Intrebari

Creat de Vasile incepator, August 23, 2011, 08:48:52 AM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Din jurul datei de 1 august,timp de peste o luna am facut hraniri de stimulare si de completare,toate in cutii de margarina sau galetute de smantana din comert.Tin sa precizez ca nu am avut nici o albina inecata(lucru de care mi-a fost frica la inceput) in toata aceasta perioada.
Secretul a fost(cred eu),pe langa bucatelele de lemn si plasa puse in interiorul vaselor,la inceput,am luat un cutit cu un varf ascutit si am zgariat peretii recipientelor de plastic folosite ca hranitoare atat in exterior cat si in interior pentru o mai buna aderenta(zgarieturi care sa fie simtite cand dadeai cu mana pe pereti).
Mortalitate zero.

Kiwi Bee

La vasele de plastic dati cu shmirglu dur acolo unde vreti ca albina sa se catere.

marius_vfp

salut ,nu ar fi mai bun o bucata de panza de bomfaier ,date linii orizontale ?
asa am eu la niste hranitoare din comert linii orizontale .
spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Ionel_Cluj

Am stupi cu fund normal si zona stupinei este cam expusa la vant ,cred ca la iarna o sa fie vant mare .Eu m-am gandit sa trag cate un sac de plastic pe stupi si sa-i perforez la aerisiri si la urdinis  si apoi sa-i leg bine cu sfoara sau cu scoci.scuzati daca amai fost discutat subiectul dar eu la stupi normali nu am vazut discutie.

bucovineanu

Nu este indicat iernarea cu saci peste stupi. Contribuie la formare condensului. Este indicat ca stupii sa fie protejati contra vanturilor dominante,de regula din directia NV cu garduri, perdele din coceni sau alte mijloace

happy

Sacul de polietilena sigur nu merge,dar sacul de rafie nu ar merge contra vantului?Intreb ca un veritabil incepator in iernatul stupilor. :smile:
Eu folosesc rafie la protectia pomilor si plantelor mai putin rezistente la temperaturi mici,smochin,pawpaw,kaki,hortensii,rodiu! :thanks:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

marian67stroe

Eu am tot stupi cu fund fix si i-i izolez astfel:
1. Stupilor de 16 rame cu urdinis la jumate si familie de maxim 6 rame le pun 2 diafragme la margini dupa care pun cate o foaie de polistiren imbracata in ziare,iar peste podisorul asez un ziar si haine  de la second-hand ,dupa care asez capacul.
2. Stupii verticali de 10 rame ii izolez  unilateral cu diafragma si polistiren, iar peste podisor tot ziare si tot haine de la S.H. si capacul.
Va urez SANATATE ca-i mai buna decat toate!!!

Florin-braileanul (FlorinI)

eu... stupii ii impachetez pentru iarna,... cu multa caldura sufleteasca si in rest fetele stiu ce au de facut
le-am creat tot confortul si nu mai intervin
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Ionut Mioveni

Buna seara dragi colegi!
As avea si eu o mica nelamurire in legatura cu realizarea fagurilor cu presa proprie.
De curand am achizitionat o presa manuala si astazi mi-am propus "sa ma joc" putin cu ea :)
Eu procedam in felul urmator:
Presa cred ca-i din dur aluminiu....o incalzeam cu apa calda . Dupa ce se incalzea o scurgeam si puneam zer(nu era incalzit ci doar la temp camerei), scurgeam zeru' dupa care puneam ceara incalzita.
1.Zerul trebuia incalzit? 
2.Am inteles ca.n zer se adauga o lingurita de miere ...e obligatoriu?
Ce am observat eu pentru prima mea exp de genu:
Partea de jos a formei ,mai bine spus tava se imprima perfect pe ceara, in schimb problema e la partea de sus.
Din ce motive dupa ce dezlipeam fagurele(dezlipirea ,spre mirarea mea s-a produs de fiece data fara probleme) cealalta parte ramaneau unele lipsuri de ceara  ca niste goluri provocate de aer :uimit:  sau in partea de jos unde ridicam de inel ramaneau cate 1-2 randuri fara ca forma sa imprime celulele.
3.Trebuie ceva modifcat la manerul formei?
4.Care poate/pot fi cauza/cauzele?
Va multumesc!

P.S Atasez o poza doua cu forma pentru a va face o parere.

orbanstefan64

i ti spune profesorul aici

bucovineanu

Presa trebuie asezata perfect orizontal. Cantitatea de ceara trebuie sa depaseasca necesarul pentru o foaie. Zerul trebuie sa fie caldut. Mierea trebuie adaugata pentru a preveni lipirea. Roaga-l pe teinegru sa-ti spuna anumite fineturi, pentru ca foloseste o asemenea presa.

Ionut Mioveni

:thanks:  dragi colegi pentru raspunsurile oferite.Am sa-l contactez pe d-l Teinegru pentru mai multe detalii. :bravo:
Numai bine :hi:

Mircea77

Ionut Mioveni

Resa m-a costat 300 de ron pe care i-am dat proprietarului + 20 de ron transportul cu Posta Romana.
Eu zic ca-i un pret rezonabil , sper sa merite si sa scot banii pe ea in timp cu fagurii pe care-i voi produce pentru mine.

Mircea77

S-o folosesti cu spor.
Si mie mi-a intrat in cap sa cumpar una si voiam sa stiu cam pe unde se jongleaza cu pretul. Multumesc pentru informatie.