Stari anormale ale fam. de albine in timpul ierni

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 09, 2011, 07:00:41 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

DIFERITE STARI ANORMALE CE SE IVESC IN CUIBURILE FAMILIILOR DE ALBINE PE TIMPUL IERNII SI INDREPTAREA LOR .
  A .;ATACUL   SOARECILOR
      1. CAUZE : Patrunderea soarecilor in stup
      2. SIMPTOMELE : Cadavre multe de albine roase in parte . Se gasesc si excremente de soareci .
      3. MODIFICARILE ORGANELOR AFECTATE : Nici o schimbare
      4. CARACTERUL ZGOMOTULUI LA ASCULTARE : De obicei slab . uneori se aude chitait de soareci .
      5. MIROSUL SPECIFIC . Lipseste
      6. STAREA ALBINELOR SI A CUIBULUI LA CONTROL (la nevoie ) . In fagurii goi sau in materialul izolator se gaseste cuibul soarecilor .
      7. TRATAMENTUL. Controlul cuibului . Omorirea soarecilor si asezarea de gratii la urdinis impotriva soarecilor .

stefan1

La ascultare, un stup cu soareci este agitat, bazaie mai tare decat normal si asta permanent, nu ca la ceilalti , la care intensificarea zgomotului este doar in perioada cat albinele intensifica activitatea sa ridice temperatura in stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ioanardelean55

B . FAMILIA ORFANA

1. CAUZA. Pierderea matci.
          2. SIMPTOME ; Mortalitatea albinelor . Printre ele pe fundul stupului poate fi gasita si matca moarta .
          3. MODIFICARILE ORGANELOR ATACATE . Nici o schimbare .
          4. CARACTERUL ZGOMOTULUI LA ASCULTARE . Plingator fara intrerupere.
          5. MIROSUL SPECIFIC . Lipseste .
          6. STAREA ALBINELOR SI A CUIBULUI LA CONTROL .(Numai la nevoie ) Albinele se misca agitate prin tot cuibul .
          7. TRATAMENTE . Unificarea cu un nucleu care are matca .

ioanardelean55

C.INFOMETAREA

1. CAUZA ; Lipsa de provizii sau cristalizarea lor .
      2. SIMPTOME . Mortalitate mare . Abbomenul micsorat . Uneori printre albine moarte se gasesc si cristale de zahar .     3. MODIFICARILE ORGANELOR AFECTATE . Gusa si intestinul mijlociu sint goale .
      4. CARACTERUL ZGOMOTULUI LA ASCULTARE . Slab ca fosnetul frunzelor .
      6. STAREA ALBINELOR SI A CUIBULUI LA CONTROL (numai la nevoie ) Proviziile lipsesc sau se gasesc pe fagurii indepartati de ghem . Multe albine moarte in interiorul celulelor, Uneori miere cristalizata .
      7. TRATAMENT . Administrarea de turte a 1--1,5 kg .

ioanardelean55

D. INTOXICAREA CU MIERE DE MANA .

1. CAUZA . Miere de mana .
     2. SIMPTOME . Mortalitate mare , Abdomenul marit . La urdinis sint deseori pete de diaree.
     3. MODIFICARILE ORGANELOR AFECTATE . Intestinul mijlociu moale ,inchis la culoare ,se rupe usor ,intestinul gros supraincarcat .
     4. CARACTERUL ZGOMOTULUI LA ASCULTARE . Puternic fara intrerupere .
     5. MIROSUL SPECIFIC . Miros putrefactie .
     6. STAREA ALBINELOR SI A CUIBULUI LA CONTROL .Miere de culoare inchisa cu gust metalic ,Pe faguri sint pete de diaree.
     7. TRATAMENT .Inlaturarea fagurilor cu miere de mana si administrarea de turte 1--1,5 kg dintr-un amestec de 1 parte miere si 3 parti zahar pudra . Eventual zbor de curatire in camera .

CRISTI M

Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 11, 2011, 08:52:35 PM

C.INFOMETAREA

1. CAUZA ; Lipsa de provizii sau cristalizarea lor .
      2. SIMPTOME . Mortalitate mare . Abbomenul micsorat . Uneori printre albine moarte se gasesc si cristale de zahar .     3. MODIFICARILE ORGANELOR AFECTATE . Gusa si intestinul mijlociu sint goale .
      4. CARACTERUL ZGOMOTULUI LA ASCULTARE . Slab ca fosnetul frunzelor .
      6. STAREA ALBINELOR SI A CUIBULUI LA CONTROL (numai la nevoie ) Proviziile lipsesc sau se gasesc pe fagurii indepartati de ghem . Multe albine moarte in interiorul celulelor, Uneori miere cristalizata .
      7. TRATAMENT . Administrarea de turte a 1--1,5 kg .

:yellowcard:

CRISTI M

Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 15, 2011, 07:09:04 PM

D. INTOXICAREA CU MIERE DE MANA .

1. CAUZA . Miere de mana .
     2. SIMPTOME . Mortalitate mare , Abdomenul marit . La urdinis sint deseori pete de diaree.
     3. MODIFICARILE ORGANELOR AFECTATE . Intestinul mijlociu moale ,inchis la culoare ,se rupe usor ,intestinul gros supraincarcat .
     4. CARACTERUL ZGOMOTULUI LA ASCULTARE . Puternic fara intrerupere .
     5. MIROSUL SPECIFIC . Miros putrefactie .
     6. STAREA ALBINELOR SI A CUIBULUI LA CONTROL .Miere de culoare inchisa cu gust metalic ,Pe faguri sint pete de diaree.
     7. TRATAMENT .Inlaturarea fagurilor cu miere de mana si administrarea de turte 1--1,5 kg dintr-un amestec de 1 parte miere si 3 parti zahar pudra . Eventual zbor de curatire in camera .

Adica astea sunt simptome      ???????????
Ies iarna la urdinis sa faca treaba mare ??????? =)) =))
Cat despre tratament .....varza cu carnati

ioanardelean55

Citeste literatura nene si apoi comenteaza .
Cred ca stai prost si la capitolul ;EXPERIENTA
    Din parte mea  :redcard:

CRISTI M

" Sefule " .... iesti varza .

Comform titlului pe care la-ti dat dv. reiese ca pe timpul iernii albina iese la urdinis sa-si faca nevoile  --  ^:)^

Cat despre infometare , ... cum puteti spune ca daca are miere cristalizata moare de foame ?ex mierea de fs

In principiu aveti dreptate . De ce spun asta ? cei cu experienta pot citi si printre randuri pe cand cei incepatori iau de bun ce ziceti dv , si nu este bine .
Ex : un incepator nu stie daca are miere de mana in stup si nu este permis sa caute iarna in ghem , deci daca ramane miere de mana pentru iernat acea familie moare oricum . Sa nu o ia de buna ca albina iese la urdinis sa-si faca nevoile .
Despre conceptul de TURTE : asta a fost cu mult timp in urma . Astazi sunt variante mult mai bune decat turta .

Cat priveste EXPERIENTA  mea , sunteti mult in urma cu noutatile aparute in apicultura  :nod:
Cand o sa mai cititi si carti scrise dupa 2000 o sa intelegeti ce vreau sa zic .

ioanardelean55

In prima faza credeam ca e ceva in neregula la postarile mele dar acum vad ,totusi ca experienta isi spune cuvintu (nu a mea binenteles ) fac un bine si-ti raspund la cele afirmate dar asta e ultima data ,
  1. In situatia data asa este cum am scris , panica care se creaza in stup din cauza lipsei de hrana s,au a hranei de proasta calitate (mire de mana ) face ca albinele sa se agite ,parasesc ghemul de iernare murdaresc toate ramele de la un capat la altul peste tot si unele chiar ies afara si pe peretele frontal si pe capace chiar lasa urme de fecale . as mai putea spune multe dar ma opresc .
   2. Nu ai fost atent era vorba de miere de mana .(ai citit printre rinduri asa cum fac cei cu experienta )
   3. Da-mi o varianta mai buna decit turta ,(ma refer aici la sensul cuvintului TURTA nu la continut )Daca ai o reteta mai buna ca si continut decit zahar si miere ( care stau la baza turtelor ,celelalte nu ma intereseaza  sint mai putin importante )
   4. Cei ce au scris carti dupa 2000 s-au inspirat tot din trecut daca ai sti ce apicultori au fast cei ce au scris inainte fata de cei de acum cred ca ti-ai scoate palaria ,acei autori au fost si adevarati stupari ,oameni care au scris din experienta lor mai mult decit din a altora .Apropo ,I-ti recomand sa citesti cit mai multa literatura scrisa inainte de 2000 si-ti garantez ca o sa devi un adevarat stupar .

CRISTI M

Daca toamna tarziu dam sirop de zahar la albine pentru completare , vin stuparii cu experienta si ne zic ca nu facem bine , pentru ca albina se uzeaza transformand zaharul in miere ( pe intelesul tuturor ) .

Dv faceti turte care contin 3 parti zahar si 1 parte miere , pe care le dati la albine in timpul iernii .
   Acest zahar uzeaza sau nu albinele ?

O alternativa la acele turte ( in situatia in care se impune ) ar fi MIEREA . Aceasta miere poate face MINUNI in comparatie cu turta de zahar .

Nu inteleg de ce insistati sa facem bordei ( casa cu o camera in pamant ) sau coverca cand ne putem face vile impunatoare . ( asta in legatura cu cartile veghi ) . Nu cred ca in 1967 cand Cristea a scris abc-ul apicol , se facea pastoral cu TIR-ul si se vindea mierea cu cisterna.Nu spun ca noi suntem mai destepti decat el , dar asta era acum 40 si ceva de ani , de atunci pana acum au mai aparut multe generatii de insecticide care fac ca viata albinei sa nu mai fie la fel , dar dv nu ma credeti ca stupii mei ierneaza pe miere de struguri si albinele nu se imbata ca graurii din Coastanta .

pharaonu75

Citat din: CRISTI M din Ianuarie 16, 2011, 09:46:15 PM
Dv faceti turte care contin 3 parti zahar si 1 parte miere , pe care le dati la albine in timpul iernii .
   Acest zahar uzeaza sau nu albinele ?

Nu vreau sa ma inteleaga nimeni gresit... insa Apifonda nu este miere! Contine zaharoza 83%, dextroza 5.5%, fructoza 3%, maltoza 2.5%, zaharide superioare 6%; Deci este zahar! Uzeaza albina?

Sa nu mai spun ca am cunostinta de persoane care ierneaza numai pe zahar... lucru cu care nu sunt de acord deloc!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

ioanardelean55

FRATILOR IN 1982 AM DUS UN TIR DE STUPI IN MAGLAVIT 250 BUC ,Mai vrei ceva ?Cit despre continutul TURTELOR am spus ca nu vreau sa comentez nu ma intereseaza pentru mine important e sa am stupi puternici la intrarea si iesirea din iarna si cum fac asta ma intereseaza  :hippo:

PricopArthur

Miere pe care nu se ierneaza, este si mierea de strugure. 
Cu ani in urma, am fost nevoit sa fac zbor de curatire in casa. Rezultatele au fost bune. Fara ele, asi fi ramas poate cu 2- 3 stupi din 30.
Hrana de completare se da dupa terminarea ultimului cules, ca procesarea zaharului sa il faca albinele de vara. Eu iernez pe miere, dar multi stupari trag toata mierea dupa floarea soarelui, si le dau in schimb zahar, pe care ierneaza foarte bine.
Miere multă şi inimă curată!