Diferente in dezvoltare.

Creat de bucovineanu, Februarie 28, 2011, 11:03:39 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

De multe ori familii care au schimbat regina in anul anterior prin roire, sau in alt mod, desi intra la iernare la fel de puternice ca altele ce nu au schimbat-o, primele desi au regine tinere, ies mai slabe decat celelalte. As dori o discutie la aceasta tema.

gheghe

Dupa parerea mea doi factori care pot dezavantaja familia ce a roit sunt: -1 Calitatea genetica a trantorilor cu care s-a fecundat matca,de conditiile meteo in care s-a fecundat si numarul de trantori cu care s-a imperecheat; -2 zestrea pe care o "mosteneste":starea de sanatate,calitatea fagurilor,calitatea si cantitatea mierii si a pasturii.S-ar putea ca si factorul subiectiv in aprecierea puterii familiei sa joace feste uneori. Ordinea in care le-am scris are un caracter aleatoriu.Stima.

ilalexandru

Confirm si eu lucrul asta. Asa o patesc si eu...indiferent ca-si schimba singure matcile, sau ca le schimb eu cu matci din nuclee, indiferent ca schimbarea are loc in mai sau in august, familiile respective tot ies mai slabe in primavara decat cele cu matci mai batrane. Cu timpul recupereaza diferenta, insa sunt si pierderi.

bucovineanu

Cand roieste exista o perioada in care regina nu depune oua. La intrarea in iarna o parte din albine sunt batrane si nu au nici o sansa sa ajunga in primavara. Vor ajunge in primavara numai albinele iesite din ouale depuse de noua regina dupa roire. Cand schimbam regina, cea pe care o schimbam este de obicei batrana si in ultima perioada nu a prea depus oua. Ca urmare si aici mare parte din albinele ce intra la iernare sunt batrane si nu au sanse sa treaca iarna.
De aceea la stabilirea numarului de rame ce vor ramane peste iarna, la familiile la care s-a schimbat regina, vom avea grija ca aceste rame sa fie supraglomerate cu albine stiind ca multe dintre ele nu au sanse sa ajunga in primavara.

gheghe

De regula schimbarea matcii o efectuez in mai cand cresterea botcilor se face mai usor.In cazul acesta daca calculam perioada din momentul depunerii oului pana la albina, mi se pare ca ar fi suficent ca familia sa intre in iarna destul de puternica.Cu cat se schimba matca mai tarziu ,si aici are mare importanta ce varianta de schimbare folosim-ne gandim toti la o matca fecundata care a inceput sa depuna oua- deci cu cat mai tarziu cu atat mai mult conteaza perioada de intrerupere a ouatului provocata de schimbare.Deasemeni in cazul roilor mai tarzii.In cazul roilor mai multi ,pe langa faptul ca familia de baza ramane slaba,ultimele botci nu mai au calitatea celor dintai.Dau un citat dintr-o conferinta tinuta de domnul ing. Popescu :familia ce roieste isi opreste cea mai proasta matca,pe cea mai mica.Stima.

milu56

Eu stiu ca puietul toamna tarziu este albina care iese in primavara,cu cat avem mai mult puiet cu atat vom avea stupi mai populati in primavara.

gheghe

Si eu sunt de aceiasi parere.Sper ca nu am lasat,in mod eronat,sa se inteleaga altfel,....."cu cat vom avea mai mult puiet cu atat vom avea stupi mai populati in primavara",si as continua ideea:cu albina relativ tanara care v-a creste mai multe generatii de albine pana in aprilie.Stima.

ilalexandru

Sunt familii cu  matci schimbate in lunile mai sau iunie care sufera o scadere accentuata peste iarna. Acele familii fac pastoral la tei, floare si tot degeaba. Puietul depus pana la 15-20 august asta intra in iarna cum trebuie...restul e.... Acest lucru e valabil pentru zonele care nu au cules de intretinere tarziu. La mine in zona, indiferent de ce as face, dupa data de 10-15 septembrie nu mai gasesc puiet in familii...exceptii mici la matcile imperecheate ceva mai tarziu. Am avut ani in care faceam completari de hrana, la roi, la inceputul lui septembie cu miere. Matcile depuneau ceva oua, insa albina nu le lua in crestere. De ce oare? Am avut stup care la data de 20 august nu mai avea pic de puiet...a intrat in iarna pe 6 rame. mi-a iesit de 5 rame si s-a dezvoltat normal.
Anul acesta am avut in septembrie o familie cu 4 rame puiet, matca 2010, tratamente facute exact ca la toti ceilalti. In ianuarie fara matca si o luase foarte rau inapoi... deci cazuri si cazuri

milu56

Depinde mult de rasa poate mai mult decat varsta matci.

bucovineanu

Citat din: ilalexandru din Martie 01, 2011, 11:05:02 PM
Sunt familii cu  matci schimbate in lunile mai sau iunie care sufera o scadere accentuata peste iarna. Acele familii fac pastoral la tei, floare si tot degeaba. Puietul depus pana la 15-20 august asta intra in iarna cum trebuie...restul e.... Acest lucru e valabil pentru zonele care nu au cules de intretinere tarziu. La mine in zona, indiferent de ce as face, dupa data de 10-15 septembrie nu mai gasesc puiet in familii...exceptii mici la matcile imperecheate ceva mai tarziu. Am avut ani in care faceam completari de hrana, la roi, la inceputul lui septembie cu miere. Matcile depuneau ceva oua, insa albina nu le lua in crestere. De ce oare? Am avut stup care la data de 20 august nu mai avea pic de puiet...a intrat in iarna pe 6 rame. mi-a iesit de 5 rame si s-a dezvoltat normal.
Anul acesta am avut in septembrie o familie cu 4 rame puiet, matca 2010, tratamente facute exact ca la toti ceilalti. In ianuarie fara matca si o luase foarte rau inapoi... deci cazuri si cazuri
Spre sfarsitul sezonului, daca in natura nu exista deloc surse de polen, albinele nu iau in crestere ouale depuse de regina chiar daca sunt stimulate cu nectar. Am avut ani cand spre sfarsitul lui august nu mai aveam defel puiet in stupi.

gheghe

Deci putem asocia lipsa puietului cu lipsa hranei proteice.Poate ar fi bine sa conservam sub o forma sau alta polen in lunile de primavara cand natura este darnica .Domnul Filip spunea pe forum ca face rezerve cu rame de pastura in primavara.Este grozav sa ai la momentul oportun pastura ,problema este ca trebuie depozitata in conditii de igiena si cu o ventilatie adecvata,deci trebuie sa ai spatiul potrivit.Deasemeni avem la indemana colectarea polenului si conservarea lui in formele discutate pe forum.Am vazut ca sunt si apicultori care nu agreaza ideea folosirii polenului uscat in hrana puietului.Eu am vazut mai multe statistici date de cercetatori:este net superioara dezvoltarea familiilor care au primit hrana proteica sub forma de polen fata de martor care primise doar miere sau inlocuitori de polen.Deci dintre doua rele o alegem pe cea mai putin rea.Stima.

bucovineanu

Daca nu au hrana proteica, nu vor creste puiet. E destul de greu de pastrat ramele cu pastura in afara stupului. Daca se absoarbe putina apa de aer pastura mucegaieste si devine toxica. In primavara cand se poate umbla in stupi albinele gasesc deja polen in natura si nu au nevoie de cel vechi.
In acest an, cel putin la mine, albinele au intrat la iernare cu rezerve mici de pastura si nu ma astept sa aiba mult puiet la iesirea din iarna.

mape 48-petru manea

ce ziceti de aceasta metoda :
se amesteca polen proaspat cu miere calduta pana devine o pasta consistenta
si se pune in borcane cu capac si deasupra un strat de miere ?

filip

Citat din: gheghe din Martie 02, 2011, 09:58:13 AM
      Deci putem asocia lipsa puietului cu lipsa hranei proteice.Poate ar fi bine sa conservam sub o forma sau alta polen in lunile de primavara cand natura este darnica .Domnul Filip spunea pe forum ca face rezerve cu rame de pastura in primavara.Este grozav sa ai la momentul oportun pastura ,problema este ca trebuie depozitata in conditii de igiena si cu o ventilatie adecvata,deci trebuie sa ai spatiul potrivit.Deasemeni avem la indemana colectarea polenului si conservarea lui in formele discutate pe forum.Am vazut ca sunt si apicultori care nu agreaza ideea folosirii polenului uscat in hrana puietului.Eu am vazut mai multe statistici date de cercetatori:este net superioara dezvoltarea familiilor care au primit hrana proteica sub forma de polen fata de martor care primise doar miere sau inlocuitori de polen.Deci dintre doua rele o alegem pe cea mai putin rea.Stima.
Am precizat urmatoarele:
Surplusul de polen din primavara il dau roilor formati.
Astfel roii au o dezvoltare buna si pot acumula suficienta pastura pentru iarna
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

gheghe

Multumesc domnule Filip pentru precizare.Ideea era colectarea pasturii sau al polenului pentru perioada in care se creste albina ce o sa ierneze si o sa creasca puietul in primavara.Cred ca din luna mai pana in luna august, pastrarea ramelor cu pastura maturata se face mai usor.Ramele cu pastura puse in familiile ce au nevoie de ele, vor fi depozitate in conditii optime pe perioada iernii de albine.                  Pentru Mape48,am gasit pe google o reteta facuta in ideea ta:1kg polen proaspat curatat de impuritati, se omogenizeaza cu 0,4kg miere de salcam.Pasta se pune in borcane,iar deasupra se mai pune un strat de 1cm.de miere. Se pastreaza in frigider.Stima.