Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

orbanstefan64

eu cel putin as opta pe varianta 6-7 rame. cu combine, combinatii nu am avut reusite .

Bistriteanul

Citat din: filip din Decembrie 11, 2011, 11:31:30 AM
Dilema mea e urmatoarea:
Cum e bine?
S-a ai roi care incap 3/1 ori sa ai roi pe 6-7 rame?

In lazile facute de Viorel incap (3) familii reduse pe cate 6 rame.
Partea din spate, am inteles ca, este marita de la 4 la 6 rame.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

filip

Citat din: Bistriteanul din Decembrie 12, 2011, 12:09:38 PM
Citat din: filip din Decembrie 11, 2011, 11:31:30 AM
Dilema mea e urmatoarea:
Cum e bine?
S-a ai roi care incap 3/1 ori sa ai roi pe 6-7 rame?

In lazile facute de Viorel incap (3) familii reduse pe cate 6 rame.
Partea din spate, am inteles ca, este marita de la 4 la 6 rame.
Daca toate familiile sunt beton,faci tranzvazarea in februarie?
Care ae avantajul?
Apoi daca o faci in Martie albinele au realizat zborul de orientare.
Sa gandim logic
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Bistriteanul

Nu sunt adeptul lazilor 3 in 1, transvazarea nu as face-o nici macar in octombrie, de ce sa fac o munca in plus in toamna (cu tot ce decurge) ca mai apoi sa le mut inapoi in lazi separate in primavara.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

stefan1

  Sa nu uitam de unde s-a plecat: o lada de 12 faguri+ un fagur pus transversal intr-un buzunar, la care sa ai acces fara a deranja restul cuibului sau catul. Acum inteleg ca s-a ajuns la 12 faguri + 6 transversali, folositi pentru iernarea a trei familii. Aceasta lada de 16 rame + diafragma va gazdui din martie-aprilie o singura familie, la care e bine ca pana in mai sa-i asiguram o protectie termica, adica sa bagam unele materiale izolante in acel buzunar de 6 faguri. Daca punem la rapita cat, trebuie doar pe 12 rame, daca vrem sa mai avem acces facil la rama crescatoare, ca doar e stup bio. Mai tarziu in buzunar o sa se aseze un nucleu sau un roi. Daca vrem sa nu se depopuleze ar trebui sa aducem albine din alta stupina sau sa mutam familiile imediat dupa popularea nucleelor. Sunt numai complicatii.
  Nu am avut rabdarea sa vad decat foarte limitat din videoclipurile pe care le-ati plasat aici, dar in unele erau stupi pe 6 rame, cate doi in lada + un nucleu in buzunar si asta in plina vara, cu cat comun. Sase rame de cuib e spatiu prea mic pentru un cuib in plina vara. Fie trebuie sa se ia saptamanal faguri cu puiet, deci sa umblii mult mai mult in stupi (or initial el zicea ca buzunarul permite tocmai sa nu mai umblii in cuib), fie daca nu, risti ca unua sau toate familiile din lada sa intre in frigurile roitului. Cei cu experienta stiu ce complicatii apar daca una din cele 3 familii va roi, in conditiile in care ele comunica prin gratie Hanneman!!!  Fiecare e liber sa faca cu banii lui ce vrea...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

teoalbina

#500
 Am vrut sa postez mai demult dar mi s-au parut prea incrancenate raspunsurile si m-am lasat pagubas. Acum se pare ca discutia a inceput sa intre pe fagasul normal. Marturisesc ca nu am urmarit decat in parte cateva filmulete si de aici mi-am venit ideea sa micsorez caturile la stupii pe care ii aveam cu cuiburile pe 12 rame. De la 12 rame le-am redus la 9 rame si acum sunt foarte multumit intrucat 2 caturi pe 9 rame la un cuib de 12 sunt suficiente si usor de ridicat. In privinta criticii constructive, fiecare apicultor, oricata experienta ar avea mai face si greseli dar, in mare, de la domnul profesor de matematica multi apicultori incepatori cred ca au ce invata. Pe de alta parte, practica ii va invata pe parcurs ce varianta e cea mai potrivita pentru modelul de apicultura pe care il practica. In ceea ce priveste modelul luat aici in discutie: o lada de 12 faguri + un fagure pus transversal intr-un buzunar, la care sa ai acces fara a deranja restul cuibului sau catul + 5 transversali, model ce poate fi folosit si pentru iernarea a trei familii , dupa care totul se unifica, mi se pare mai viabila varianta folosirii a 2 caturi de 10 rame, cuibul ramanand jos pe 15-16 rame. Se vor obtine astfel familii foarte puternice care vor putea valorifica culesurile de la rapita si salcam in parametri maximi. Asta pentru cine se incumeta sa foloseasca astfel de familii stiut fiind ca, in cazul in care culesul e compromis apare si reversul roirii iminente. Pentru cine are timp si stapaneste toate tehnicile prevenirii roitului metoda este o provocare. In incheiere  tin sa va povestesc un lucru din practica mea apicola. Intr-un an m-am apucat sa transvazez cateva familii aflate pe vatra stupinei, in cutiile folosite pe unul din pavilioanele apicole, in vederea pregatirii plecarii in pastoral. La ultimul stup pe care l-am transvazat am gasit diafragma cladita si cu albina pe ea. Am luat un cutit ca sa tai fagurele si... surpriza in varful cutitului am gasit matca. Ca sa nu mai pierd timpul caci tot transvazasem albinele, am pus peste cutia respectiva o foaie de ziar si am venit cu o a doua familie cu matca peste cea orfanizata de curand. Stupul respectiv a plecat la cules cu 14 rame de puiet, per total  20 de faguri si a fost recordistul numarul 2 al stupinei. Deci se poate... Un alt caz: eram in pastoral cu un coleg care avea stupii pe 16 rame. Fiind parteneri de mai mult timp, a observat ca eu, care aveam stupii verticali scoteam mai multa miere decat el. Intrucat avea spatiu pe pavilion si-a pus la fiecare stup cate 2 caturi a 10 rame. In vara aceea am plecat amandoi intr-o excursie pentru 3 saptamani si cand ne-am intors am gasit stupii blocati cu miere, in fiecare cutie ramanand doar 3-4 faguri cu puiet. Diferenta de miere s-a datorat spatiului excedentar de care el a beneficiat din plin!

florin_apis

Lazi mai complicate nu am vazut in viata mea.Pacat de scandura.

marius_vfp

salut TEO ,pe mine ma dispera ideea de stupul bio si defapt nu e, iar prin alte filme mai zice ca el cazeaza in lada 3 familii ,mai bine zis roi, iar in anul urmator ii multiplica si are rezultate foarte bune, eu iteleg o treaba si buna ori mergi pe facut roi si te dezvolti numeric , ori mergi pe productie . cum ai zis e bine sa uneasca cele 3 familii(roi) si la salcam sa aiba culegatoare acolo se vede un cules puternic si valorifici puterea celor 3 roi. nu trebuie uitat insa faptul ca daca se face putina stimulare cu 40 zile inaite de culesul principal rezultatele se vad .
spor la treaba iernare usoara.
asai PACAT DE SCANDURA :yahoo_cry:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

orbanstefan64

ce facem cu condensul????   jos posestiren,sus folie cu plestiren ??????

bucovineanu

La unele familii a astupat si urdinisul cu diafragma din polistiren, Imaginati-va ce va fi in acei stupi daca spre sfarsitul iernii cand in familii este puiet, temperatura exterioara va fi scazuta.

dan motu

domnu ursu face foarte bine ca are bunavointa de a inpartasi si altora din experienta sa dar cu lada asta bio este un esec,cei care au ceva vechime in domeniu stiu asta,modelul de pregatire pt iarna cu inpachetarea cu folie si poliestiren iar nui buna,cel putin nu asi recomanda asa ceva nimanui

teoalbina

Salut Marius,
Cuvantul "bio" este un cuvant foarte pretentios, care, dupa parerea mea  nu neaparat ar avea  nevoie de un certificat dat de o comisie ci mai degraba de ceva analize care sa certifice ca mierea este cat se poate de naturala; in privinta folosirii unei cutii pentru multimplicare sau pentru productie idealul ar fi ca sa poti folosi aceeasi cutie in functie de ce te hotarasti sa faci; dar, dupa cate se stie, nu exista stup ideal; fiecare apicultor trebuie sa se hotarasca ce fel de apicultura va practica si sa-si aleaga varianta de stup care i se potriveste cel mai bine; in privinta condensului, practica este cea care isi spune cuvantul; de curand am adoptat si eu folia dar combinata cu sita pe fund si indoita pe o anumita portiune pentru prevenirea condensului...
Iernare usoara si Sarbatori fericite!

D006

  Sa te dai mare profesor de apicultura sa prezinti in propria stupina ca ai stupi...bio si in acelasi timp tratezi cu Varachet este  ori prostie ori magarie pe fata .
Nea on-line a plecat de la idea de a face o cutie care sa munceasca singura , de aici delirul. Sa iernezi 2 , 3 , 4 ,5 familii la un loc este o metoda de lucru raspandita atat in tara cat si in strainatate dar sa vii sa delirezi pe seama varooa sau a recoltarii de polen cu colegtorul minune este abureala pe fata.
   Iarna urmatoare va promit ca va voi prezenta iernarea 2 in 1 si iernarea 3 in 1 asa cum o vad eu , fara a veni cu fel si fel de complicatii doar cu inventar apicol existent acum in stupina.

Obombo

Citat din: teoalbina din Decembrie 13, 2011, 06:12:45 AM
Am vrut sa postez mai demult dar mi s-au parut prea incrancenate raspunsurile si m-am lasat pagubas.
Draga Teo, "raspunsurile incrancenate" nu se datoreaza stupuli ci felului in care proful de mate l-a prezentat: stupul bio, stupul viitorului, s.a.m.d. Acuma se poate ca stupul asta sa fie intr-adevar nemaipomenit, cu toate ca eu, asa din ochi, asi zice ca nu e, dar nu pot sa o afirm cu certeta fara sa-l fi incercat. Da' chestia e ca nici proful nu l-a incercat cum trebuie. Lasand deoparte faptul ca e al treilea model in doi ani, daca n-am inteles eu prost, ceea ce ar fi trebuit sa faca inainte de a prezenta inventia sa, era un studiu comparativ. Sa puna 50 de lazi din astea noi langa 50 de stupi clasici, DB, ME, ma rog, ce folosea el inainte, si sa le tina macar vreo doi trei ani in aceleasi conditii, dupa care sa traga linie si sa faca diferentele. Atunci ar fi avut credibilitate. Daca e prof de mate, ar trebui sa stie ca numerele nu mint. Sa ni le bage pe alea sub nas si o sa vada ca nu mai deschide nimeni gura.
Toate cele bune!   

teoalbina

La inceput, cand am aflat despre un astfel de stup am fost tentat sa incerc o astfel de varianta dar, dupa ce am mai rumegat putin mi-am dat seama ca e cam complicat si am renuntat. Asa cum se spune: ... e preferabil sa inveti din gresala altuia... iar daca experimenteaza altcineva, cu atat mai bine, important ar fi sa se vada rezultatele. Pana acum acest model de stup nu denota ca a fost verificat corespunzator. Cine are curajul nu are decat sa incerce si poate ne va comunica si noua rezultatele.

Toate cele bune!