• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Cum sa...ne supraveghem stupina in pastoral dar si in stationar

Creat de viorel_v2000, Aprilie 16, 2011, 01:39:09 a.m.

« precedentul - următorul »

dan.smarandoi


Kov iulianD006

Citat din: dan.smarandoi din Mai 20, 2011, 03:32:26 a.m.
In judetul Galati s-au furat stupi anul asta

  Stupi se fura in draci in toata Romania , doar apicultura este la moda !
  In zona Galati - Vaslui sunt tata hotilor de stupi , daca adormi cumva si nu ai caine ,dimineata bate vantul printre ce a mai rmas in urma hotilor.

  O solutie o reprezinta stupii cu fund detasabil , dupa ce amplasezi stupii scoti clemele de legatura si daca cineva ridica stupul fundul ramane pe jos.

valter

Stupii la Galati se fura de 50 ani incoace...nici o noutate.
Noutatea e ca hotii de azi au chingi de prindere(19 ron) si ti-i fura cu chinga lor, proprie si personala.
Hotii de stupi sunt tot stupari...eu am unul vecin de cartier, da' fura de la neglijenti si fraieri...eu il astept pe la mine noaptea...sa-i dau stupul in brate...gol, golut.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

orbanstefan64

.eu il astept pe la mine noaptea...sa-i dau stupul in brate...gol, golut.

parca acum te vad cum ia i dao in brate  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
da unu din asta merita :nod: :nod:

Liviu I.

Citat din: Kov iulian din Mai 20, 2011, 01:38:32 a.m.
Mi-am montat in stupina , care acum e in pastoral senzori de miscare 6 bucati, am un acumulator auto acolo , apoi un invertor (unda dreptunghiulara , nu am bani pt ala cu sinusoida pura ) care ridica de la 12 v  DC la 220 AC , (am optat pt senzori cu alimentare la 220 v pt ca erau mai ieftini ca cei la 12 V , dar si pt a folosi un cablu mai subtire , la 12 v pt aceasi putere cere un curent mai mare ,deci un cablu mai gros,dar la 220  folosesc cablu  telefonic ) dar intimpin unele probleme , am un consum prea mare fata de cel indicat pe cutia senzorului(0.45 W ) , ei bine mie toate 6 imi consuma 15 Wati pe ora ( adica 2.5 W pe senzor ), a doua problema ar fi ca din cind in cind aleatoriu imi da alarme false . care sa fie problema ? nu le plac senzorilor unda dreptunghiulara? sa pun un filtru ca sa mai netezesc un pic forma undei ?


Stiu ca nu e bine sa aduc din morti un subiect vechi de ceva vreme. Vroiam doar sa postez, la intrebarile lui Iulian, citeva informatii referitoare la acuratetea senzorilor de miscare (alarmele false) - poate sint folositoare altcuiva in viitor.

Senzorii functioneaza pe baza detectiei schimbarilor in spectrul infrarosiilor din zona lor de actiune. Senzorul consta intr-o lentila si senzorul efectiv. Daca senzorul este de interior, lentilele sint in general calibrate pentru a monitoriza un anume volum iar sensibilitatea senzorului poate fi intr-un spectru IR mai larg, fata de cei de exterior, care necesita un spectru restrins (9-10 micrometri pentru corpul uman). Caracteristicile in spectrul infrarosu sint diferite intre exterior si interior, astfel ca si senzorii sint diferiti in majoritatea cazurilor (constructie pentru a rezista la intemperii, caracteristici IR naturale, distanta/volum monitorizate, etc). In cazul tau, puteau fi declansati de 'vederea' miscarii ierbii, a unei tufe, o pisica sau chiar un numar mai mare de albine care treceau prin fata lor. Este util sa vezi care este/sint cei care au dat alarma pentru a determina mai usor cauza.

La intrebarea a doua, legata de putere, si ea depinde. Consumul este influentat cel mai probabil de faptul ca 0.45 W consuma dupa aducerea curentului la 12V/5V. Insa la cum ai ales tu sa faci lucrurile pierzi o data putere prin convertirea 12 V->220V si apoi din nou prin trecerea de la 220V la 12V. Asa ca ce ai scutit de pe mere (cablu) ai dat pe pere (incarcare baterie). :)

OtoVirgil

  Pt dl Kov Iulian, (si nu numai) : se poate merge pe alimentare/retea 12 v cu un releu  alimentat de un circuit perimetral care de fapt ii sistemul de alarma . In momentul intreruperii circuitului ("efractiei") imi alimenteaza ce doresc : sistem acustic (goarna), apelator telefonic, etc 
  Nu-i cine stie ce, daca nu gasiti releu imi dati adresa pe PM si va fac unul cadou .
  Mai complicat/dificil da nu chiar, ii pt pastoral dar si acolo sunt solutii .
 
Distribuitor Faguri Apisrom ; www.ProduseleAlbinei.ro

Liviu I.

Virgil, cum faci alarma perimetrala? Un fir prin care trece curent cu un fir la celalat capat si care in cazul intreruperii declanseaza alarma?

OtoVirgil

Citat din: Liviu I. din Octombrie 05, 2011, 10:06:55 p.m.
Virgil, cum faci alarma perimetrala? Un fir prin care trece curent cu un fir la celalat capat si care in cazul intreruperii declanseaza alarma?


   Corect !
      Un circuit simplu "o lita" a.i. sa poata fi rupta (din intamplare) f usor dar suficient sa-mi creeze continuitate pt alimentarea releului .
Distribuitor Faguri Apisrom ; www.ProduseleAlbinei.ro

cristi ciuc

Este viabil sistemul propus de Virgil.
Eu am optat totuşi pentru  clasicul detector utilizat pentru iluminatul scărilor blocurilor care are funcţia de a aprinde un bec când sesizează apropierea oamenilor. Costă doar 25 lei şi poate fi setat să funcţioneze ziua ori noaptea, când detectează mişcare.
I-am conectat un generator de impulsuri dar şi o goarnă care emite un puternic semnal acustic.
Şi-a demonstrat eficacitatea în ultimii doi ani faţă de intruşii care mă supără sistematic - urşii.
Dacă s-ar utiliza doar goarna preţul investiţiei ar reprezenta cca. 50-60 lei, însă ar trebui ca amplasamentul unde se află stupii să fie relativ depărtat faţă de cei mai apropiaţi vecini.

cristipep

Ori faceti apicultura ori inventii ? Orice sistem de supraveghere pentru stupina nu este necesar mai ales tinand cont de faptul ca , costurile sun destul de mari si ...de furat toti ii fura asa ca......................

Bistriteanul

Citat din: cristipep din Octombrie 07, 2011, 03:07:28 p.m.
Ori faceti apicultura ori inventii ? Orice sistem de supraveghere pentru stupina nu este necesar mai ales tinand cont de faptul ca , costurile sun destul de mari si ...de furat toti ii fura asa ca......................


Unde am fi ramas, in orice domeniu, fara inventii?
Fara aceste sisteme s-ar putea sa nu ma ai cu ce face apicultura, asa ca orice supraveghere si sistem de descurajare sau de alertare este bine venit.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

cristipep

hotul daca e hot tot fura........indiferent de ce sistem ai asa ca...................
imi pare rau ca sunt sceptic dar eu unu nu ii vad rostul la o asa investitie

pharaonu75

Eu am mai spus de cateva ori ca cea mai buna paza este cea umana!
Daca mergi in pastoral si stai langa stupi, este mult mai eficient decat cu nu stiu cve sistem de alarma!
Aceste sisteme nu indeparteaza hotii... ele nu fac altceva decat sa te anunte ca ti-au fost furati stupii in acel moment!
Ori, ideea este sa nu ti se fure stupii, nu sa fii anuntat prin sms sau prin alte metode cand ti se fura!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube