Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei

Vai, cred ca m-ati inreles gresit. Nu sustin acel model de stup, ci tehnologia 2 in 1. Nu zic ca nu e bun acel stup, nu l-am folosit si nici nu o voi face deoarece e foarte complicat, e greu sa faci lucrarea la un stup cu doua matci , dar la unul cu 5 cum zice mai nou dl profesor, e ceva imposibil, mai ales penru un incepator. Normal ca nu accept sa ma transform in cobai pe banii mei, dar problema e ca cei care au facut-o, au facut-o deoarece au avut in minte pe primul loc banii si nu afacerea. Au sperat ca se vor imbogatii fara a face nimic. Daca stam si ne gandim putin, i o lada normala te poate imbogati, dar cea ce le lipseste unora e mintea.

Sa facem abstractie de apicultura, in orice afacere noua mai intai iti faci calcule, i in calcul anumite riscuri. Oare acei incepatori in ale apiculturii care au ,cumparat acel model de stup, oare au luat in calcul toate acestea, sau s-au aruncat in gura lupului cu ochii inchisi.

De ce nu am cumparat eu acel model de stup? Din simplul motiv ca m-am documentat destul de bine inainte de achizitiona primii stupi.nu m-am gandit ca in primul an ma voi imbogatii. Planul facut de mine se intinde pe o perioada de 5 ani, ani in care productia nu este luat in calcul ci se merge pe inmultire. Desigur in 5 ani se pot intampla multe, dar decat sa dau o groaza de bani pe un model de stup despre care nu se stie prea multe , am ales sa imi pastrez fodurile pentru eventualele investii pe parcursul acestor 5 ani. Obiectivul meu este de 100 stupi, si sper sa il ating.
Asadar , daca m-ati inteles gresit, va asigur ca nu ssustin acel model de stup mai ales pentru incepatori.

Intrebarea mea este, cei care au aruncat zeci de milioane pe acel stup, oare au acumulat ceva cunostinte apicole inainte de ai achizitiona? Parerea mea e ca nu. Ei au avut in minte doar banii, si s-au asteptat ca daca cumpara acel model de stup si pun albine in el, vor obtine profit fara a face nimic.

Eu unu as cumpara acel model de stup, doar unul, din curiozitatea de al test vreo cativa ani si ai vedea avantajele si dezavantajele. Dar nu as trece niciodata toata stupina pe acel model.

SPYKAL

Citat din: petru.atudorei din Decembrie 08, 2013, 06:12:32 PM
Vai, cred ca m-ati inreles gresit. Nu sustin acel model de stup, ci tehnologia 2 in 1. Nu zic ca nu e bun acel stup, nu l-am folosit si nici nu o voi face deoarece e foarte complicat, e greu sa faci lucrarea la un stup cu doua matci , dar la unul cu 5 cum zice mai nou dl profesor, e ceva imposibil, mai ales penru un incepator. Normal ca nu accept sa ma transform in cobai pe banii mei, dar problema e ca cei care au facut-o, au facut-o deoarece au avut in minte pe primul loc banii si nu afacerea. Au sperat ca se vor imbogatii fara a face nimic. Daca stam si ne gandim putin, i o lada normala te poate imbogati, dar cea ce le lipseste unora e mintea.

Sa facem abstractie de apicultura, in orice afacere noua mai intai iti faci calcule, i in calcul anumite riscuri. Oare acei incepatori in ale apiculturii care au ,cumparat acel model de stup, oare au luat in calcul toate acestea, sau s-au aruncat in gura lupului cu ochii inchisi.

De ce nu am cumparat eu acel model de stup? Din simplul motiv ca m-am documentat destul de bine inainte de achizitiona primii stupi.nu m-am gandit ca in primul an ma voi imbogatii. Planul facut de mine se intinde pe o perioada de 5 ani, ani in care productia nu este luat in calcul ci se merge pe inmultire. Desigur in 5 ani se pot intampla multe, dar decat sa dau o groaza de bani pe un model de stup despre care nu se stie prea multe , am ales sa imi pastrez fodurile pentru eventualele investii pe parcursul acestor 5 ani. Obiectivul meu este de 100 stupi, si sper sa il ating.
Asadar , daca m-ati inteles gresit, va asigur ca nu ssustin acel model de stup mai ales pentru incepatori.

Intrebarea mea este, cei care au aruncat zeci de milioane pe acel stup, oare au acumulat ceva cunostinte apicole inainte de ai achizitiona? Parerea mea e ca nu. Ei au avut in minte doar banii, si s-au asteptat ca daca cumpara acel model de stup si pun albine in el, vor obtine profit fara a face nimic.

Eu unu as cumpara acel model de stup, doar unul, din curiozitatea de al test vreo cativa ani si ai vedea avantajele si dezavantajele. Dar nu as trece niciodata toata stupina pe acel model.
D-le Romikele, va rog foarte respectuos, daca se poate sa puneti langa emoticoanele existente si unul care se trage de barba....nu de alta..dar in postarea de mai sus este tareeeeee necesar. Petrica, lasa prostiile si nu mai face ....RECLAMA MASCATA....

romikele

Unul care se trage de altceva cred ca e mai usor de gasit  :rotfl:

petru.atudorei

Domnule spykal, ma acuzati ca fac reclama mascata. Dar la ce?

SPYKAL

Citat din: romikele din Decembrie 08, 2013, 06:27:46 PM
Unul care se trage de altceva cred ca e mai usor de gasit  :rotfl:
Ar fi si mai indicat acesta..... =)) =)) =)) si daca ar fi cat mai.....lunga ar fi si mai bine :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

petru.atudorei

Si totusi, care e reclama mascata?

marius_vfp

Citat din: NiKoN din Decembrie 08, 2013, 06:07:45 PM
Te cunosc de undeva!

martinescu adrian , ala de era prin peco la bacau cu amicu si cu ladoacele in remorca .
oare ce so mai auzi de el ,
ce remarc eu , e ca astia care au luat ladoaca ursu nu prea dau pe sticla filme decat la inceput , dupa primul sezon dispar ca m....... in ceata.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

SPYKAL

Citat din: marius_vfp din Decembrie 08, 2013, 06:55:14 PM
martinescu adrian , ala de era prin peco la bacau cu amicu si cu ladoacele in remorca .
oare ce so mai auzi de el ,
ce remarc eu , e ca astia care au luat ladoaca ursu nu prea dau pe sticla filme decat la inceput , dupa primul sezon dispar ca m....... in ceata.
Marius, vezi mesajul 2627 (de mai sus) postat de colegul NiKoN si ai sa alfi raspunsul... =)) =)) =)) =)) Bine ca au vopsit stupii.....mierea...nu mai conteaza.... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

petru.atudorei

Am scris cam mult si poate nu m-am facut inteles, si imi cer scuze daca e asa. Ceea ceea ce experimentez eu nu fac legatura la stiti dvs cine:-) . Ceea ce prezinta dl profesor cu 5 7 10 etc in unu, e o aberatie. Dar fara ai da dreptate recunosc ca datorita lui si in propore de 80% dl dan margarit i se datoreaza acest experimt. Va spun sincer ca spre deosebire de un stup normal, unul cu 2 matci este mult mai complicat, mult mai greu de organizat, prezinta mult mai multe riscuri dar si avantaje. Deci daca cu 2 matci se lucreaza asa de greu, oare cum reuseste dl profesor cu 5??????  Parerea mea e ca nu se descurca.

Sti ce nu am vazut eu in acel stup cu 5 matci, matcile. Din expierenta va spun ca sa pui doua matci impreuna cu urdinisul apropiat inseamna macel.

marius_vfp

spykal , eu raspunsul il stiam deja .

spor 
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

istodorescu vasile

eu va asigur ca si ursu stie acest lucru dar scopul este altul

petru.atudorei

Azi am vazut si eureportajul de la tvr 1, si mi-a pus urmatoare intrebare. Daca el se lauda cu stupi plini de albina, oare cum a reusit sa inchesuie 5 familii intr-o lada? Daca stama calculam 12/3= 4 rame, asta inseamnca el a inchesuit o matca pe 4 rame. Daca luam in calcul ca ghemul se formeza doar pe suprafata ramei unde sunt celulue goale, tragem concluzia ca inchesuirea a 5 matci in acea da este putin cam exagerata. Chiar el zice ca albinele nu formeaza ghemul pe miere dar la un stup puternic, asa cum spune el ca se obtine din biostup, daca il inghesui pe 4 rame obligi albina sa formeze ghemul pe miere. Nu imi ramane decat sa trag simpla concluzie ca acel stup a fost format doar pentru reportajul de la tvr. Sau ii tine pe toti asa pentru ca a cam ras fara albina in ei.

NiKoN

Baietii astia doi au pus carul inaintea boilor. Cica vopsesc stupii, insarmeaza ramele cu faguri artificiali pe care pun materialul biologic si imediat merg in pastoral. Zece stupi, minim 4000 ron plus minim 4000 ron familiile, o afacere de 8 000 ron.  In cat timp isi vor recupera investitia?
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

bucovineanu

x

bucovineanu

Citat din: bucovineanu din Decembrie 08, 2013, 07:54:02 PM
Citat din: petru.atudorei din Decembrie 08, 2013, 07:48:29 PM
Azi am vazut si eureportajul de la tvr 1, si mi-a pus urmatoare intrebare. Daca el se lauda cu stupi plini de albina, oare cum a reusit sa inchesuie 5 familii intr-o lada? Daca stama calculam 12/3= 4 rame, asta inseamnca el a inchesuit o matca pe 4 rame. Daca luam in calcul ca ghemul se formeza doar pe suprafata ramei unde sunt celulue goale, tragem concluzia ca inchesuirea a 5 matci in acea da este putin cam exagerata. Chiar el zice ca albinele nu formeaza ghemul pe miere dar la un stup puternic, asa cum spune el ca se obtine din biostup, daca il inghesui pe 4 rame obligi albina sa formeze ghemul pe miere. Nu imi ramane decat sa trag simpla concluzie ca acel stup a fost format doar pentru reportajul de la tvr. Sau ii tine pe toti asa pentru ca a cam ras fara albina in ei.
Nu e vorba de a inghesui albinele pe patru rame. Intr-un film postat anterior a zis singur ca a iesit din iarna cu familii pe 3-4 rame pe care le-a divizat la maxim. Asa ca nu e nici o inghesuiala, albinele de pe cele 4 rame incap lejer pe trei si mai ramane loc. Daca va proceda la fel, anul viitor ne zice ca a inventat stupul 10 in 1.