Cladirea ramelor de catre albine

Creat de cocobeny, Iunie 22, 2011, 09:57:16 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

domnule petrica nu ca bucovineanu nu ar avea dreptate , da eu am spus ce am auzit .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

nicu84

eu daca am o balta cu peste la 100 metri de stupina,mai trebuie sa le pun adapator?

G. Iulian

Le dai undițe.  :)  Am luat acum doi ani 4 roiuri de la un apicultor care avea stupii foarte aproape de balta satului, mai puțin de 50 m, dar avea adapatorul în mijlocul stupilor.

mihai.vr

Revin cu noutati...
Ma plangeam ca nu imi urca albinele in magazie. Anul acesta la salcam am incercat una dintre metodele propuse de colegii de pe forum si anume sa ridic o rama in magazie. A functionat partial pentru ca au inceput sa cladeasca ramele de langa rama ridicata, dar a venit ploaia si frigul si s-a scuturat salcamul. Totusi as vrea sa va arat cum arata rama care am ridicat-o sus (dupa 2 zile de soare si cules fain). Rama e plina cu miere iar fagurasii de jos sunt ouati complet. Daca bagau ceara aia din fagurasi in ramele din magazie imi erau cladite cel putin 2 rame. Dar nu putem noi sa le ordonam albinelor ce sa faca... eventual sa le propunem cate una alta.
Scuze calitatea pozei... e facuta cu telefonul sotiei (nu ca telefonul meu ar face poze mai bune).
Rama 1/1 +1/2 by mihai.v, on Flickr

marius_vfp

mihai , rama claditoare pentru trantori in zona cuibului ai? , am vizualizat pozele si vad una din rame partial crescuta dar au cladit aiurea in general cu celule de trantore.
pune jos in cuib o rama oarba a2a de la perete si las-o sa o oua, astfel  fagurii noi introdusi ii cresc cu celule de albina si nu iti mai strica planurile.

spor

mape 48-petru manea

Nu trebuie sa-ti ceri scuze arata f.bine  :) :hi:

nicu84

marius_vfp

Citat din: nicu84 din Mai 16, 2014, 08:44:09 PM
cine?  :D

"Scuze calitatea pozei... e facuta cu telefonul sotiei "
fotografia categoric .
ma lasati omu sa doarma linistit.

spor

ioanardelean55

Ai gresit prin faptul ca ai ridicat rama mare pina sus , trebuia ridicata pina la jumatate (apr 7 cm ) iar acei fagurasi nu erau claditi .

marius_vfp

domnule ardelean n stu daca avea alta posibilitatea sa ridice rama asa cum spuneti dumneavoastra
el a puso in cat ,1/2 ,
asa am procedat si eu la inceput cand nu am avut rame cladite .
spor

mihai.vr

Deoarece nici anul asta nu au cladit magazia complet si nici nu pareau sa fie multe albine sus (desi familie pare sa aiba suficienta albina), dupa parerea voastra la urmatorul cules ce ar trebui sa fac?
1. Sa scot cele 2 rame cu miere de pe extremitati, sa imping ramele intr-o parte si locul gol sa il umplu cu diafragmele de polistiren (ca sa stramtorez mai tare cuibul).
2. Sau sa nu le stramtorez, ci doar sa ridic o rama 1/1 sus in magazie si sa las mai putine rame de magazie pe lateralul acesteia.
3. Sau sa scot ramele cu miere de pe margini si sa le dau rame de magazie la cladit in locul lor si sa las sus doar cele care sunt incepute de cladit?

Tare as vrea sa valorific un pic mai mult culesul de tei si daca nu am rame cladite in magazie, imi e frica ca iar nu o sa urce sus si o sa imi blocheze cuibul cu miere si nici nu o sa stranga asa mult.

Aurelian A.

Daca zici ca ai familii bune si ai si cules iti urca ele in cat stai linistit. si iti cladesc si ramele,daca nu sunt indeplinite cele doua conditii poti sa faci tu ce vrei ca tot nu ti le cladesc :hi:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

mihai.vr

Eu stiu... dar la mine nu vor sa urce. Ziceam si anii trecuti ca efectiv curgea albina din stup cand deschideam si tot nu urcau sus. Si anul asta am o familie de 9-10 rame de puiet si restul sunt acoperite ca sunt cu miere doua si o rama la cladit (am spart sa nu roiasca). Rame ouate frumos pana jos. Si la salcam nu a urcat, decat cat am ridicat rama sus, in rest 3-4 albine sus. Eu vreau sa le las sa urce singure... dar parca am emotii ca iar nu urca... si mai pierd un an fara magazii cladite.

mape 48-petru manea

cand o sa ai familii puternice o sa urce ---va urca si matca si va depune oua

nicu84

anul acesta la o fam matca a depus oua in vreo 3-4 rame in magazie, cu acele rame ce sa fac? ce-i drept ii fam puternica, deja am facut un roi din ea.