Limba romana

Creat de tassevasi, Ianuarie 18, 2011, 08:44:18 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

Credeti ca limba romana ,este limba straina pentru maghiarii din tara ?

Sper sa nu deranjez pe cineva  cu intrebarea ,dar cind am vazut asta ....

D006

atat timp cat limba romana este limba straina pt multi romani (din romania), ce mai conteaza si cativa unguri.

flavius

Am avut mai multe discutii cu cetateni romani de etnie maghiara, chiar si in ultima perioada...impresia generala a tuturor este ca aceasta asa-zisa problema este exacerbata de ambele tabere, dintr-un motiv ff simplu: politica...romanilor li se flutura pe la nas asa-zisele "pretentii" maghiare de autonomie teritoriala, pentru a exista un sentiment anti-maghiar, pentru ca ultimii sa se simta intr-un fel oprimati de majoritate, sa se coalizeze si sa se mentina actualul status-quo, adica toti sa fie inregimentati de UDMR si sa voteze "cum trebuie"...

Enclavizarea zonelor locuite de maghiari a devenit, din pacate, o realitate, si nu face bine nimanui: nici maghiarilor din zona, care se confrunta cu problema adaptarii in alte zone ale tarii, devenind straini in tara lor, nici romanilor, care au de suferit si se simt, la fel, oprimati pe pamanturile stramosesti...de asemenea, datorita acestei enclavizari, zona a cam fost "ocolita" de alocari bugetare, mie mi s-a parut ca saracia este destul de acutizata in zonele alea...sunt cativa "baroni" UDMR care profita din plin, sunt ca pe mosia lor proprie acolo, taie si spanzura...problema este ca in Har-Cov padurile s-au cam terminat, se incearca subordonarea Ocolului Silvic Mures celui din Covasna, tocmai pentru ca in Mures mai sunt ceva areale de padure de taiat...in afara de cherestea si turism, zona aia e cam terminata din punct de vedere industrial...nu s-a investit nimic, nu s-a construit nimic, nu beneficiaza de vreun coridor european care sa creasca un pic atractivitatea pentru investitori, enclavizarea face ca romanii sa se fereasca sa mai investeasca in zona, iar oamenii de afaceri maghiari (din Ungaria...) au destule treburi in tara lor materna pentru a mai avea si bani de investit in Har-Cov...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

flavius

Chestia cu limba maghiara in scoala este praf in ochii votantilor de etnie maghiara, pentru ca UDMR este la guvernare, si oamenii, saraciti, ii pot intreba oricand (cum face tot poporul cu Boc cel mic si cu Matrozul Chior...): de ce o ducem rau, ce faceti pentru noi, de ce ne cereti sa va votam in continuare?

Nu-i un lucru bun, deloc...maghiarii sunt majoritari in inima tarii, da' orice idee de autonomie pe criterii etnice nu este decat o diversiune, pusa la cale de cativa iredentisti rebegiti, sustinuti cu fonduri de la Budapesta, si sprijinita de UDMR pentru ca varfurile lor politice au numai de castigat in plan material...orice autonomie reala, cu granite adevarate, nu ar face decat sa destabilizeze complet zona, si ar insemna pur si simplu moartea economica a zonei...daca ar fi dupa mine, eu le-as da autonomie totala vreun an sau doi...da' cu granite, cu garduri, cu pasapoarte, cu tot...fara drept de survol aerian din alte parti, si cu vize atat la intrare cat si la iesire, baietii s-ar satura de autonomie in mai putin de 6 luni, va spun eu...Sfantu Gheorghe fara Brasov e terminat, zona montana fara turisti e terminata, daca le pui taxe la exportul de cherestea le termini ultima sursa de venit...s-ar ruga de guvern sa se revina la situatia de acum in cateva luni...

Nu stiu cine a zis de limba romana, ca nici romanii nu mai stiu s-o vorbeasca/scrie asa cum trebuie...exemple gasiti cate vreti in jur, nimeni nu se mai preocupa de o limba curata, frumoasa, armonioasa, corecta dpdv gramatical...eu pana si postarile de aici le re-citesc, inainte sa le postez definitiv, si chiar si atunci mai scapa cate o greseala sau un dezacord...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

sfantul spiridon

vorbim ca sa ne aflam in treaba.
judetele "alea" nu au nici o sansa de romanizare.
daca matale nu crezi, ar fi bine sa vezi
daca incerci ceva, ca roman, udmr-ul te sfasie

p.s ca cam stiu despre ce e vorba in propozitia asta
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

pharaonu75

Ai dreptate, Flavius! fara voturile UDMR gashka lui Baselu nu ar fi trecut nicio lege prin Parlament! sa nu mai vorbim de numeroasele asumari ale raspunderii guvernamentale! Candva Baselu spunea ca trebuie sa se inceteze cu guvernarea tarii prin hotarari judecatoresti (se referea la procesele pe care cetatenii le castigau in instanta impotriva statului)... a reusit! Acum tara se conduce prin asumari ale raspunderii Guvernului, iar Parlamentul este doar de decor! Cand incearca sa faca ceva si umilul Parlament, intra in actiune Roberta, care vede triplu (cred ca are afectiuni oftalmologice) si care rezolva totul exact asa cum doreste inima lu' Tatuca Base!

Iar toate astea se intampla doar pentru ca UDMR ii sustine, orbeste as putea spune, iar pentru ca au facut jocul lui Base au primit in schimb legea invatamantului! Asta pentru ca UDMR sa poata "duce ceva acasa" la maghiari si sa le ceara sustinerea politica in urmatorul mandat parlamentar!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

flavius

Citat din: sfantul spiridon din Ianuarie 19, 2011, 09:08:02 AM
vorbim ca sa ne aflam in treaba.
judetele "alea" nu au nici o sansa de romanizare.
daca matale nu crezi, ar fi bine sa vezi
daca incerci ceva, ca roman, udmr-ul te sfasie

p.s ca cam stiu despre ce e vorba in propozitia asta

da' eu nici nu am pretentia de "romanizare"...e la fel cum ar incerca cineva sa ma maghiarizeze pe mine...mi-ar conveni? nu prea cred...nici lor nu cred sa le convina o "romanizare" cu forta...da' nu-s de acord cu chestia cu cetatenia dubla...o accepta pe cea maghiara? atunci s-o piarda pe cea romana...scurt...cu limba, faca ce vor, ca tot ei au de pierdut, pe termen lung...

UDMR-ul isi conserva arealul de putere politica si economica...asta este singurul adevar...si, sincer, nu stiu cat de in interesul omului simplu e chestia asta...fie el cel mai mare patriot maghiar...pana la urma e in Romania, in UE, orice ar face granitele sunt stabilite de mult, Diktatul de la Viena n-o sa se repete vreodata..."greii" din UE nu au nevoie de frecusuri suplimentare la granita de est...

In Ardeal mai e o chestie: sentimentul ca acolo se munceste, se platesc dari si impozite la stat, si nu se castiga mare lucru din treaba asta...de aici si o mare batalie pentru autonomie locala, inclusiv economica...banateanul vrea sa stie ca munceste pentru el, nu pentru aiuritii care-si fac case pe albii de rau prin Moldova, si in fiecare an ii ia apa, si pe urma stau cu mana-ntinsa la pomana statului...de ce nu are asigurare pe casa? costa vreo 120 de lei pe an, adica 10 lei pe luna...si cu banii astia isi asigura gospodaria pe 150 000 lei noi... e mai simpu sa ne vaitam la TV si sa cerem, cu lacrimi in ochi, sa ne dea Statu' bani...

flavius

De asemenea, lovindu-ma de ardeleni, am mai observat ceva: fiind mai aproape de Vest, au alta mentalitate...au inteles inainte de restul tarii ca lucrurile bune si trainice se fac prin munca, ca un trai mai bun inseamna in primul rand munca si cumpatare, rationalitate, etc...cred ca am mai spus-o, da' o repet: daca as putea sa aleg orasul din Romania in care sa traiesc (cam greu, ca-s legat cu multe chestii de sud...), as alege cu ochii-nchisi Brasovul, Timisoara sau Clujul...nici Sibiul n-ar fi de lepadat...

Cele mai bogate judete ale tarii, dupa Bucuresti, sunt in Ardeal...cele mai sarace in Moldova si in sud...chestia asta are si o explicatie istorica, pana la urma, estul a fost "calcat" de multe navaliri, a fost greu sa se mentina o anumita bunastare, pentru asta ai nevoie de liniste si stabilitate...nu judec pe nimeni, fac doar niste constatari de bun-simt...

Personal, dupa engleza, eu as insista pe studiere limbii germane in scoala, in detrimentul altora, plus maghiara...vorbesc serios, nu inseamna ca mi-as uita natia daca as vorbi maghiara, cum nu se intampla lucrul asta nici daca vorbesc engleza...cunosc foarte multi romani cu mult mai "nationali" in fiinta lor interioara, care nu se dau rotunzi, da' simt romaneste, si stiu si maghiara...mi se pare, pana la urma, o necesitate, sa stii si tu ce vorbesc cei de langa tine, DESPRE tine...

csokolom (cred ca asa se scrie...)

PS A nu se uita ca armata romana a defilat DE DOUA ORI prin Budapesta, pe cand cea ungara n-a ajuns vreodata la Bucuresti...nici in "combinatii"...Matei Corvin este ROMAN..si inca vreo cateva chestii care le cam stau in gat iredentistilor maghiari...

D006

orbanstefan64

pina la urma..... ca zicem buna ziua sau jo napot kivanok tot aia inseamna restul, restul .......ii politica ordinara

flavius

asta cam asa-i, fane...pe bune...imi bag picioarele-n ei de politicieni, oricum am ajuns sa nu-i mai sufar pe niciunii, indiferent de natie si de limba in care se-mbarliga la bucate stranse cu sudoarea fruntii intregului neam...niste japitze...

Deci csokolom inseamna multumesc, iar jo napot kivanok inseamna buna ziua...mai astept ceva formulari uzuale in maghiara...pe bune...si fara nicio umbra de jignire pentru cineva...