matca pierduta

Creat de bta, Mai 13, 2011, 10:21:55 PM

« precedentul - următorul »

bta

am o familie mai slaba pe 7 rame si in timp ce o verificam am luat matca in mana si mi-a cazut in iarba ,si nu am mai gasit-o . Am incercat sa gasesc la alti stupari  o matca si nu am gasit.... ce sa fac? sa-l las sa-si faca matca singur???? trebuie stimulat cu sirop???

pharaonu75

Dupa aproximativ 24 de ore de la disparitia matcii albinele isi vor da seama ca sunt orfane si vor trage botci din celule cu larve de o zi!
Peste vreo 3 saptamani vei avea o matca tanara si imperecheata, dornica de treaba!
Familia va stagna pentru o perioada, insa este destul timp pentru dezvoltarea acesteia si intrarea in iarna in bune conditii!
Daca intre timp faci rost de o matca imperecheata, distrugi toate botcile si introduci matca in cusca, urmarind daca familia o accepta!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Citat din: bta din Mai 13, 2011, 10:21:55 PM
am o familie mai slaba pe 7 rame si in timp ce o verificam am luat matca in mana si mi-a cazut in iarba ,si nu am mai gasit-o . Am incercat sa gasesc la alti stupari  o matca si nu am gasit.... ce sa fac? sa-l las sa-si faca matca singur???? trebuie stimulat cu sirop???
Un lucru nu inteleg: de ce trebuia luata regina in mana? Atunci cand vedem regina pe rama, punem la loc in stup  cat mai repede acea rama. La inceput, ani de zile nu atingeam nicidecum regina.

bta

multzumesc pt raspuns! fiecare dintre stupari a fost incepator si curios......!!!!!!

bta

Citat din: pharaonu75 din Mai 13, 2011, 10:37:32 PM
Dupa aproximativ 24 de ore de la disparitia matcii albinele isi vor da seama ca sunt orfane si vor trage botci din celule cu larve de o zi!
Peste vreo 3 saptamani vei avea o matca tanara si imperecheata, dornica de treaba!
Familia va stagna pentru o perioada, insa este destul timp pentru dezvoltarea acesteia si intrarea in iarna in bune conditii!
Daca intre timp faci rost de o matca imperecheata, distrugi toate botcile si introduci matca in cusca, urmarind daca familia o accepta!

crede-ti ca ar trbui hranite cu sirop ??? in stup este putina miere,(aproximativ 1/2 rama) si in restul stupilor mierea este putina!!! vremea se anunta a se inrautatii(ploi!!!!!)

stefan1

Grija la hranirea cu sirop. Familiile fara matca se apara mai greu, ca le lipseste substanta de matca, importanta pentru identificarea mai usoara a hoatelor. Daca ii faci hraniri, sa le faci seara si in cantitati nu prea mari, in nici un caz mai mult dect pot depozita in faguri pana dimineata. Mai cu seama ca spui ca nu este cules (ca nici ceilalti stupi nu au multa miere).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Stefan1 are dreptate!
In conditiile date, se poate declansa foarte usor furtisagul, iar stupul fara matca este victima sigura!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cristi ciuc

Am lipsit 10 zile din zona unde am stupii şi, înainte de a pleca, mi-am luat unele măsuri să le dau de treabă, pentru a nu le veni dorul de urcat prin copaci (rame la clădit lângă ultimele cu puiet, ramă clăditoare, etaje cu faguri clădiţi sau neclădiţi intercalaţi).
Unul dintre cei pe 12 rame nu s-a atins de rama clăditoare din cuib şi este full de albine, de rame cu puiet (7), dar şi de botci căpăcite.
Culmea, la ceilalţi stupi reuşesc să găsesc relativ uşor matca, dar la cel de referinţă m-am chinuit fără succes.
Între timp a început să bată vântul şi să picure, iar eu începusem demersul de a forma un nucleu, dar până la urmă l-am divizat, sens în care am împărţit ramele din cuib la doi stupi, urmând ca după identificarea mătcii să procedez la distrugerea botcilor, la cel cu matcă şi la păstrarea a două botci la cel de-al doilea, însă timpul nu mi-a permis decât să mai amplasez la fiecare câte o ramă la clădit.
Stupii i-am poziţionat apropiaţi şi ştiu că divizarea se face înainte de depunerea pontei în botci, dar, având în vedere că nu am avut timp să distrug suficiente botci şi să găsesc matca, vreau să întreb ce riscuri există pentru evoluţia celor doi stupi.
Până duminică trebuie să plec de lângă ei, iar botcile sunt căpăcite.
Aş fi preferat să distrug toate botcile la ambii stupi decât să-i las aşa dar nu am apucat.
Se poate produce fenomenul de depopulare la ambii stupi?

bucovineanu

La o familie care a intrat in frigurile roitului e greu de gasit regina deoarece toate albinele stau in stupi. Culegatoarele nu pleaca la munca de teama sa nu piarda nunta.
Chiar daca s-a divizat acea familie e posibil ca ambele sa roiasca, cea care are regina batrana prima, daca botcile sunt aproape de eclozare si culegatoarea a ramas in stupul cu regina. Am patit ca am facut un nucleu cu regina batrana.  Pe rama respectiva se gasea o singura botca cu o regina gata de eclozare. A doua zi a plecat regina batrana cu albina care putea zbura.
In familia care are numai botci e posibil ca regina care eclozeaza prima sa intepe celelalte botci, dar e posibil si sa iasa in roi daca aici a ramas culegatoarea si nu se intervine intre timp.

Kiwi Bee

Cristi Ciuc,
daca ai posibilitatea pune un stup nou intre celelalte cu 2-4 rame de preferinta cu fagurele tras, DAR SA NU CONTINA MIERE SAU PASTURA.
Daca nu esti "acasa" si vreo familie roieste sint sanse mari ca roiul sa se amplaseze in acel stup pregatit.Eu am folosit metoda si mia fost de ajutor.