roi

Creat de happy, Iunie 05, 2011, 12:42:57 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Nu mai faramita familiile/roii!
Anul apicol se apropie de sfarsit (dupa floarea soarelui nu mai ai niciun cules major in zona) iar roii nu vor avea suficient timp si resurse ca sa intre puternici in iarna!
Avand in vedere ca esti la inceput de drum, sfatul meu este sa faci roi mai putini dar mai puternici (4-5 rame).

Lasa toate acele botci in roi... matcile care vor iesi din ele se vor "cerne" singure!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

happy

Am urmat sfatul tau si nu am mai umblat la familia respectiva.Am cumparat in schimb un roi cu 3 rame puiet si una cu miere.160lei .Azi am bagat roiul in stup vertical(primul),l-am pus pe pozitie ,i-am bagat hranitor si sirop 250ml.O sa stau putin pe capul lui sa-l ajut sa se dezvolte.
Maine o sa umblu putin la familia cu botci sa vad cum sta cu trierea .Sper sa isi aleaga regina si sa-si inceapa treaba ca acum vine toamna!
In sfarsit ,am 6 familii si ceva bagaje de cunostinte despre albine.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

madnes_marius

cred ca ai dat mult pe 3 rame cu puiet, eu am gasit la cineva pe 7 rame(5 cu puiet si 2 cu miere si pastura) 200lei :D :bzz:

Mircea77

Hai sa nu fim carcotasi. Preturile variaza in functie de cererea si oferta din zona. Poti gasi mai ieftin undeva mai departe de tine dar nici transportul nu este ieftin.

pharaonu75

Citat din: madnes_marius din Iunie 30, 2011, 10:11:56 AM
cred ca ai dat mult pe 3 rame cu puiet, eu am gasit la cineva pe 7 rame(5 cu puiet si 2 cu miere si pastura) 200lei :D :bzz:
Daca ai vi vandut tu roiul acela pe 3 rame de puiet si inca doua cu miere, cat ai fi cerut pe el?
Parerea mea este ca 32 lei pentru o rama este un pret mai bun pentru cumparator decat pentru vanzator!
In mod normal in zona asta se vinde cu preturi cuprinse intre 35 - 45 lei rama!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Shiva

Trebuie sa mai introducem o rama cu puiet capacit si albina acoperitoare in roiul amarat ce-l avem. Matca s-a imperechiat cu succes si de luni depune oua dar restul albinelor sunt batrane si trebuie sa-l intarim.
Cu ce sa "parfumam" albinele acoperitoare de pe rama noua, ca sa nu fie probleme?
Joy, frustration, excitement, madness, aha's, headaches ... codito ergo sum!

Fiecare are un spirit care poate fi slefuit, un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze ...

Mircea77

Citat din: Shiva din Iulie 06, 2011, 08:38:36 PM
Trebuie sa mai introducem o rama cu puiet capacit si albina acoperitoare in roiul amarat ce-l avem. Matca s-a imperechiat cu succes si de luni depune oua dar restul albinelor sunt batrane si trebuie sa-l intarim.
Cu ce sa "parfumam" albinele acoperitoare de pe rama noua, ca sa nu fie probleme?

Sunt mai multe variante:

1) toate ramele (albinele) stropite cu tuica  (un pulverizator sau altceva de genul asta) !!!!!!!
2) pui in stup, deasupra ramelor, felii de ceapa proaspat taiata cu ceva timp inainte de a introduce rama ajutatoare.

Cand introduci rama nu va mai fi atata deranj pentru ca sunt deja zapacite olfactiv. A doua zi deja mirosul s-a uniformizat si nu vor fi probleme.

Bătrânul

cu nimic dar pune rama cu puiet capacit fara albine :bzz:

mape 48-petru manea

Citat din: Shiva din Iulie 06, 2011, 08:38:36 PM
eu fac asa:-rama cu puiet capacit in curs de ecluziune care urmeaza sa o introduc in roi o las 10-15 minute afara sa plece albina batrana de pe ea si o stropesc cu solutie de 1/1 tuica /apa la fel stropesc si in roi cu 10 min.inainte si apoi introduc rama cu tot cu albine in roi nu se va intapla nimic rau ---CURAJ !!

Shiva

Citat din: Batrinul din Iulie 06, 2011, 09:02:24 PM
cu nimic dar pune rama cu puiet capacit fara albine
La asta ne-am gandit prima data insa roiul are nevoie de mai multe doici, dat fiind ca introducem o rama cu puiet + ouatul matcii noi. Ar fi o marja de siguranta.

Pulverizarea dilutiei de tuica nu are efecte adverse pt. albine? Ca, in definitiv, tot ajung s-o ingereze, curatindu-se si curatind fagurii....
Joy, frustration, excitement, madness, aha's, headaches ... codito ergo sum!

Fiecare are un spirit care poate fi slefuit, un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze ...

pharaonu75

Si protofilul contine alcool, intr-o concentratie destul de importanta... si totusi le face bine... stimuleaza ponta matcii si combate nosemoza!
Deci nici tuica nu are cum sa le dauneze... doar le ameteste si le uniformizeaza mirosul!
Pana isi revin din betie, uita ca nu sunt din aceeasi familie! :wink:

happy

In seara asta am luat de la cineva din Brancoveni o botca,am pus-o intr-o bucata de servet si maine am de gand sa o pun intr-un bigudiu pe care sa-l lipesc pe rama cu oua pe care am introdus-o vineri in stupul fara matca.Bigudiului ii fac doape din ceara la capete?Nu am mai facut operatiunea asta!Sau este mai bine sa lipesc botca pe rama direct fara bigudiu? :beer:
Ma intreb daca sa stropesc cu tuica sau cu protofil rama in locul unde lipesc bigudiul.Folosesc bigudiul( de la sotie) de teama sa nu intepe albinele larva dinauntru si sa o omoare! :bzz:
Tot maine mai cumpar si o cutie de stup vertical cu cat de 1/2 ,deoarece am 2 familii intr-o roinita de 9 nuclee si nu mai am loc sa le bag rame la cladit! :yes:
Maine este zi de albinarit,bine ca se anunta mai racoare.Mutarea ramelor in noul stup este bine sa fie facuta seara sau dimineata? :smile:

happy

Am bagat botca degeaba,era deja matca imperecheata in stup dar nu incepuse ouatul :yes:
Azi am tras mierea,90kg la 6 stupi din care doar doi sunt de anul trecut,4 familii le-am format anul asta.Eu zic ca este f.b. am avut si ajutor de nadejde,sotia,dar cel mai mult ma bucur pt. familia care are matca tanara care a inceput ouatul. :ok:
Trebuie stimulata matca(familia) cu ceva tinand cont ca se apropie august si puiet nu prea are?

mape 48-petru manea

ma faci invidios  :bravo:
de acum inainte este bine sa nu mai extragi miere se apropie august si trebuie facut rezerve pt.iarna
este bine sa extragi mierea intr-o incapere in care albinele nu au acces
la familia cu matca tanara dai o rama de la o familie de baza o rama cu puiet in curs de ecluziune :hi: :hi: :hi:

happy

Multumesc de sfat!Este cazul sa mai lasam si lor de mancare! :)
In schimb eu tot caut sa-mi extind stupina,asa imi este firea sa nu stau degeaba.Am lasat orfane 4 rame cu albine de la stupul cel mai puternic,le-am izolat in roinita cu hranitor cu apa.Maine o sa cumpar o matca imperecheata de la cineva si incerc sa mai creez un roi.Vorbisem cu cineva care a fost azi si a cumparat 10 matci selectionate dar facuse cda.mai demult pt. el si nu a putut sa mai cumpere una in plus! ^:)^
Mierea relativ multa se datoreaza si faptului ca ma ocup si cu plante si pomi ornamentali si am curtea in permanenta plina de flori.Plus ce mai cara si ele de la distanta.Eu zic ca am facut o treaba buna care ma incurajeaza pe viitor!