Intrebari

Creat de Vasile incepator, August 23, 2011, 08:48:52 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

happy,nu face experimente asculta sfatul lui Kiwi bee

happy

Pana la urma ce-o sa fac ,o sa-i las afara!Daca doi iti zic ca esti nebun trebuie sa crezi =)) Daca era unul singur ...
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

mibu

putem discuta acum despre  alimentatie suplimentara ?
BLIND DAR SIGUR !

Vasile incepator

Buna ziua,
          Pentru ca trebuie sa pregatim albinutele pentru iarna am rugamintea, la cei cunoscatori, sa posteze in aceasta perioada si unele dintre experientele si ideile lor privind intocmirea cuibului si asigurarea stupilor pentru iernare. Pe mine m-ar interesa, de exemplu, daca mierea ce se pune ca rezerva in cuib trebuie descapacita sau nu ?! Daca dupa diafragma se pun saltelute sau nu ? etc. Mai ales ca sunt diferite tipuri de formare a cuiburilor.
              Va multumesc si doresc albinutelor ,,iernare benefica" si voua bucurie si satisfactii la primavara!
Vasile

pharaonu75

Mierea din cuib nu trebuie descapacita!
O descapacesc ele cand au nevoie... si doar atat cat au nevoie!
Daca pui rame dupa diafragma, pentru ca albinele sa le goleasca si sa traga mierea in cuib pentru iernare, atunci acele rame trebuiesc descapacite!
La impachetarea de iarna poti pune dupa diafragma ce doresti! Sunt diferite metode... unii folosesc saltelute din papura sau polistiren, altii cartoane de ambalaje, altii folie, mocheta, etc!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Ozzy

De la inceputul lunii septembrie am restrans treptat cuibul ajungand in prezent la 7 rame
in urma cu 10 zile am lasat dupa diafragma cate doua rame, una avand coronite mari, frumoase iar cealalta cu portiuni mici de miere necapacita , in ideea ca albinele vor lua mierea de pe ele si o vor duce in cuib.
Azi am verificat din nou si am observat ca rama cu coronita e full de miere capacita+necapacita iar cealalta are si ea mai multa miere decat acum 10 zile
Au crescut deasemenea si rezervele din interiorul cuibului.
In aceasta perioada le-am administrat si cate 1.3 litri de sirop 2/1
Sa inteleg ca au suficienta miere incuib de baga mierea si dupa diafragma? Ceva spatii libere ar mai fi.
Iar la cei 3 stupi pe care ii am doar o matca mai ponteaza , celelalte au incetat de cel putin doua saptamani.
Are cumva vreo importanta cum e asezat cuibul , stanga -dreapta ?
Eu am asezat cuibul in stanga privit din spatele stupului deci la peretele dinspre Est

marius_vfp

Lhk , asa am lasat si eu cuibul spre rasarit ca sal bata soarele cand rasare,  iar ramele de dupa diafragma sa fie la distanta una de alta intre ele dar si de diafragma si de paretele de la vest,  sa fie cat mai aerisite, am avut si 2 rame la tras si intro saptamana au fost goale ,  descapaceste mereu ramele cares dupa diafragma sa aiba tendinta de a o transporta in cuib , dupa ce inceteaza ponta si raman spatii goale sa vezi ce repede se goloesc ramele de dupa diafragma .
spor la iernat .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Ozzy

probabil asta e explicatia
eu am pus ramele apropiate intre ele si de diafragma
le voi departa sa vad ce se intampla

POSTASUL

Citat din: Lhk din Septembrie 26, 2011, 09:24:07 AM
probabil asta e explicatia
eu am pus ramele apropiate intre ele si de diafragma
le voi departa sa vad ce se intampla
nu ai inteles      :hi:;poti sa lasi o singura rama dupa diafragma , dar descapaceste cu furculita cate o portiune sau toata pe o parte daca fam. e buna o trage in cuib, in aceasta perioada albinele trag doar mierea care o descapacesti si lasa rama lipita de diafragma ca acum noptile sunt mai reci .Daca lasi ramele dupa diafragma nedescapacite nu vor trage in cuib aproape nimic
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

marius_vfp

intradevar , acum e mai rece dar operatiunea aceasta eu am executat-o acum 2-3 saptamani , pe la inceputul lunii, imediat dupa ce am vazut ca a incetat ponta si tot puietul a eclozionat .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: pharaonu75 din Septembrie 23, 2011, 08:51:27 AM
La impachetarea de iarna poti pune dupa diafragma ce doresti! Sunt diferite metode... unii folosesc saltelute din papura sau polistiren, altii cartoane de ambalaje, altii folie, mocheta, etc!

iar cei cu stupi din poliuretan, nu fac nici un fel de impachetare pentru iarna, si nici nu baga nimic dupa diafragma
:wink2:
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

orbanstefan64

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: romikele din Septembrie 27, 2011, 08:48:55 PM
Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 27, 2011, 07:59:54 PM
... cei cu stupi din poliuretan, nu fac nici un fel de impachetare pentru iarna, si nici nu baga nimic dupa diafragma
Nu numai ei   :smile:

scuze!
ai dreptate

cei care nu au stupi nu fac impachetari
sau poate da, vara cu namol :uimit:
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Ionel_Cluj

Am si eu o intrebare ,de fapt mai multe;am facut eu hranitoare dar nu le-am facut destul de adanci asa ca m-am gandit sa le mai pun sirop si in cutii de margarina sa aibe mai mult ca nu ajung prea des la stupina .Pe de alta parte nu pot sa pun prea mult sirop in hranitoare caci sunt prea inclinate lazile si risc sa curga afara.Aceste doua inconveniente ma-am gandit ca le rezolv la primavara cand trebuie sa mut stupina la vreo200m departare. problema este ca ieri  in cutiile de margarina erau tapetate fundurile cu albine moarte .Oare sa nu mai fi putut iesi din cutii? sa fi facut eu furtisag? sau de vina sa fie viespii ca multe erau decapitate? Nuam pus in toate cutii iar in hranitoare nu erau albine moarte si nici in cele in care am un soi de farfurii mai plate

pharaonu75

Albinele alea au murit inecate!
Ai pus ceva plutitor in acele cutii de margarina? Ma refer la bucatele de polistiren, de lemn, sau chiar plasa din aceea de fibra de sticla, cu ochiuri de 5x5 mm, folosita la placarea exterioara sau chiar iarba uscata!
Albinele cad in cutie si nu mai pot urca pe peretii netezi, pe cand la hranitor este alta treaba (este mai ingust, nu are pereti netezi).
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube