Caracteristici tehnice ale lemnului pentru apicultura

Creat de flavius, Februarie 15, 2011, 09:13:25 AM

« precedentul - următorul »

Marek

Am citit in mare acest subiect foarte interesant. Nu am vazut sa pomeneasca cineva de aceeasi umiditate in toata cheresteaua din care facem spre ex 10 lazi. Din putina mea experienta in tamplarie(am implinit un an) am constatat ca e bine si 8% e bine si 14%(prefer sub aceasta valoare)  cu conditia ca daca facem cele 10 lazi sa folosim cherestea cu umiditatea la fel astfel evitam sa avem parte de panouri care dupa o sapt de prelucrare sa aiba diferente de 1-2 mm.

flavius

Cu umiditatea e o alta poveste, iar tamplarii ceva mai "versati" or sa-ti spuna probabil acelasi lucru: dupa uscare, dar inainte de prelucrarea finala, este bine ca scandura sa "respire" cateva zile in mediul in care va ramane pe urma sa-si desfasoare activitatea...cu alte cuvinte, daca ai de gand sa faci mobila pentru casa, duci scandura in casa unde o sa pozitionezi pe urma mobila...daca faci stupi, tii scandura in mediul in care va sta ulterior stupul respectiv...atentie, insa: e bine sa fie ferita de intemperii si de expunerea directa la soare...

Asa ca si 8%, si 14%, si chiar si spre 20% poate fi o umiditate "normala" pentru scandura de stup...totul depinde foarte mult de zona unde va fi localizata stupina...

PS: ai mare dreptate in ceea ce priveste umiditatea diferitelor componente ale unui stup...de aia si pledez pentru prelucrarea de scanduri care au stat impreuna, s-au uscat impreuna, au fost prelucrate impreuna...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

dan motu

o mare influienta o are si densitatea lemnului,daca lemnul este rar poti sal usti cum vrei ca tot lucreaza,eu usc materialul in uscator la 12% peurma il  las cateva zile sa se aclimatizeze,pe urma il bag la prelucrare si este ok,lemn sa nu lucreze in apicultura nu ieste pentru ca este expus tuturor factorilor meteorologici.