Roiuri in august?

Creat de Liviu I., Iulie 14, 2011, 10:29:40 PM

« precedentul - următorul »

Liviu I.

Seara buna,

Ma pregatesc sa fac un upgrade de la cei 10 stupi pe care ii am acum la 20 si sa ma pregatesc de iarna. Asta inseamna ca la sfirsitul lui iulie voi mai lua inca 10 roiuri. Aveti cumva contraindicatii pentru roiurile obtinute la inceput de august? Eventual anumite lucruri pe care ar trebui sa le iau in calcul si de care sa tin cont?

pistol28

Nu mai este timp pentru a ierna un roi  suficient de mare si sa reziste pana la primavara.
Asteptati  salcamul din 2012
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Bătrânul

Poti lua roiuri dar sa fie pe rame cladite , cu puiet si pasture.  Invatati Romineste ! Roiuri in august sau roiuri din august este mare diferenta. Deci in august poti lua roiuri cite vrei dar roiuri iernabile. Daca treci pe la mine iti arat care este diferenta. Cele slabe se ierneaza in nuclee de 2-3 sau patru riulete dar mai bine se unifica . In general incerc sa trec peste iarna citeva regine de rezerva.

Ozzy

Reginele de rezerva cum le tineti peste iarna ?

Bătrânul

Citat din: Lhk din Iulie 15, 2011, 08:10:58 PM
Reginele de rezerva cum le tineti peste iarna ?
In nucleele de imperechere tip Batrinul care are patru nuclee de cite o rama si jumatare Dadant. sau trei rame dadant  dupa puterea roiului in care iernam. (se incalzesc reciproc)  :bzz:

Shiva

Am primit si io o oferta de minim 10 roi, pe 3 rame cu puiet si 2 miere, la 360lei/buc. Parerea mea e ca nu e timp sa fie suficient de intariti pentru iernare. Cum nu prea mai este cules, baza ar ramane in hranire cu sirop (ceea ce nu prea agreez) si iernarea in nuclee de 2-4.
Ma insel?
Joy, frustration, excitement, madness, aha's, headaches ... codito ergo sum!

Fiecare are un spirit care poate fi slefuit, un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze ...

sherifu dan

la 360 lei iti iei familii nu roi. eu zic sa nu risti banii aiurea

stefan1

Si o familie e prea scumpa la 360 lei pe vremea asta din an, cand culesurile s-au cam dus!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Liviu I.

Shiva: la iernare in nuclee de 2 familii ma gindeam si eu pentru ceea ce as vrea sa cumpar acum. Insa cum nu mai este cules intens va trebui sa le dau sirop. In plus, 360 de lei roiul mi se pare cam mult.

Stefan, Dan: este si renuntatul o optiune si cumpararea de roiuri noi in mai 2012.

Dilema e majora, insa ma decid in acest weekend pentru ca nu mai am mult timp la dispozitie.

Shiva

Citat din: Liviu I. din Iulie 28, 2011, 12:11:56 PM
Shiva: la iernare in nuclee de 2 familii ma gindeam si eu pentru ceea ce as vrea sa cumpar acum. Insa cum nu mai este cules intens va trebui sa le dau sirop. In plus, 360 de lei roiul mi se pare cam mult.[...]
Oferta includea si lada (separat ar fi 150 lei/lada). Parerea mea ramane ca o investitie acum in roiuri ar putea fi pierdere in primavara. Dar cumparand roiuri/familii in primavara, ai un sezon intreg sa le intaresti.
Joy, frustration, excitement, madness, aha's, headaches ... codito ergo sum!

Fiecare are un spirit care poate fi slefuit, un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze ...

stefan1

Mai cu seama incepatorii ar putea sa aiba pierderi peste iarna, anotimp care oricum este un 'hop' pentru toti stuparii. De aceea, parerea mea, mai cu seama ei ar trebui sa cumpere familii de preferinta primavara, dar nu in martie ci cam la mijlocul lui aprilie sau chiar inainte de salcam.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

daca ai 10 roiuri facute in august profiti de ponta celor 10 matci 40 de zile cu stimulare si in 15 oct.le unesti si ramai cu 5 fam.care pot trece iarna
si asta o faci cand roiurile le faci din stupina ta ,nicidecum sa dai o caruta de bani
la iarna faci sau cumperi 10 stupi  si cu 360 de roni cumperi in 10-15 aprilie FAMILII trecute peste iarna si care au 5 rame cu puiet cel putin

Liviu I.

Stefan, Mape: multumesc pentru sfat. Am cumparat familii in locul roiurilor si sint, in acest moment, mult mai multumit de alegere. Citeva dintre motive:
- am putut ajuta rapid cu o rama de puiet unul din roiurile din iulie ramas in urma
- am si o rezerva de citeva rame de miere pentru mai tirziu