Familie Agresiva

Creat de faststorm, August 30, 2011, 10:03:18 PM

« precedentul - următorul »

dan.smarandoi

Si eu am avut anul trecut o familie agresiva, si  a fost foarte harnica.Eu am pastrat matca tocmai pentru harnicia familiei,si vad ca acum sau mai linistit(nu mai sunt asa agresive)

stefan1

De multe ori agresivitatea unei familii este data de genele de la trantorii cu care s-a imperecheat matca. Se stie ca o matca se imperecheaza cu mai multi trantori, de multe ori peste 10. Se zice ca in primele luni de ponta sperma din spetmateca nu este asa omogenizata si majoiritatea albinelor crescute sunt surori si dinspre tata. Mai tarziu, generatiile viitoare sunt preponderent de la alti trantori si deci partial cu alte insusiri. Eu am si intalnit familii care faceau intr-o vreme albine preponderent cu inel galben, iar anul viitor, fara a schimba matca, albinele cu galben aveau pondere mult mai mica. Asa se poate schimba si comportamentul unei familii (agresivitate, harnicie, instinct igienic etc.), desi ramane cu aceeasi matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

faststorm

Salutare baieti,

Am schimbat materialul pt fum, acum folosesc doar scoarta de stejar si ace de pin pt aroma.Am observat o ameliorare a agresivitatii.Ce am mai observat ca daca merg la ele cand e soare dar nu prea cald adica max 28 C si nu bate vantul tare, deasemenea sunt mai linistite.Dar cum acuma fac hranire de completare trebuie sa merg seara tarziu sa evit furtisagul.Ori cum ma bucur tare mult de parerile voastre si o sa incer sa va tin la curent cu evolutia lor.
Daca mai sunt colegi care au experimentat metode noi de calmare ...sunt invitatii mei.
Am tot vazut ca se vinde pt fum Apicalm ...a incercat cineva ...este vreun rezultat pozitiv ?

Obombo

Citat din: faststorm din Septembrie 22, 2011, 12:07:53 AMAm tot vazut ca se vinde pt fum Apicalm ...a incercat cineva ...este vreun rezultat pozitiv ?
Nu te lua dupa nume, nu calmeaza albinele mai mult decat alt fel de fum. E un produs natural, face fum abundent si dureaza mult. Asta in cazul in care reusesti sa-l aprinzi :D.

pharaonu75

Ai grija sa nu le dai nici prea mult fum!
O greseala a incepatorilor este aceea ca dau foarte mult fum albinelor, mergand pe ideea "cu cat mai mult, cu atat mai bine".
Nimic mai gresit! In cazul acesta eu as spune "cu cat mai putin, cu atat mai bine".
Fumul mult irita albinele, indiferent din ce ar fi facut (iasca, papura, putregai, cartoane, carpe, coceni, pelete, frunze).
Eu folosesc foarte putin fum... atat cat albinele sa perceapa ca a trecut fumul pe la ele! :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cristipep

Si eu am avut un stup cu albina agresiva dar rau .........si vad ca pe parcurs s-au calmat acu umblu la el fara masca ...si fara fum ....si ca fum folosesc doar iasca

marius_vfp

salut, parerea mea e ca la albine trebuie sa lucram constienti sa nu ne dam macho la ele ,oricand te pot prinde pe picior greit si te intrebi apoi oare de ce, masca trebuie purtata oride cate ori se deschide stupul, chiar daca nu esti alergic o intepatura in gat sau limba poate iti fi fatala .
spor la treaba .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cristipep

Aici ai dreptate , dar cica daca nu se calmeaza ...dupa o perioada ...trebuie schimbata matca asta numai cu o botca de la alt stup mai calm sa spun asa.

http://apibio.rc-servicegroup.ro/

cipriene

intradevar albinele agresive sunt bune culegatoare, propolizeaza mult (chiar prea mult), matca ponteaza de nu este adevarat dar, eu unul, am renuntat la serviciile lor. prefer albinele linistite la care nu trebuie sa umblii infofolit si care sa nu te "conduca" zeci de metri cand pleci de la ele.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Marius-ursulakhe

Buna domnilor. faststorm si eu am declansat anul asta o agresivitate la stupii mei.Cu cat se dezvoltau mai mult cu atat erau mai agresive si totul din cauza ca ii desfaceam stupii prea des(fiind incepator iar mentor nu aveam de fel)Pana la urma am primit un sfat de la cineva: sa nu ii desfac asa des iar cand ii desfac sa dau de 2-3ori cu fum pe urdinis ca le sa stie ca ai venit la ele si urmeaza o interventie.Multa bafta :D

orbanstefan64

in general am fam linistite dar mai sint printre ele si citeva MIGURI  . lucrez la celalalte familii si intre timp ma duc si lovesc  usor stupul agresiv asta o repet de 3-4 ori dupa care le dau putin fum si ma apuc de treaba f probleme.

relutu

Nu cred ca asta era problema.Mie cineva mi-a spus ca cu cat umbli mai des cu atat se imblanzesc ptr ca se invanta cu "vizitele".Am si eu o familie care adora sa te intepe.

mape 48-petru manea

cele mai multe intepaturi primesc primavara
ii dau dreptata lui Relutu ,precum ca se obisnuiesc cu vizitele ,dar aplicand sfaturile lui Stefan
Citat din: orbanstefan64 din Decembrie 24, 2011, 09:15:51 AM
in general am fam linistite dar mai sint printre ele si citeva MIGURI  . lucrez la celalalte familii si intre timp ma duc si lovesc  usor stupul agresiv asta o repet de 3-4 ori dupa care le dau putin fum si ma apuc de treaba f probleme.

relutu

Eu nu loveam in stup dar le bagam fum puternic pe urdinis.De acum o sa lovesc si eu in stup,o sa cumpar un ciocan de 5 kg :rotfl: =))

dorindafi

Citat din: relutu din Decembrie 24, 2011, 08:17:02 PM
Eu nu loveam in stup dar le bagam fum puternic pe urdinis.De acum o sa lovesc si eu in stup,o sa cumpar un ciocan de 5 kg :rotfl: =))
ai grije sa nu le spargi timpanele =))
CODUL  e   LEGEA
         0763650092