Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

La matematica nu ma pricep, nu am fcut mai mult de matematicile superioare din scoala, dar in stupi trebuie sa umbli cat mai putin, cu rezultate maxime.
Fara suparare, dar toamna cand se pune problema sa unesti coloniile ca  sa intri in iarna cu efective  cat mai puternice, domnul profesor rupe stupii in trei.  Si pentru ce? Ca  sa reduca nr de paduchi.
Am intalnit pe cineva ce tinea cativa incepatori pe langa el, ca sa aiba cui vinde roiuri.
Miere multă şi inimă curată!

Ioan Olaru

Aceasta rupere a stupilor in trei este doar fictiva , findca vor fi 3 matci , iar acestea vor ierna impreuna , deci nu este nici o pierdere , iar anul acesta ai va ierna 6 in 1 deci vor fi 6 matci iernate intr-un model de acest gen.
Bineinteles pare foarte ciudat ,dar in strainatate sunt ferme apicole unde cu cateva albine se ierneaza matci , schimbandule periodic albina , deci per total este vorba de iernarea matcilor si bineanteles ocupand cat mai putin spatiu.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

Kov iulian

Aloo, o familie de albine pe 20 de rame va ierna mult mai bine si va consuma mai putin miere, albina se va uza mai putin fata de 4 roiuri pe 5 rame  .

La fel se intampla si la cules, o familie pe 20 de rame va culege mai mult nectar ca 4 familii pe 5 rame .

SPYKAL

Citat din: Ioan Olaru din August 20, 2013, 08:53:42 AM
...........iar anul acesta ai va ierna 6 in 1 deci vor fi 6 matci iernate intr-un model de acest gen.......
Ioane, pe cand o iernare....12 in 1?..... =)) =)) =)) Sunteti extraordinari "dom'le !!!  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

filip

Ioane,lasa strainatatile!  Am vazut si eu albine care cladesc fagurele in pom ori pesteri,dar clima din stainatati nu se potriveste cu a noastra.Ori ce e bun pentru unii nu e bun pentru altii.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Ioan Olaru

Si eu am fost sceptic la iernarea 6 in 1 , dar dupa ce am vorbit cu domnul profesor , mi sa parut interesant, si eu cred ca va reusi , findca toti stupi lui ai va trece pe 6 in 1 fara nici un efort. Cea ce sunt curios sa vad cum va trece in primavara.
Problema cu condensul in cazul mai putinelor rame am rezolvato acum astept sa vad exact ce rezultate va da dar aceste lucruri in urmatoarele filme.

filip

Cand ai stupi pe 2 rame e usor sa-i iernezi 6 in 1.Dar cum ramane cu stupii care scoti un ram din 10 doar de a avea accesul mai usor la control si manipularea in primavara mai facila.E diferenta de optica.6 in 1 e prosteala pentru cei care vin in control pe fonduri UE.Ioane pune mana pe un manual de apicultura si citeste care e aportul de culegatoare in stup de 20000 de albine,40000 de albine si 80 ooo de albine,apoi vei intelege dece trebuie sa ierneze un stup de la 6 rame Dadant in sus de albine.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

feerary

Din explicatiile lui Ursu am inteles unele lucruri... si anume:
            - dintr-un nucleu iernat pe 2 rame, ajungi in toamna cu el pe 12 rame si catu 1/3 plin cu miere (la stationar)  :nebun:
            - in stup pur si simplu apare mierea si te miri de unde, pt ca nici nu era :uimit: albina in el
            - nu tre facut tratament anti varroa deoarece acest model este un aspirator pt varroa ;
ea fuge innebunita pe rame in cautarea puietului  ( adica nu este puiet...!? :nod: sau este atat de mare concurenta incat se grabeste sa prinda un loc).
            - desi faci hraniri si stimulari cu turte, mierea pe care o produce lada, este bio.
            - matca se imperecheaza desi nu sunt trantori
   Toate astea le-asi fi crezut daca ar fi avut vatra pe marte sau pe luna
   Oare ce mai urmeaza in 6in1? o sa ai nevoie de macara la el cu siguranta.... trantori care culeg nectar pt ca matca nu mai tre imperechiata, familii besmetice de productie si matci din ou de albina :nebun:
          In concluzie:  miar fi rusine sa vand miere, chiar si "bio", in peturi :uimit:

Bătrânul

Cine poate sa-mi faca un put forat la 100 m adincime ? Cunoasteti  personal pe cineva ?   :thanks: :thanks: :thanks:

Ioan Olaru

Stiu ca daca sunt mai multe albine la numar si culegatoarele sunt mai multe , iar cele care lucreaza in stup sunt mai putine, dar la cum am inteles rar o sa fie vreo o familie lasata asa mare in acest model pentru ca in iulie chiar daca familia va ocupa 16 rame , ideal ar fi sa o impartim in trei , pentru a avea trei matci , iar la iernare oricum vor intra toate albinele pe acest 16 rame diferenta este ca vor ierna despartite de diafragme.
Expandarea de primavara era putin mai dificila dar am vazut cum se face si acum nu mai am emotii , in filmele care le voi pune de maine veti vedea ca am roiuri care vor intra pe 3 sau 4 rame la iernat , in mod normal aceste roiuri se unifica , dar cu pretul matcilor , deci eu le voi ierna astfel 3 in 1 inca nu am curaj sa trec pe 6 in 1 dar veti vedea la domnul Ursu executia, poate pe viitor voi face si eu acest lucru.
Profesorul a avut si famili mai puternice de la care a extras miere nu cele pe 2 rame , dar asta e optiunea dansului daca doreste sa spuna mai multe , important e ca si-a refacut stupina intr-un timp foarte scurt ajungand din cele 37 de matcit sa aiba peste 200 de roiuri cu care va intra la iernat , iar daca trece cu bine de iarna cred ca va avea o stupina frumoasa anul viitor.

Kov iulian

Citat din: Ioan Olaru din August 20, 2013, 03:45:01 PM
Si eu am fost sceptic la iernarea 6 in 1 , dar dupa ce am vorbit cu domnul profesor ,

V-ati intalnit pe viu?
Au trecut ani de cand Domnul profesor de matematica ne spune din gura despre avantajele lazi sale insa nu ne prezinta si dovezi a celor afirmate.

Din fericire in tara asta pe langa noi astia cu o simpla diploma de apicultor care dam din taste pe aici mai sunt si profesori universitari in apicultura persoane cu studii inalte in domeniul apicol, cum se face ca Domnul Ursu nu lea cerut acestora o parere avizata despre tehnologia Dansului?

Cum se face ca nici unul din acesti Domni ADEVARATI PROFESORI DE APICULTURA nu recomanda tehnologia Domnului Ursu ?

Pana nu vine cu dovezi palpabile sau recomandari din partea unor ADEVARATI PROFESORI DE APICULTURA in favoarea tehnologiei sale si eu alaturi de ceilalti colegi apicultori voi considera ca Domnul URSU e doar un  impostor pus pe capatuiala si pe inselat lumea.

Daca nu ar fi avut nici un interes comercial din a prezenta " tehnologiile " ( experimentele ) sale poate l-as fi compatimit, cand imbatranesti uneori nu mai judeci corect asta e viata, dar ce face Dumnealui se numeste inselaciune si nu pot avea compasiune sau respect fata de un astfel de om.

feerary

Referitor la 6in1, vreau sa va impartasesc o experienta...  Anu asta am dus niste familii la floarea soarelui, in zona banatului, la socru in gradina. Din cauza lipsei de spatiu am pus cativa unul peste altul. Totul a fost in regula pana cand a trebuit extras mierea... inca era cules la floare. 2 persoane, a trebit sa luam lada de deasupra, sa deschidem stupul de jos si sa ne miscam f repede ca albina incepea sa se agite si culegatoarea incepea sa caute pt ca stupu nu mai era la loc, dar nici cele care le-am mutat nu   s-au bucurat sa ne vada.... nu stiu daca a durat 5  minute si am terminat interventia cu mult fum. 
   Acum ia ganditi-va la 6in1 de cate persane este nevoie ca sa lucreze,ce macara folosesti si in cate "secunde" reusesti sa termini numa sa te uiti pe deasupra la 6 familii pt ca numai un piceor daca dai la lada, albina incepe sa dea din coada :bzz:
  CE spune Ioan Team, sunt aberatii.
      DOmnule Ioan, am crezut ca v-ati mai revenit si v-ati dat seama de unele lucruri dupa un an de experienta dar  m-am inselat. Mergeti si faceti un curs de apicultor si invatati de la un om cu studii in domeniu, incercati inca vreo 2 modele de lazi si dupa 2 ani veniti si postati concluzii! pan atunci: laaasaaaneeee, lasaneee!

D006

Citat din: Ioan Olaru din August 20, 2013, 03:45:01 PM
Si eu am fost sceptic la iernarea 6 in 1 , dar dupa ce am vorbit cu domnul profesor , mi sa parut interesant, si eu cred ca va reusi ,

Ioane eu in acesta iarna voi ierna 100 in 1 , fara gluma !  voi veni cu filme.

marian_6777

Guru Bivolaru... pardon Ursu si creierele spalate... :qp:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

Ioan Olaru

Eu sunt deschis pentru orice noutate deci probabil e destul de greu sa inteleg anumite ,metode cum am mai zis sunt sceptic la 6 in 1 , astept sa vad rezultatele , iar cu 100 in 1 este simplu , se recomanda acest lucru , toti stupi se aduna strans unul langa celalat pentru a nu patrunde curenti intre ei , bineanteles domnul profesor se consulta cu un profesor universitat  , cel din filmele de la scoala de apicultura din Bacau , dar reteaua nu poate sa accepte deocamdat stupul din cauza probabil a costurilor si nevoia mare de informati care necesita acst stup .