE SA NU MAI PONTEZE....Astept parerile voastre,,stima

andrei_calinescu

faptul ca ponta e blocata, e absolut natural in contextul evocat de tine: penurie totala nectar&polen.
Sunt bine populati stupii? Au rezervele complete? Ai 1-2 rame cu pastura per stup?
Daca da, nu-i problema, cu efectivul asta de albina intri in iarna, cu ea iesi bineinteles cu pierderi minime normale.
Daca nu esti langa stupi , da-le 1l de sirop, si gata, sa nu consume din rezervele de iarna.
In contextul asta de penurie totala, blocajul pontei reprezinta un avantaj.
Cu conditiile obligatorii:
1. Sa ai albina suficienta in stup(cel putin 1,5 kg)
2. Sa ai rezervele complete pentru iernat.

In ce zona ai stupii Barby??

filip

Daca ai 5-6 rame acoperite de albine si hrana suficienta lasa albinele in pace.
Daca nu,asigura hrana pentru iernare.
Albina viabila pentru iernare trebuie sa aiba corpul gras ,acesta se realizeaza doar daca are polen{pastura }suficienta.
Fiind seceta degeaba fortam matca sa depuna puiet,albina iesita nu va trece iarna.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

barby

dragii mei incerc sa va raspund la toti ....am stupii in zona de podis spre munte in judetul mehedinti care in cazul in care e un an bun am sii pomi fructiferi ,si salcam din belsug si tei si fanete ..anul asta insa eu roii i-am cumparat dupa salcam si au mai prins doar ceva din tei si fanetea dar cum s-a pus seceta toate s-au uscat dintr-o data...stupii sunt pe 5 rame fiind roi nu s-au dezvoltat prea bine fiindac s-a pus seceta dintr-o data si nu au mai avut cules.eu le-am mai bagat sirop dar nu stiu ce sa zic daca au miere suficienta ...in plus ma gandesc ca poate nu au albina destula din moment ce s-a oprit ponta matcii..ma gandeam ca poate exista ceva suplimente sau inlocuitori de polen care as fii putut sa-l bag in asa fel incat regina sa-si reia ponta,voi cum ati proceda?voi cum statii cu roii de anul acesta? va ,multumesc tuturor si astept parerile voastre si sugestii..

andrei_calinescu

barby, pune niste poze cu un roisor de-al tau.
Produs miracol nu exista ca sa sporeasca acum roisorii tai, asta-i marea diferenta intre albine si restul de animale domestice.
Astea nu se ingrasa ca porcu'. Si poate e mai bine asa.

ioanardelean55

Mai sint 2-3 saptamini si in unele zone ne apucam de impachetat . situatii asemanatoare sint peste tot asa e ; unele regine se opresc mai repede eltele mai tirziu ,depinde din ce motive , fie din cauza timpului fie factorul biologic ,nu e insa nimic rau s-au grav prin faptul ca la aceasta ora nu mai ai puiet ,important e sa sti cum sa ii pregatesti pentru iarna .

POSTASUL

si eu sunt incepator dar  nu cred ca e de speriat.In primavara am cumparat un roisor pe 2 rame , era un nucleu de 2 rame pe care a iernat o matca de rezerva cu 2 pumni de albina si in martie pe 20 cand lam luat avea o palma de puiet , ajutat a ajuns fam puternica si mia dat si un roi bun  si miere destula ., din mic se face mare'' :bzz:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

valter

:redcard: mai barby, tu ai o singura solutie...sa dai timpul inapoi cu cateva saptamani(trei, patru...poate chiar cinci) si sa citesti revistele de specialitate in sectiunea ''lucrari ce se desfasora in luna august si debut de septembrie'', cu referire la hraniri.

Are nevoie tara si de familii slabe...continuati sau pe loc repaus.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

nicu68

si la mine in stupina matcile au redus ponta ,unele chiar au incetato,dar am fost surprins sa vad ca au bagat miere blocand cuiburile,si la mine e tot seceta nu stiu ce cules sa aibe,acum o saptamana am bagat cate o rama la ouat si in loc sa oua in ia au bagat miere,dar nu le mai fac nimic le las pe ele sa decida,albina cred ca am destula la vremea asta, :bzz: :bzz: :bzz: vom mai vedea

andrei_calinescu

Barby,

In concluzie daca ai albina aglomerata pe toate 5 rame e de binisor spre bine. Daca ai si cel putin 12 kg de papa e bine.
Poti ierna asa. Cum esti in zona de podis, in primavara ai timp sa ii dezvolti pana la un cules.

Daca nu ai albina burdusita pe alea 5 rame, ai alternativa sa iernezi doi in lada, sau sa unifici 2 intr-unu sau sa iernezi asa, strans pe 3 rame pline cu papa.

Ce alegi?

bucovineanu

Citat din: nicu68 din Septembrie 15, 2011, 06:37:37 PM
si la mine in stupina matcile au redus ponta ,unele chiar au incetato,dar am fost surprins sa vad ca au bagat miere blocand cuiburile,si la mine e tot seceta nu stiu ce cules sa aibe,acum o saptamana am bagat cate o rama la ouat si in loc sa oua in ia au bagat miere,dar nu le mai fac nimic le las pe ele sa decida,albina cred ca am destula la vremea asta, :bzz: :bzz: :bzz: vom mai vedea
E posibil ca mierea care a venit acum sa fie de mana si daca e asa nu e buna pentru iernare.

barby

o sa pun poze zilele astea ca merg la tara ..se gaseste la ACA apinvert cu 5 lei kg..as putea sa le mai ajut cu apinvert sau nu mai are rost? am cam 4 rame pline cu albina in fiecare..cred ca o sa -i iernez 2 in lada dar tre sa ma documentez cum se face aranjarea si in plus cum sa fac trensferul pt a nu pierde albina la transvazare...va multumesc la toti si mai astept opinii sfaturi si pareri

andrei_calinescu

e bunaideea cu 2 in lada. Mai asteapta sa se raceasca vremea noaptea si pui in lada 2 stupi alaturati, dupa care muti lada care va gazdui cei doi in mijlocul locului unde au stat cei doi roisori.
Asezarea ramelor o faci in fiecare roisor de la diafragmadespartitoare incepand,cu rama de miere full dupa care celelalte rame in descrestere cantitativ, ultima rama avand cea mai putina miere(o coronita mica). 

barby

daca bag 2 intr-o lada cum fac cu urdinisul ca albinele sa nu incurce si sa se amestece...am urdinisul pe mijloc

ioanardelean55

Nu te complica ierneaza  cite unu la mijloc .Succes si %%-