cumpar matci

Creat de Ionel_Cluj, August 28, 2011, 01:56:51 PM

« precedentul - următorul »

Ionel_Cluj

incepator as cumpara cateva matci daca parerea dvs este ca nu este tarziu si de unde astept opinii

filip

Dane mai multe detalii.
Cati stupi ai si ce experienta cu albinele ai acumulat.Bun venit alaturi de noi!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

badguy_goodguy

Ionel_Cluj

Citat din: filip din August 28, 2011, 01:59:28 PM
Dane mai multe detalii.
Cati stupi ai si ce experienta cu albinele ai acumulat.Bun venit alaturi de noi!

Suntem in zona Clujului. Avem 20 de familii din primavara. 5 nu mai au matca de putina vreme. Este tarziu sa le dam matci sau e mai bine sa le unim cu alte familii?

filip

Am intrebat tocmai pentru a nu da un sfat gresit.
Inainte de a da o matca unui stup orfanizat se incepe stimularea acestuia cu sirop in aceasta  vreme.Apoi introducerea matcii in cusca pentru a se obisnui albinele cu mirosul ,apoi se pune dop de ceara pentru a fi eliberata de albine.
Inlocuirea unor matci acum e riscanta.Dar puteti incerca inainte de unificare la stupii fara matca.
Respectati pasii.
1 Stimulare cu sirop
2 Introducerea matcii in stup in cusca
3 Puneti dop de ceara lasand albina sa elibereze matca.
Bafta multa!
Apropos:
Cum au ramas cei cinci stupi fara matcii?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Ionel_Cluj

Va multumesc pentru sfaturi .I-mi sunt foarte utile .Si sa va raspund la intrebare :doi dintre stupi au ramas fara matca la putin timp dupa ce i-am cumparat .I-am lasat o vreme sa se descurce natural ,cum scrie cartea ,si chiar au facut matci dar apoi nu stiu ce s-a intamplatca doar am vazut ca nu mai este nici un semn de viata noua.Una am strivit-o eu cand am insemnat-o (nu erau insemnate cand  le-am cumparat ) iar celelalte doua pur si simplu nu le -am mai vazut dupa un timp insa am observat ca nu au mai aparut oua .Cred ca gresesc si eu ca deranjez prea des stupii.

Alutus

Citat din: Ionel_Cluj din August 29, 2011, 10:45:23 AM
apoi nu stiu ce s-a intamplatca doar am vazut ca nu mai este nici un semn de viata noua.Una am strivit-o eu cand am insemnat-o
Ti-ai inceput perfect cariera. Eu cand am cumparat primii 8 stupi am omorat deliberat toate reginele pentru  avea regine tinere, deoarece asa scria la manual.  Daca sunt puternice da-le cate o regina noua  . Daca sunt slabe este mai bine sa le unesti. Trebuie lucrat rapid pt evitatea bezmeticirii.
Sa nu uiti Darie!

tassevasi

""Una am strivit-o eu cand am insemnat-o (nu erau insemnate cand  le-am cumparat ) ""

Riscul de a pierde o reg la marcare in astfel de situatii e destul de mare ,exista probabilitatea de a fi respinsa de albine din cauza mirosului schimbat ,cel mai bine e atunci cind o ei din nucleu si o ai in cusca cu citeva albine .
  Numai bine  :hi:

Ionel_Cluj

Va multumesc pentru incurajari.Imi prind bine.Da am cumparat albinele cu matcile neinsemnate Le-am insemnat eu. Cele cinci matci care imi lipseau le am cumparat joi si le -am dat familiilor orfane dupa regulile din carte si dupa sfaturile dvs. Sper sa fie bine,]

zbye

salutare ! eu am o problema asemanatoare...
La o familie am pierdut matca, am dat comanda de una imperecheata, am primit-o intr-o cutie, marcata si cu 5-6 albine langa ea, dop de ceara gros de circa 6-8 mm si dupa dop, circa 1 cm de ceva cristalizat alb deschis(parea zahar).
Am introdus cutia pe rame, inainte de primirea matcii mentionez ca am dat sirop (cu circa o sapt. inainte am inceput stimularea) dar dupa doua zile de la introducerea cutiei, dopul de ceara era intact iar pe interior albina n-a atins continutul alb...
Am scos dopul de ceara si continutul alb, am pus capaceala+miere iar in urmatoarea zi cutia era goala iar matca libera, dar nu in stup... cred ca au omorat-o, pareri ?!!!?!!?
Mai am sanse cu matca imperecheata, mentionez ca acum familia ocupa circa 8-9 rame(full).  :)

stefan1

Esti sigur ca n-ai avut matca in stup? Unele inceteaza mai devreme ouatul si te poti insela. Altfel, normal era sa-ti primeasca noua matca dupa cum spui ca ai pregatit introducerea. Ar mai putea sa fie o situatie: sa se fi incercat o schimbare linistita a matcii si in stup sa ai o matca nefecundata sau cu defect incat nu se poate fecunda. Daca mai ai stupi cu puiet mic sau oua, da-i un fagur cu oua sau puiet mic si verifica dupa doua zile. Daca vezi inceputuri de botce, sigur nu are matca.
  Daca familia e destul de mare, chiar daca nu mai are puiet si nu are matca, poate traversa iarna cu aceste albine (daca nu au crescut puiet, nu s-au uzat), dar trebuie sa-i dai o matca. Daca esti incepator, chiama un stupar mai experimentat, sa vada daca noua matca este acceptata de albine, inainte de a o elibera.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

zbye

rama cu puiet in toate stadiile am pus-o imediat cum am constatat ca matca lipseste.
Matca n-are cum sa fie in stup deoarece inainte de a da comanda de matca, am executat aceiasi procedura... am pus o rama cu puiet, au tras botci, am dat comanda de matca imperecheata, cu o zi inainte de a primi coletul am scos rama cu botci si le-am rupt pe toate si rama am pus-o in stupul din care am imprumutat-o si la primirea coletului am pus matca in cutie, deasupra de rame...
inainte de a introduce cutia cu matca, familia am lasat-o 24 de ore fara matca/rame puiet sau botci.  :bzz:

Ionel_Cluj

Duminica am fost la albine ,patru din noile matci au inceput sa depuna oua .din pacate una era moarta pe fundul stupului.Acum este tarziu sa mai repet procedura .Am un stup care are doar patru rame si cam putina albina si m-am gandit sa il unesc cu cel fara matca .Cum sa o fac ? Undeva am citit ca daca le stropesti cu tuica cele cu matca le primesc mai usor pe celelalte .Cata tuica si cum ;nu patesc ceva?  Mai am o problema :cu viespii. La familiile puternice am vazut cativa viespi morti in stup dar la cele mai slabe erau 6-7 albine moarte  .Asta este un nou motiv pentru care m-am gandit sa le unesc.Am pus doua sticle de plastic cu apa cu miere si fructe si am avut surpriza ca ,in jumatatea de ora cat am mai stat la stupina sa se inece vreo 5 viespi. As aprecia daca mi-ati raspunde caci joi as vrea sa le unesc .

stefanescu

Nu mai cumpara matca. Stupul are matca. E mi-am pus doua prechi de ochelari si am catat matca la un stup. Nu am oua nu am larve. Nu am gasit matca. Am pus si eu rama au tras ceva botci. Concluzia: NU AM MATCA. Am cumparat matca. Am gasit matca omorita de albine :mad:. Ieri am luat cu mine un prieten si am inceput cautatul pe rame. In final am gasito pe coana mare stapin stupului.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

filip

Citat din: Ionel_Cluj din Septembrie 13, 2011, 02:33:16 PM
Duminica am fost la albine ,patru din noile matci au inceput sa depuna oua .din pacate una era moarta pe fundul stupului.Acum este tarziu sa mai repet procedura .Am un stup care are doar patru rame si cam putina albina si m-am gandit sa il unesc cu cel fara matca .Cum sa o fac ? Undeva am citit ca daca le stropesti cu tuica cele cu matca le primesc mai usor pe celelalte .Cata tuica si cum ;nu patesc ceva?  Mai am o problema :cu viespii. La familiile puternice am vazut cativa viespi morti in stup dar la cele mai slabe erau 6-7 albine moarte  .Asta este un nou motiv pentru care m-am gandit sa le unesc.Am pus doua sticle de plastic cu apa cu miere si fructe si am avut surpriza ca ,in jumatatea de ora cat am mai stat la stupina sa se inece vreo 5 viespi. As aprecia daca mi-ati raspunde caci joi as vrea sa le unesc .
Unirea a doua fam in perioada asta e posibila prin metoda ziarului.
In locul diafragmei pui un ziar cu o gaura de trecere ,astfel incat sa poata trece o singura albina.
Seara asezi ramele cu albina dupa ziar apoi stropesti cu tuica diluata ori suc de ceapa.
O problema ar fi la albine,ele vor vizita vechea locatie fiind timpul asa cald.
Parerea mea e sa mai astepti,strange cuibul si micsoreaza urdinisul.