MATCI EPUIZATE?CE POT FACE?

Creat de bogdan moldovean, August 06, 2011, 04:54:51 PM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

asta vara am facut intr un stup orizontal 20, 2 roisori separati de o diafragma etansa asta a fost cam prin iunie.Toate bune si frumoase pana acum dar de aici incepe problema.Roisorii astia s au dezvoltat foarte greu mi au dat batai de cap desi au avut cules  le am suplementat cu cate o rama de puiet capacit de la altii puternici matcile au inceput ponta foarte tarziu si timid.Acum in stupul orizontal ambele roiuri sint pe max 4 rame cu albina putina dar ambele matci s au ouat numai pe o singura rama .Puiet capacit nu mai am de unde sa l e pun desi ar avea loc sa se oua nu fac treaba asta desi le urmares de vreo 2 sapt.M am gandit sa le unesc sa aleg matca cea mai buna dar efectiv sunt 2 familii asemanatoare nu stiu pe care sa o aleg mentionez ca fiecare matca s au ouat pe o singura rama.Ce pot face cu aceste matci care ar fi cauza de nu se oua ?Mai am vreo speranta sa ajung in iarna cu ele?Ajutati ma va rog

POSTASUL

nu cred ca matcile sunt epuizate ,  :nono: am avut aceiasi problema cu doi nuclei formati in vara asta , explicatia ar fii albina de acoperire putina si matca nu oua mai mult  deci nu ar avea cine sa ingrijeasca puietul, singura solutie unificarea si o stimulare cu sirop si protofil. Eu iam unificat si acum am o fam. bunisoara care cred ca o sa treaca iarna. [sfat de incepator :wink2:] :hi: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

stefan1

As da acelas raspuns cu aceleasi explicatii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

piti

Fiind luna august deja este tarziu sa mai faceti alte experiente cu acesti roi asa ca singura optiune, dupa cum sa mai spus, este unificarea. Ce va recomand eu este sa asigurati cuibului nou format un climat bun pentru a creste puiet, astfel micsorati cuibul la atatea rame cate sunt acoperite cu albine, puneti in centrul cuibului rame bune de ouat, nu puneti faguri noi in care nu a mai fost crescut puiet, nu puneti rame cu pastura in centru, nu puneti rame cu celule marite sau deformate in care au fost crescuti trantori. Daca aveti posibilitatea puneti folie peste cuib si chiar se poate pune o paturica peste folie. De asemenea micsorati urdinisul, deoarece culesul este pe sfarsite si creste pericolul furtisagului. Numai bine si sanatate.

POSTASUL

daca vei asculta si vei proceda exact cum tia explicat donul Piti  sigur nu vei da gres. Iti urez succes :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

badguy_goodguy

Interesant, eu la roiuri am urmatoarea probleme: prea multe rame cu puiet capacit, si nu prea este albina acoperitoare (albina matura a murit, si a ramas matca batrana, aproape de una singura prin stup). Au inceput sa iasa... albinele alea pline de puff pe spate. la urdinish nici o miscare. Sper sa se faca bine, sa iasa cu toatele, si sa se maturizeze fara probleme. De obicei am cate 2 rame cu puiet capacit batran, si una cu puiet capacit tanar, si albina batrana cat sa-mi acopere o rama. Pe alte rame nu am mai mult de 30-50 albine.....Ma simnt chiar un pic norocos cu caldura asta....

ilalexandru

In cazul prezentat de tine sa nu ai norocul de a te alege cu niste puiet varos sau, mai rau, niste loca

apicmd

fai  testul  cu  chibritul. pentru  asigurare %%-
BPR!!!!

D006

Citat din: badguy_goodguy din August 23, 2011, 09:14:02 PM
Interesant, eu la roiuri am urmatoarea probleme: prea multe rame cu puiet capacit, si nu prea este albina acoperitoare (albina matura a murit, si a ramas matca batrana, aproape de una singura prin stup). Au inceput sa iasa... albinele alea pline de puff pe spate. la urdinish nici o miscare. Sper sa se faca bine, sa iasa cu toatele, si sa se maturizeze fara probleme. De obicei am cate 2 rame cu puiet capacit batran, si una cu puiet capacit tanar, si albina batrana cat sa-mi acopere o rama. Pe alte rame nu am mai mult de 30-50 albine.....Ma simnt chiar un pic norocos cu caldura asta....

./.Nu cred ca esti deloc norocos....nu are cum sa moara albina matura sa ramina matca cam de una singura in stup din cauze normale.

Du albina la control..adu pe careva care sa se priceapa mai mult decit te pricepi tu, sa poata analiza mai la obiect situatia ca stai, cred, destul de rau.

mi-e teama ca si albina care-tzi ecluzioneaza acum sa nu aiba aceeashi soarta ca albinele care au disparut din stup..

Kov iulian

O fi colony colapse disorder ( CCD ) o fi ajuns si la noi ?

stefan1

La noi a ajuns de mult, dar incidenta cazurilor de CCD e mai mica. Din ceea ce a descris, sunt manifestari tipice de CCD.

badguy_goodguy

Am sa fac mai multe videouri cand ma duc in sat. M-am dus astazi ieri la ele, acel stup nu mai avea probleme. Puietul era ok, insa se vede lipsa de albina batrana. Nu era zbor... astea tinere ieseau ca proastele afara pe scandurica de zbor (stup poliuretan)....nici macar nu au inceput zborul puietului, se comportau ca si atunci cand infintezi o familie noua.

stefan1

Eu sunt curios daca acea familie se va redresa. Eu cred ca o pierzi. Tine-ne la curent.

badguy_goodguy

Aici e stupul cu pricina ...

http://www.youtube.com/watch?v=HtyHSRQ1tnE   

si-a revenit, zic eu ... dar matca aia oua de nu e adevarat. oate ramele sunt pline cu puiet, larve sau oua..., credca am sa-i iau din ramele cu oua daca se raceste vremea.

ilalexandru

OIfffffff.... ca un sfat pe care sper sa-l accepti.... mergi si uita-te in stupina unui apicultor profesionist. Vezi ce familii are acel om si cum lucreaza el in familiile de albine. Poate asa o sa limitezi si tu pierderile de peste iarna. CE ai prezentat tu in filmulet, e o familie care v-a intra in iarna pe maxim 4 rame. Doamne fereste de iarna de anul trecut!