stupi orizontali in pat cald

Creat de clau, Ianuarie 05, 2011, 10:41:32 PM

« precedentul - următorul »

clau

va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu stupii in pat cald..am vazut ca majoritatea sau chiar toti sunt pe 16 rame, se poate face cutiile pt 20 de rame sau exista problema ca albina sa nu ajunga pana la rama 20...adica distanta, dintre urdinis si ultima rama, sa fie prea mare...sau exista alta problema...prea mare agomeratia la urdinis...sau trece toata albina prin zona in care matca depune oua...pt ca nu inteleg de ce nu sunt si pe 20 de rame, ma gandesc ca daca am pe 20 de rame nu imi mai fac probleme de blocare cu miere si am spatiu suficient de lucru...sa nu fiu nevoit sa scot ramele cu miere, sa pot adauga alta noua la crescut. multumesc frumos!

albinasebes

din cate stiu eu stupii pe 16 rame se fac pt pavilion si asta sa nu balanseze la transport.
nu cred ca e problema pe 20 rame, avand in vedere ca unii au la lazile de 16 rame si magazie cu rame micsorate.
daca nu ai pavilion nu cred ca merita pat cald la orizontali.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

clau

eu am 60 de verticali..cuib 1/1 cu cat 3/4, si pe langa acestia mai am vreo 20 de orizontali...anul trecut am observat ca lucrezi mult mai usor cu orizontalii ( ridic capacul si observ totul...scot ramele mult mai usor...il curat de ceara crescuta peste rame foarte simplu...si in plus nu mai sunt nevoit sa iau in brate caturile,..pot spune ca lucrezi mai repede cu ei...iar ce imi place foarte mult este faptul ca nu mai strivesc albina cand scot ramele sau cand le pun la loc, pt ca am suficient spatiu de lucru)...dezavantaje la orizontali am in privinta depunerii de puiet, se cam intinde matca cu depusul. Ideea este ca vreau sa incerc anul asta sa iau vreo 10 orizontali si sa le fac un urdinis lateral iar pe cel din fata sa-l astup...ma gandesc ca poate nu se duce matca asa mult in rame, nu stiu ce sa zic...o incerc si pe asta! Nu am folosit niciodata gratiile Haneman..aveti idee despre ele...exista riscul de blocare cu ceara..ca in felul asta dai de alta munca in plus...si te lipsesti si revii tot la verticali! Am un pavilion pt 40 de verticali...si ma gandeam ca poate este mai usor sa lucrezi cu orizontali in pat cald! Multumesc frumos de atentia acordata!!