DISPARITIA ALBINELOR

Creat de emil.oltean, Februarie 09, 2011, 10:49:38 AM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei

cauzele sunt multe. dar asa cum zice mosunick, a observat disparitia, atat anul trecut cat si anul acesta, la scurt timp dupa efectuarea tratamentelor. Fara a gasialbine moarte siefectuarea unor analize, nu pot presupune decat ca au fost intoxicate in timpul tratamentului.

dl mosunick, ne poti spune te rog pe cate rame era stupul in cauza si ce dozaj de varachet ai folosit si modul de administrare?

stefan1

  Daca e vorba de disparitie brusca, este ce a zis Obombo. Esti insa sigur ca inainte de tratament familia era bine populata?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

petru.atudorei

r ed citind acest topic am observat ca majoritatea disparitiilorau aparut dupa culesul de floareasoarelui. In ultimul timp au aparut hibrizi care au samanta tratata dinainte de a fi pusa in pamant.
cei din zonele cu probleme ar puteasa se intereseze la cei care cultiva floarea soarelui ce seminte aufolosit si ce tratamenteaufacut acestorseminte sau poate stropiri ale florii, stropiri neanuntate.

mosunick

Familia era pe 10 rame in jurul datei de 7 august. CU catul de stransura pe ea. (Am verticali cu cat de 3/4 deasupra)
Am multat familiile in perioada respectiva dupa culesul de floarea soarelui.
Am facut si un prim tratament cu VF in sistem tip furreto home made, iar cantitatea administrata cu siguranta nu a fost peste limite. Am fost f. atent la asta.
Anul trecut e f posibil sa fi fost din cauza acarienilor (am vazut o cantitate apreciabila imediat dupa administratrea unei "ture" de VF la unul din stupii care au disparut. Anul asta nu am sesiyat nimic deosebit, mai ales ca am facut si tratamente mai dese si am fost mai atent la ele...
Singurul lucru care a mai ramas pe rame este celule "umflate" cu puiet de trantor. In rest NIMIC.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

petru.atudorei

mda..   e greu de determinat cauza, dar faptul ca s-a intamplat dupa floareasoarelui si imediat dupa tratament pot doartrage o concluzi nevinovata, intoxicare. poate nu de la varachet ci de la reactia dintre varachet si solutiile cu care au fost stropite culturile de fs.

cum ai facut concentratia si dozajul de VF?

mosunick

AM mai scris asta:
In primul rand am stabilit cati ml are o picatura de Varachet, folosind pipeta originala. Am stabilit ca 50 picaturi fac 1 ml.
Am stabilit care este dozajul pompei de petrol utilizate: 0.8 ml.
Am stabilit ca la fiecare actionare a pompei,  de 0.8 ml,  trebuie sa am echivalentul a 3 picaturi de VF, deci 0.06 ml, dupa care am calculat proportia de petrol si VF per actionare 0.06+0.74.
Proportia asta am multiplicat-o la nivelul a trei sticlute de VF (19.5 ml.) adaugand proportional petrol, daca bine retin vreo 240 ml.
Succes!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

balasbebe

Nu stiu cum ai calculat 50 de picaturi la un ml. Stiu ca sunt doar 20 de picaturi. La 6,5 ml. ori 20 de picaturi rezulta 130. Cate 2-3 picaturi de familie rezulta maxim 65 de familii sau 43 minim. Poate o medie de 50 de familii ar fi de luat in calcul, asa cum de altfel sunt si benzile din pachet. Daca gresesc va rog sa ma corectati si pe mine.

mosunick

NU am calculat.
Le-am MASURAT cu pipeta.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

stupar

Celule umflate cu puieti de trantori,inseamna ca familia respectiva a ramas fara matca,abinele sau imbatranit,au parasit stupul.

feerary

Citat din: milu56 din Februarie 19, 2011, 02:00:10 AM
Acum 3 ani am avut o surpriza sa imi dispara albinele di 60 de stupi ramanad fara albina,in uni mai eau 6 -7 albine si matca in rest miere si puiet de toata frumusetea nu am avut cui sa ma plang,bineinteles am trecut urgent la un plan de formare de roiuri pt.completarea efectivului pt.ca era spre sfarsit de ianuarie,aveam atunci un ajutor chiar omul cu experinta care mi-a zis:paduchii :nono: nici acum nu stiu sigur ce a fost,m-am consolat ca ar fi putut fi otravite pt.ca era la vreo 2 km.o mare exploatatie de maslini dar ma indoiesc,am avut si inainte supii in acea vatra si dupa,unii stupari cunoscuti ziceau:plaga :roll: un singur lucru ce am observat ca e de mare importanta sa fie tot timpul sau mai ales cand incepe cresterea puietului apa in stupina,ma indoiesc ca paduchii sa fie mereu vina cel putn nu am observat nici un paduche nici pe puiet nici pe fundul stupilor. In acea stupina au mai ramas 15 stupi dar nici in acei stupi nu am gasit paduchi,am facut un tratament si nu au cazut pt.ca nu erau.

          Un apicultor din zona Hateg a patit anu asta ceva asemanator. A constatat ca un vecin avea un aparat cu ultrasunete care il folosea anti cartite si altele. Dupa instalare, si albinele au plecat.

cris202

Si totusi de ce dispar albinele?Mie in ultima luna mi-au disparut 5 stupi, n-am gasit albina moarta, aveau rezerva de hrana.....pur si simplu s-au evaporat.Mai am 3, sper sa ies cu ei din iarna.
Ii am in IL.
Mai bine sa fi prost 5 min si sa pui o intrebare decat sa ramai asa toata viata.

stefan1

  Bun venit pe Apiardeal, Cris!
Imi pare rau de ce ti s-a intamplat, mai cu seama ca se pare ca esti incepator! Pe forum s-a scris in mai multe locuri despre acest fenomen. Da cateva cautari despre CCD sau 'disparitia albinelor'.
  Ce s-a intamplat nu-i usor de explicat, caci inca cercetatorii nu au ajuns la o concluzie ferma in ce priveste acest fenomen.
  Un factor des invocat este acarianul Varroa. Lipsa tratamentelor sau efectuarea lor necorespunzatoare, chiar daca nu ar fi cauza directa, este sigur un factor agravant, ca slabeste imunitatea albinelor si le face sensibile la alti factori nocivi. Se mai pun in discutie viroze si acestea vehiculate de Varroa. Tratamentele chimice cu anumite pesticide sunt iarasi des incriminate, deci nectarul si mai ales polenul toxic. Unii mai baga in ecuatie radiatiile sistemelor de telecomunicatii sau chiar monoculturile care nu mai ofera albinelor diversitatea de polenuri care se pare ca le este necesara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bio

Citat din: cris202 din Noiembrie 30, 2013, 01:13:45 AM
Si totusi de ce dispar albinele?Mie in ultima luna mi-au disparut 5 stupi, n-am gasit albina moarta, aveau rezerva de hrana.....pur si simplu s-au evaporat.Mai am 3, sper sa ies cu ei din iarna.
Ii am in IL.

....nu cred ca m-ai iesi cu 3 in primavara.

Merg pe 99 %....Familiile de albine au parasit stupii din cauza paduchilor---

..restul de 1 %-- nu stiu de ce ar fi parasit stupii familiile tale de albine.

bucovineanu

Si eu sunt de parerea ca varoa e cauza golirii stupilor de albine.

emil.oltean

Pe linga varroa mai adaugati si diferitele tipuri de hrana de copletare si stimulare care duce la slabirea imunitatii,campuri electromagnetice puternice din imediata apropiere  s.a.insa cele care sunt mai frecvente sunt cele doua varro si hrana artificiala.