Distante dintre stupine si masivele melifere.

Creat de marian sima, Februarie 01, 2011, 12:35:04 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Este mit sau este realitate.Uni apicultori sustin ca amplasarea stupinei la o distanta de aproape 1 km fata de masivul de tei reduce depopularea stupilor,ei sustin ca albina se aereaza si in felul acesta se detoxifica ,stim cu toti ca in anumite conditi teiul devine toxic pentru albine.Acelasi lucru sustin ei ca este valabil si la floarea-soarelui,o stupina asejata chiar in lan dezorienteaza albina,pe cind o stupina la ceva distanta fata de lan are un punct mai bun de oriantare.

D006

Luati-o ca o gluma :
  Asezi stupii la 500 metri de lan apoi vine un baiat istet si isi pune stupii in marginea lanului exact intre tine ci sursa de cules si astfel ai rezolvat problema agresivitatii albinelor ...  =))

marian sima

Dragos ai dreptate in cea ce zici ,dar padurea de tei pe care o fregventam eu are o balta ,pe partea cu balta nu se aseaza nimeni ,in partea cu drum este stupina linga stupina,dar balta se interpune intre stupina si padure ,si sint mai multe avantaje , partea cu balta este mai jos ,e ferita de curenti de aier ,soarele cind rasare bate direct in stupi,pe cind latura cealalta este in deal vintul te ia in freza si soarele bate mai tirziu in stupi.

D006

In pastoral marea problema nu este pozitionarea fata de masiv ci cea fata de alte stupini.  Multi apicultori mai putin inspirati vin se uita unde se pun stuparii de top si isi aduc si ei stupii langa ei , GRESEALA MARE !  cat ar fi culesul de bun , cand te pui 1000 de stupi la un loc nu mai face nimeni mare branza doar o contaminare masiva cu varooa.

marian sima

Nu cred ca se pozitioneaza cineva linga un stupar mai cu experienta ,aglomerarea se produce din mai multe motive ,un acces mai usor la stupina,pun linga x fiinca asta sta la stupi si eu pot pleca ,mii pazeste si pe ai mei,si sint grupuri de prieteni.

ilalexandru

Domnule Dragos in tara asta sunt doua feluri de apicultori: cei care stiu cum se practica apicultura si cei care sunt PROSTI in adevaratul sens al cuvantului. Am incercat intotdeauna, mai ales la floarea soarelui, sa fiu cat mai izolat. Ma duc la distante de aprope 10 km de cel mai aproape sat si vine cate unul batut cu adevarat in cap care se amplaseaza la 300 m de mine, in conditiile in care floarea sa zic abia iimi ajungea mie. Nu am facut nici eu si nici el aprope nimic. Iar la sfarsit sa vaita boul ca nu stie de ce nu a mers floarea deloc. Ma mutam tot eu, dar am fost prins cu niste examene. Iar in alt an, stateam la vreo 50 ha de floare inflorita mai tarziu cu 300-400 g la zi. De stimulare. Intr-o noapte mi-a venit un prahovean cu 200 de stupi pe cap. Asta se cheama apicultor? In Romania sunt multi nesimtiti si, imi cer scuze pt adevaratii apicultori, marea lor majoritate sunt prahovenii si dambovitenii. Am avut maramureseni care si-au cerut scuze ca au amplasat stupii la tei pe pozitia unde trebuia sa amplasez eu unul dintre pavilione. M-am dus si eu 300 m mai sus, aveam pavilioane despartite de ei, dar nu a fost nici o problema. Dar cand tu esti amplasat si vine unul si pune chiar in zona ta....e bataie de joc. Ma refer la floarea soarelui si rapita aici. Multi, cred, nu stiu sa inmulteasca 2 cu nr de hectare aflate in zona ca sa vada cate familii sunt necesare in zona.
Si legat de distanta de floare...am observat si eu ca e mai bine sa te amplasezi la 400-500 de principalele surse de nectar, mai ales la floarea soarelui si tei. Pana acum cativa ani intram cu stupii exact in mijlocul padurii...depopulari la unii stupi, albina afara pe stupi, agresivitate mai bine. Acum ma amplasez la margine, la cateva sute de metri de masiv...si se observa diferentele

marian sima

La padure e altceva dar la floarea-soarelui si rapita poti sa fii singur,la floare am fost numai singur,dar ce singur ca vedeam doar un om-doi trecind pe un drum departe,pustietate curata ,de apicultori nici vorba.

Popescu Gheorghe

D-nul Alexandru are dreptate.Ce ne facem cu stuparii care merg pe principiul :cine are albina culege cine nu ,nu culege,fara sa intelega ca nimeni nu are de castigat din greseala lor: ingramadeala si asezare gresita la culturile in cauza:rapita, coriandru,floarea soarelui.Bunul simt si regulile nu mai exista la noi romanii?Asta inseamna civilizatie?nu se tine cont nici pentru faptul ca suprapopularea unei culturi duca la lipsa polenizarii acesteia .Nu este principiul ca o incarcatura mai mare de stupi pe ha duce la nepolenizare;de acest lucru nu tin cont nici fermierii care in  buna parte nici nu sunt de meserie,altfel ar gasi metode de reglementare pe propria cultura.

marian sima

Pentru a ridica randamentul familiei de albine trebuie sa ai cunostinte in apicultura dar sa cunosti si putina biologie,nu este de ajuns sa vezi o floare inflorita si gata ai scos miere,problema este cu multi privesc superficial acest lucru ,acum la inceput de an 3 persoane mi-au zis ca se apuca de apicultura si sa ii ajut ,eu ii ajut dar nu stau cu ei,unul nu a avut stupi in viata lui si vrea sa cumpere 60,o asemenea persoana poate crea probleme daca se pune in vecinatatea altora,e bine ca ceilalti 2 sau gindit sa inceapa cu 2-3 stupi.

ilalexandru

Probleme ca probleme, insa problema mai grava o sa fie bolile care o sa le imprastie. Si deja imi pare rau de saracele albine care o sa incapa pe mana lui

stupar

Este lege in amplasarea stupilor in pastoral.Dar legea este incomplet,deoarece nu prevede sanctiuni la cei care nu respecta legea.Am fost nevoit sa plec eu din cauza,ca sa asezat cu stupii peste mine,chiar in directia de zbori si prindea albinele mele.Aproape patesc in fiecare ani.
Lipsa  educatie si bun simti.Lacomia si invidia n-are limita.
Aici legiuitorii sant de vine! :hi:

marian sima

Pai data viitoare cind va amplasati ,asezati stupina in asa fel incit sa nu se mai poata interpune cineva intre dv si padure .Chiar daca pozitia nu e prea buna pierdeti mai putin decit daca plecati.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: stupar din Februarie 06, 2011, 12:24:17 PM
Este lege in amplasarea stupilor in pastoral.Dar legea este incomplet,deoarece nu prevede sanctiuni la cei care nu respecta legea.Am fost nevoit sa plec eu din cauza,ca sa asezat cu stupii peste mine,chiar in directia de zbori si prindea albinele mele.Aproape patesc in fiecare ani.
Lipsa  educatie si bun simti.Lacomia si invidia n-are limita.
Aici legiuitorii sant de vine! :hi:

GRESIT!!!

nu se cheama, nici lacomie si nici invidie ci simplu:...
NESIMTIRE
acum vreo 30 de ani, cand parintii mei faceau pastoral. eu mergeam cu tatal in recunoastere cu 5-7 zile inainte, si el alegea zona si punea o placuta pe care scria nume apicultor, oras, si numar de stupi.
cand ne mutam "aveam locul rezervat" de la recunoastere

acum 2 ani am fost la luncavita "pregatit" cu placuta
unii stupari care m-au vazut cand o puneam au ras de mine
surpriza... a doua seara cand am ajuns cu stupii... locul era ocupat binemerci de un pavilion
a trebuit sa astept zorii si sa caut alt loc
cand l-am intrebat pe respectivul, normal, ca nu vazuse nici o placuta
nici eu nu am vazut-o..

NESIMTIRE e cuvantul ideal pentru genul acesta de stupari (ca nu se pot numi apicultori)
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

milu56

Aici e interzis prin lege sa pui stupii mai aproape de 1 km.de alta stupina cea mai mica amenda este de 3000 de euro.

neculai.luca

Interesant ce spuneţi domnu Milu.Deci legea prevede aşa ceva.Şi bănuiesc că se şi aplică!
Noi ,românii, ne mai facem iluzii că ce-a fost odată, la omenie şi respect mă refer, mai e valabil şi astăzi.
Părerea mea este că ,chiar dacă mai sunt excepţii ici şi colo, majoritatea nu mai sunt sinceri nici cu ei înşişi.
Ne-am prea obişnuit să cerem respectarea legii când ni se pare că suntem nedreptăţiţi şi să tăcem chitic când noi ne abatem de la morală şi respect. Avem o explicaţie dar nu şi scuză: aşa am fost nevoiţi să ne manifestăm (duplicitar vreau să zic ) până în 1989 şi nu reuşim să ne revenim.
În cazul nostru concret, "distanţa dintre stupine", eu cred că doar o lege clară (mă refer la 131/2010-Regulamentul stupăritului în România ) ar fi putut face ordine dar asta nu prevede mai nimic concret, ca şi legea apiculturii 89/1998.
Domnule Milu, vă rog dacă aveţi posibilitatea să ne prezentaţi şi nouă legea care reglementează stupăritul în Spania, poate ne ajută să ne organizăm şi noi mai în rând cu lumea.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)