Ustensile pentru marcat matci

Creat de pharaonu75, Iunie 22, 2011, 07:52:23 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

Uniposca e foarte comod, se marcheaza repede, dar din pacate se sterge la fel de repede.

pharaonu75

Sa stii ca si eu vara trecuta am marcat matcile 2011 cu marker alb, de la aceeasi firma, iar pe toamna la unele abia daca se mai distingea vopseaua!
Am crezut ca le-au curatat albinele din garda reginei!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Obombo

In mod normal, daca regina sta in stup, de bine de rau mai ramane vopseaua, dar mai pe la sfarsitul lui martie mi s-a intamplat sa vad regina in stup cu vopseaua ok iar peste cateva zile sa o gasesc in copac fara nici urma de vosea, de am ramas scarpinandu-ma in cap. Nu ma asteptam sa se stearga chiar de tot.

pharaonu75

Sigur aia din copac era matca ex-marcata? Sa nu fi avut vreo fiica... secundara, tertiara...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Obombo

Am sucit problema pe toate partile. Singura alternativa ar fi ca in timp ce roiul meu s-a dus cine stie unde, un alt roi, de la un alt apicultor, a venit sa se aseze la cativa metri de stupul care a roit. E prea trasa de par. Mai mult ca sigur s-a sters vopseaua.
Acu' vreo doua saptamani am cumparat doua matci si saptamana trecut a trebuit sa le marchez din nou, dar astea cel putin se vedea ca au fost marcate cu apa chioara. Probabil nu au agitat markerul inainte.
Oricum,  continui sa folosesc acelasi sistem, e comod si mie nu-mi place sa ma chinui  :D .

balasbebe

De ani buni prind reginele si le marchez. Miercuri am vrut sa prind una tanara iesita proaspat dintr-o botca. Mi-a aplicat o intepatura mai ceva decat un viespe. A fost o durere de neimaginat. Nu mi-a venit sa cred ca poate sa doara asa de rau, si ca o matca sa intepe.

adriann

daca ai strans-o prea tare si s-a simtit amenintata. Dece nu le marchezi dupa ce s-au imperecheat?

popadrianf

oja de unghii are miros de diluant este buna ?

Piticot

pfff...nu cred ca e buna!

la ce miros emana cum o sa mai predomine feromonii reginei?si-n plus e si al naiba de toxica pt ele...

parerea mea...

dorindafi

Citat din: popadrianf din Mai 29, 2012, 08:55:54 PM
cu ani in urma am folosit shi eu dar nu este indicat
se poate intampla sa fie omorata de care albine
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

tassevasi

Citat din: dorindafi din Mai 29, 2012, 09:50:33 PM
Citat din: popadrianf din Mai 29, 2012, 08:55:54 PM
cu ani in urma am folosit shi eu dar nu este indicat
se poate intampla sa fie omorata de care albine

Totusi  treb sa tinem cont cind  marcam matca ,
  Cel mai indicat  atunci cind ea NU a fost introdusa in  familie ,deci dupa inperechere  si anume in nucleu ,apoi introdusa in familie .
  Nu e indicat sa luam o matca din fam si sa o marcam ,exista riscul de a fi omorita(respinsa)de albine , mai bine punem o pioneza  de culoarea respectiva pe cutie pina rezolvam problma .
   Numai bine .

bucovineanu

Regina poate fi marcata fara riscuri si in familie cu conditia sa nu fie luata de pe rama unde se afla. Aici este recunoscuta si aparata de garda care o insoteste.

scfpfa

Si?.........daca ai  matca de acum 3 ani????anul trecut medie si anul acesta super prolifica?ce faci? ^:)^
albine

romikele

Matca de peste 3 ani superprolifica e o utipie.
Spermateca ei este limitata, si in timp cantitatea de oua fecundate se diminueaza, pana la epuizare...

scfpfa

Citat din: romikele din Iunie 06, 2012, 11:08:50 PM
Matca de peste 3 ani superprolifica e o utipie.
Spermateca ei este limitata, si in timp cantitatea de oua fecundate se diminueaza, pana la epuizare...

Nu contrazic,"cartile",dar nici nu ma apuc sa spun povesti,nu stiu daca reusiti sa intelege-ti,acest aspect,actualmente(anul acesta) din stupul cu matca respectiva am facut inca 3 roiuri + un stup.Nici mie nu-mi vine sa cred,dar asta este realitatea.Oare unde am gresit?????Detalii,poate nu ma credetii,matca,face parte dintr-un lot ACA,iar dejamagesc,nu am achizitionat-o eu,si un prieten.La vremea respectiva,omul se ducea sa cumpere X matci,si in prostia mea am zis ia si tu 4 buc,pentru mine(tin sa precizez ca este singura supravetiuitoare,din tot lotul de 160 roni sau 1.600.000 lei).Tin sa precizez ca nu am nici un interes sa fac reclama,insa-si 1/4 spune tot,dar totusi poate am nimerit,????/matca perfecta???????
albine