NU AM MATCA DAR AM 13 BOTCI

Creat de zbye, August 10, 2011, 08:08:54 PM

« precedentul - următorul »

zbye

salutare ! astazi am marcat matcile dar am observat ca la o familie lipseste matca dar am 13 botci capacite aflate pe 3-4 rame, toate situate in mijlocul si partea superioara a ramelor ( botci de salvare).
Intrebarea mea este daca leste mai bine sa le las pe toate, sa tai botcile mai mici si sa opresc 3-4 botci babane si sa astept sa iasa sau sa cumpar o matca imperecheata si sa tai toate botcile (sunt incepator).
  ^:)^

pharaonu75

Este tarziu sa mai speri la imperecherea matcii eclozionate!
Mai ales ca incepe macelul trantorilor... peste cateva zile cand matca va iesi din botca, nu vor mai exista trantori cu care sa se imperecheze!

Sfatul meu este sa nu te mai complici, ci sa faci rost de o matca imperecheata!
Distruge toate botcile si introdu matca, protejata in cusca!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jenica67

Cel mai bine este cu matca imperecheata, ca pana eclozeaza botcile, se imperecheaza si incep ponta, mai dureaza cam mult, pentru perioada asta, cand se depun ouale, pentru albinele ce vor ierna. Daca nu reusesti, ori il unesti cu alta familie, ori lasi cel mult 2 borci, daca se poate de varste diferite. Dar aici, inca pot apare si alte probleme, pe langa timpul pierdut. Daca se pierd la imperechere ? Deci botcile, sunt ultima varianta, dupa mine care asi alege-o. 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

zbye

am pe o rama, la o alta familie niste trantori capaciti  :lol: daca as lasa sa iasa trantorii si matca in familia orfana& i-as combina dupa nastere in familia in care mi-a iesit matca, se mai pot imperechea ?

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

zbye

fac experimente  :hippo: sper sa-mi si reuseasca, va anunt  :rotfl:

pharaonu75

Regina se imperecheaza in zbor, nu in stup!
Asa ca nu trebuie sa bagi rama cu trantori in acelasi stup cu matca!
Este foarte posibil ca o matca sa se imperecheze cu trantori din alta stupina, nu neaparat cu cei din stupina sau chiar stupul din care provine!

Insa acum este tarziu pentru a mai imperechea matci!
Dar pana la urma fiecare procedeaza cum crede de cuviinta!

zbye

stefan1

Citat din: zbye din August 10, 2011, 08:24:15 PM
am pe o rama, la o alta familie niste trantori capaciti  :lol: daca as lasa sa iasa trantorii si matca in familia orfana& i-as combina dupa nastere in familia in care mi-a iesit matca, se mai pot imperechea ?

Ca mai multi useri, zbye nu isi trece la date personale si locatia stupinei. Sfatul cerut este unul dintre cele care cer o cunoastere a locului stupinei. Depinde de zona si de eventuale culesuri tarzii, chiar daca doar de intretinere, daca mai poate sau nu sa i se imperecheze matci acum. Eu, desi intr-o zona sub munte, am avut de mai multe ori matci imperecheate si in septembrie. Ceva trantori eu cred ca se mai gasec inca o luna in stupine. Riscurile sunt ca vremea favorabila imperecherii este mai putina odata cu inaintarea in toamna si trantorii totusi mai putini, deci selectia 'norocosilor' se face dintr-o baza mai mica.
  Spuneai sa muti un fagur cu puiet de trantori in stupul cu 'mireasa'. Are o ratiune, ca s-ar putea ca alte familii sa nu mai ingrijeasca puietul de trantori sau trantorii proaspat eclozati, pe cand un stup cu matca slaba sau fara matca poate ingriji trantori chiar pe toata perioada iernii. Pe de alta parte, trantorii buni de imperechere nu sunt cei abia iesiti din celule, ci trebuie sa aiba 15-20 de zile. Daca tot vrei sa obtii matca din acele botce (poate iti place soiul sau poate nu ai o matca fecundata de rezerva sau de cumparat), poti sa introduci in stup trantori din cei izolati de alte familii. Nu am facut niciodata asta, dar cred ca merge manevra. Oricum familia cu probleme ii va accepta. Este posibil totusi ca trantorii care au zburat din alti stupi, sa se intoarca tot acolo, dar cel putin o parte din ei vor ramane in familia cu probleme.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Mircea77

Intr-adevar, la o discutie pe care am purtat-o sambata trecuta cu stuparul batran care este si mentorul meu, mi-a spus ca a reusit sa faca roi si in Septembrie in vremea culesului la struguri. Totul depinde de vreme si un pic de  noroc. Mentionez ca asta se intampla in sudul judetului Teleorman unde vremea si clima este mult mai blanda decat in alte zone.
Ca si constatare personala, in doi stupi n-am mai vazut niciun trantor dar in altul erau la fel de multi precum in iunie-iulie, inclusiv celule capacite gata de eclozare. Deci sanse de imperechere pentru matci "ïntarziate" cred ca ar mai fi.
Asa cum a spus si Stefan1, cu riscul de a ma repeta, totul depinde de conditiile locului in care se afla stupina, conditiile climaterice si un pic de noroc.

zbye

stupina o am in zona de sud-vest a tarii, in mehedinti si este plasata intr-o zona in care este cules, botcile sunt capacite deci ar mai fi cateva zile... soarele e pe cer  :D Si da, cum ai spus si tu Stefan, in zona mea nu mai gasesc matci imperecheate, s-au format roiuri si vandut.

pharaonu75

Completeaza-ti si la profil varsta si localitatea!

zbye

stefan1

Esti intr-o zona buna climatic si buna pentru stupi. Eu cred ca vei reusi cu matca din botcele pe care le ai.
  Intrebai daca sa lasi toate botcele sau sa lasi numai 2-3. Uneori omul nu este capabil sa aleaga ce e mai bun pentru albine. Ele au simturi si criterii care noua ne scapa. Totusi la matcile de salvare e bine sa distrugi pe cele chiar mici, care probabil au si fost facute din puiet mai in varsta. Pe celelalte zic ca e mai bine sa le lasi, sa-si aleaga ele regina. Pe vara e pericolul ca un stup in aceasta situatie sa faca si un roi si deea e bina sa ramana doar cu doua botce. Acum nu cred ca mai e pericol de roire (desi am avut roi si din 21 august).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Adrian Roman

Ca sa fii linistit cu fecundarea tarzie, hraneste suplimentar vreo doi stupi care au trantori mai multi. Dar depinde mult de vreme, ca sa poata face zborul de imperechere. Vara trecuta am avut aceasta situatie si a functionat bine.