tratament preventiv contra loca

Creat de cristian87, Iunie 18, 2011, 12:48:13 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

Testul de viscozitate.
Postez acest test cu toate ca am convingerea ca este cunoscut de majoritatea apicultorilor. Consta in introducerea unui bat de chibrit (este numit si testul batului de chibrit) sau a unei scobitori intr-o celula care contine o larva visibil bolnava. Cand se extrage batul de chibrit, din continutul celulei se formeaza un fir elastic de culoare cafenie, daca este vorba de loca americana. 

Obombo

Aici puteti vedea experienta unui apicultor pe care-l cunosc, de la diagnostic la "tratament": http://apicoltura.mastertopforum.net/4-vt1195.html?postdays=0&postorder=asc&start=45

orbanstefan64

orbanstefan64

Citat din: Obombo din August 01, 2011, 11:58:00 PM
Aici puteti vedea experienta unui apicultor pe care-l cunosc, de la diagnostic la "tratament": http://apicoltura.mastertopforum.net/4-vt1195.html?postdays=0&postorder=asc&start=45
foc la rame  :nod: :nod: stupul se poate desinfecta cu flacara :nod: :nod: iar albinele cu matca izolata se po salva in cazuri normale 

Obombo

Singurul tratament de dezinfectare pentru stupi sigur 100% este cel cu raze gamma, in alternativa se poate flamba si spala cu hipoclorit de sodiu (singurul dezinfectant care distruge sporele in proportie de 100%) dar rezultatul nu este garantat si munca e multa. Idem pentru albine, roi artificial + infometare nu da un rezultat garantat 100% iar boala se poate prezenta si dupa un an.

stefan1

Un om hotarat, nu a stat o luna sa se gandeasca ce sa faca cu familia blnava. Probabil era un om patit. Cu atat mai laudabil cu cat pare un stupar cu putine familii, cand una in plus sau minus conteaza. Totusi boala era inaintata, cum de nu a observat-o mai iute? Curios ca a aparut din martie. E clar ca si toamna trecuta acel stup a fost bolnav.  In zonele calde boala e mai periculoasa ca la noi.
  Laudabil si ca nu s-a ferit sa arate cu ce s-a confruntat, postand pe un forum totul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

echo

Citat din: Obombo din August 02, 2011, 12:40:16 AM
Singurul tratament de dezinfectare pentru stupi sigur 100% este cel cu raze gamma, in alternativa se poate flamba si spala cu hipoclorit de sodiu (singurul dezinfectant care distruge sporele in proportie de 100%) dar rezultatul nu este garantat si munca e multa. Idem pentru albine, roi artificial + infometare nu da un rezultat garantat 100% iar boala se poate prezenta si dupa un an.

de unde luati raze gamma??  :uimit:   nu am citit asa ceva dar nu stiu ca razele gamma sa aiba efect biocid, poate intr-un flux mare, care caz ar fi foarte periculos pt apicultor...   Sursele de raze gamma sunt sub control strict, nu are oricine acces la ele.

Poate ati vrut sa spuneti UV ?? atunci da, dar iarasi, nu poti avea un control asupra rezultatelor.

Eu zic ca odata diagnosticata Loca, e mult mai ieftin cu focul.... altminteri riscul e prea mare pentru celelalte familii, pt celelalte stupine, ...
Tel: 0312263853

pharaonu75

Deci inca o data se confirma afirmatia ca focul este singurul tratament impotriva Locii Americane!
Asa cum spunea si Stefan1, felicitari apicultorului italian pentru ca a avut SINCERITATEA de a spune tuturor cu ce problemagrava se confrunta si pentru ca a luat decizia inteleapta!

Nu mai credeti in povestile batranesti cum ca loca s-ar vindeca cu "nu stiu ce extract" din "nu stiu ce planta" de prin "nu stiu ce padure".
Mai este putin si cineva ne spune ca stupii bolnavi de loca se vindeca prin descantec! =))

P.S, Multumiri lui Obombo pentru link! :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Obombo

Citat din: echo din August 02, 2011, 08:18:21 AM
de unde luati raze gamma??  :uimit:   nu am citit asa ceva dar nu stiu ca razele gamma sa aiba efect biocid, poate intr-un flux mare, care caz ar fi foarte periculos pt apicultor...   Sursele de raze gamma sunt sub control strict, nu are oricine acces la ele.
Poate ati vrut sa spuneti UV ?? atunci da, dar iarasi, nu poti avea un control asupra rezultatelor.
Nimeni nu are instalatie pentru raze gamma in garaj  :rotfl: , exista instalatii industriale care ofera servicii si apicultorilor:
Citat din: Obombo din Iulie 21, 2011, 12:47:20 AM... O solutie alternativa aplicata pe aici este eliminarea familiei bolnave si sterilizarea materialului cu raze gama dar este folosita doar de asociatiile unde mai multi apicultori au aceasta problema deoarece nu este convenabil sa trimiti doar un stup sau doi la sterilizat...
Am citit pe undeva ca in SUA sterilizeaza stupi cu faguri si albine in ei dar nu stiu daca e un banc sau nu ... de la americani te poti astepta la orice.
Cat despre razele UV, acestea nu au nici un efect asupra sporelor de loca care pot rezista in natura ani de zile.

danipowsoft

a incercat cineva tratament preventiv cu oxitetraciclina  (da sincer)?
mod de preparare, ce tip de oxitetraciclina a folosit, ce rezultate a observat
sau ce alt tratament preventiv stiti (am auzit de pelin - cum se administreza)

Alutus

Amestec: Zahar pudra, ulei de floarea soarelui, oxitetraciclina, totul asezat pe o tavita deasupra ramelor. Se foloseste decat pentru stupii destinati productiei casnice si in perioada de crestere a puietului. Acum nu ai obiectul muncii. Dupa stiinta mea in SUA nu exista restrictii la utilizarea oxitetraciclinei. In Europa controalele sunt foarte severe din motive spun eu, perverse.

Sa nu uiti Darie!

danipowsoft

iuuuu......., ulei de flarea soarelui  :nebun: , chiar nu am idee ce o iesi...in ce proprtie. iese o naclaiala..... :nebun:
asa scrie aici:
http://www.proapicultura.ro/boli_bacteriene.htm
http://www.stuparitul.com/antibiotice_loca_albine.html
mai mai pentu incepatori:
ce tip de oxiteraciclina? de asta http://www.romvac.ro/p/OXITETRACICLINA-50-PULBERE-50-G
cum se cinatreste?
se face siropul de zahar si cind este rece se pune oxiteraciclina si se amestaca 0,5g/1 l sirop ?

Obombo

Nu exist un tratament preventiv cu antibiotice pentru loca americana iar tratamentul cu antibiotice in momentul aparitiei boli are singurul efect de a ascunde simptomele, fara a trata boala iar rezultatul este explozia boli in toata stupina in momnetul sistari tratamentului. De fapt mai sunt si alte efecte, selectionarea de albine cu o rezistenta scazuta la loca precum si contaminarea mieri. Mierea contaminata cu antibiotice nu se poate comercializa in mod legal. Bine inteles ca se poate vinde de acasa dar aici depinde de constiinta fiecaruia.
Problema antibioticelor este foarte serioasa dar din pacate in Romania nimeni nu este preocupat de asta.

Florin-braileanul (FlorinI)

cel mai bun (si SINGURUL) tratament 100% EFICIENT, impotriva la loca, ca e ea americana, sau europeana, groelandeza sau australiana, e lipsa stupilor

NU AI STUPI, NU AI LOCA

:offtopic:
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

danipowsoft

eu cred ca cei care fac pastoral 90% din ei trateaza cu antibiotice, altel li s-ar imbolnavi stupii de la stupii vecini bolnavi
ce ziceti nu este logic, din care fac tratament 95% nu recunosc ca o fac....