Cladirea ramelor de catre albine

Creat de cocobeny, Iunie 22, 2011, 09:57:16 PM

« precedentul - următorul »

gore

In apa de ploaie, in baltile din santuri, albinele gasesc saruri minerale, poate ati vazut si pe langa grajduri in baltile care au scurgeri de la vite, se strang albinele. Acele saruri sunt completate de apicultor cu sare in apa. Si eu am pus o lihgura de sare la 10 l apa, dar de anul trecut aplic alta metoda. Am un bazin unde se colecteaza apa de ploaie. In adapatorul din stupina pun aceasta apa si  am vazut ca albinele o prefera pe aceasta in locul celei de la conducta. De atunci folosesc numai apa de ploaie pentru albine.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

bucovineanu

Apa de ploaie nu contine saruri, este foarte apropiata de apa distilata.

jenica67

Sarea scade durata de viata a albinei. Este o constatare de mult, dar vad ca nu toti stiu. Deasemenea si in carti este recomandata, dar cred datorita fenomenului de copy-paste.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

paul1

Citat din: jenica67 din Februarie 21, 2014, 02:12:38 PM
Sarea scade durata de viata a albinei. Este o constatare de mult, dar vad ca nu toti stiu. Deasemenea si in carti este recomandata, dar cred datorita fenomenului de copy-paste.
Jenica ... te salut si aici !
Se pare ca nu toti stiu dar nici albina nu stie ! Zilele trecute, marti sau miercuri, am avut un zbor bun de curatire !Am observat albine care cautau apa ! In fata biroului meu era apa rezultata din topirea zapezii sub influenta sarii si a soarelui ! Putin mai incolo,pe un spatiu verde era apa rezultata din topirea zapezii numai sub influenta soarelui. Ghici ... care apa era preferata de albine ??? :uimit: Ai ghicit ... apa care continea sare !!! :nod:

bucovineanu

Aici nu pot zice nimic. Eu am un parau la 30 de metri de stupina si nu am dat niciodata apa albinelor, si-o iau singure.  :smile:

paul1

Apropos de apa ...
Intr-un loc unde tin albinele (le tin in doua locuri) are proprietarul afara, o cada de baie dezafectata. Sotia lui mai spala covoare, presuri si alte cele ... Primavara trecuta, inaintea Pastelui a pus si ea la spalat niste mochete. Bineinteles ca a pus si detergent in apa. Credeti ca a avut vreun spor la spalat ??? Veneau albinele la cada parca era unsa cu miere ! :sad: A fost nevoita sa-si spele mochetele in casa! Am uitat sa spun ca albinele aveau apa curata pusa in fata stupilor intr-o jumatate de cauciuc mare de tractor !

cipik

Tot in fata stupilor am si eu un cauciuc taiat in doua si maicamea spala la 3-4 zile cauciucul ca se adunau tot felul de chesti dar albinele nu veneau la el, preferau la fantana unde era o suprafata de apa statuta si se facuse mazga verde. Concluzia: Nu am mai spalat deloc cauciucul si au venit albinele si la apa din el care usor a facut mazga.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

jenica67

Si daca albinele beau apa cu detergent, care printre altele contine si soda, credeti ca ele stiu care apa este buna ?? Cecetarile stiintifice au aratat ca cu cat apa contine mai multa sare, cu atat mai mult scade durata de viata a albinelor.

cipik

Citat din: jenica67 din Februarie 22, 2014, 10:47:42 PM
      Si daca albinele beau apa cu detergent, care printre altele contine si soda, credeti ca ele stiu care apa este buna ?? Cecetarile stiintifice au aratat ca cu cat apa contine mai multa sare, cu atat mai mult scade durata de viata a albinelor.

Si nu au facut mierea alba si imaculata?  =)) =)). Scuze nu am putut sa ma abtin. Sanatate

marius_vfp

paul 1,  cipik,  nu stiu daca asta e concluzia cu cauciucul de tractor ,  si eu am incercat adapatorul langa stupina , dar surpriza nu au vrut sa bea apa, dupa ce am auzit sfatul unui apicultor mai experimentat , am mutat adapatoru de la botul lor la circa 40m dupa casa si au venit buluc , cu aceeasi apa acelasi adapator , ideea era ca adapatoru era prea aproape de stupi.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cipik

Ideea este ca la mine albinele au inceput vizitele dupa ce s-a format mazga pe adapator ( cauciuc ).

bucovineanu

Adapatorul trebuie instalat din timp. Daca apuca sa gaseasca apa in alta parte mai greu vin la adapator.

jenica67

Adevarul este ca si eu am avut un brac german. Cand gasea o mortaciune sau ceva urat mirositor, acolo se ducea si isi freca gatul. Eu l-am tinem in apartament, va inchipuiti cat spalam acasa la el, pana sa ii dispara mirosul. Care credeti ca era motivul ?? Era caine de vanatoare si trebuia sa isi schimbe mirosul, sa nu il simta vanatul. Asta era intiparit in ADN-ul lui. Probabil ca si albinele au un motiv, dar asta nu inseamna ca traiesc mai mult, daca beau apa sarata, sau cu diverse substante chimice. Noi nu bem diverse, ca ne place, stiind ca nu ne fac bine ??

paul1

Jenica ... cam fortata comparatia intre bracul german si albina ! Daca probabil, bracul are in ADN-ul sau amusinarea hoiturilor, albinele nu cred sa aiba inscrisa in zestrea genetica consumul de apa cu dero ! :nono:
Un lucru este cert ... primavara albinele cauta apa bogata in saruri !Poate ca acest consum sporit de saruri asigura o dezvoltare armonioasa a familiei in ansamblul ei , chiar cu pretul scaderii duratei de viata a albinelor sacagite ! Nu putem noi sti ce transformari chimice au loc in stup ca urmare a folosirii acestor saruri. Ca cercetatorii au demonstrat legatura directa dintre consumul de saruri si scaderea duratei de viata a albinelor, am oaresce rezerve ... Dupa cum bine observi se contrazic in chestii mult mai evidente si mai clare decat complexa si tainica viata a albinelor !
LE ... am vazut de multe ori albine care consumau cu placere apa amestecata cu dejectii din preajma grajdurilor de vite !

mape 48-petru manea

Citat din: marius_vfp din Februarie 22, 2014, 10:54:50 PM
paul 1,  cipik,  nu stiu daca asta e concluzia cu cauciucul de tractor ,  si eu am incercat adapatorul langa stupina , dar surpriza nu au vrut sa bea apa, dupa ce am auzit sfatul unui apicultor mai experimentat , am mutat adapatoru de la botul lor la circa 40m dupa casa si au venit buluc , cu aceeasi apa acelasi adapator , ideea era ca adapatoru era prea aproape de stupi.
spor

Citat din: bucovineanu din Februarie 22, 2014, 11:04:33 PM
Adapatorul trebuie instalat din timp. Daca apuca sa gaseasca apa in alta parte mai greu vin la adapator.

Eu am adapatorul intre stupi si este folosit de albine ---cred ca Bucovineanu are dreptate ( din nou  :)