Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cristian87

Frumos dar nu nemaivazut.
eu am roi iernati pe 4 rame care arata la fel de bine ca ai profului chiar daca nu am avut imensa sansa de a-i ierna 3in 1
Pe sfarsitul primului filmulet se vad frumos petele de diaree atat pe rama scoasa cat si in stup.
Cat despre indemnul de a prinde ultimul tren in dezvoltarea familiilor noastre prin transvazare in sistemul revolutionar pentru ca in aprilie sa ii transvazam din nou  e doar hazliu.
Nu se fac astfel de operatiuni  in cuib pana ce matca nu a inceput foarte serios ouatul si feromonii ei sunt la cota maxima, poti avea surpriza neplacuta sa fie ucisa de propriile albine.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

jonny_it

Citat din: cristian87 din Martie 06, 2012, 05:39:40 PM
Frumos dar nu nemaivazut.
eu am roi iernati pe 4 rame care arata la fel de bine ca ai profului chiar daca nu am avut imensa sansa de a-i ierna 3in 1

Alea 4 rame prezentate de dl profesor sunt defapt 2 intervale de albina. Pisulici din alea eu nu iernez pentru ca vara vreau sa scot si miere si nu ma intereseaza doar numarul de stupi, vreau sa am si albine prin ei.

Citat din: cristian87 din Martie 06, 2012, 05:39:40 PM
Pe sfarsitul primului filmulet se vad frumos petele de diaree atat pe rama scoasa cat si in stup.
Cat despre indemnul de a prinde ultimul tren in dezvoltarea familiilor noastre prin transvazare in sistemul revolutionar pentru ca in aprilie sa ii transvazam din nou  e doar hazliu.
Nu se fac astfel de operatiuni  in cuib pana ce matca nu a inceput foarte serios ouatul si feromonii ei sunt la cota maxima, poti avea surpriza neplacuta sa fie ucisa de propriile albine.

Petele alea de diaree nu sunt o problema foarte mare tinand cont ca vorbim de o rama de dupa diafragma. In momentul cand nu exista zbor de curatire perioada indelungata albinele au tendinta sa iasa in exteriorul cuibului si sa lase cate "un cadou" pentru apicultor. Unele mai mor dar multe se intorc in stare buna. Cat timp nu este in cuib este ok, si oricum erau cateva pete.
Iernaea 3 in 1 .. este foarte aproape de iernarea care se practica pana nu demult in stupii orizontali. In special in zonele de munte unde primavara cate intr-o joi este destul de utila daca este facuta cu cap. Doar ca apare putina manopera toamna si primavara la mutarea familiilor in alte cutii.
Feromonii matcii sunt prezenti si pe timp de iarna dovada ca albinele in timpul iernii sesizeaza mult mai usor lipsa matcii. Si oricum la transvazare se muta rama cu rama, deci ramane tot intre albinele care o inconjoara.

Ce am sris mai sus sunt detalii, nimic de reprosat daca ma gandesc bine.

Totusi as avea 2 lucruri care mi se par putin cam grave pentru un apicultor:
1. Cuibul este foarte labartat si intins pe multe rame. Adica centrul cuibului abia ocupa jumatate din rama, lucru ce poate provoca unele neplaceri pe timpul iernii. Tinand cont ca sunt 3 in aceeasi lada temperatura este putin mai ridicata si ierneaza si asa.
2. Dv profesor a uitat ca nu se lasa rame dupa diafragma. Acum unii o sa se uite urat la mine.  :)
Sa va spun de ce(probabil cei care au iernat mai mult de 1 iarna si mai mult de 1 familie de albine au vazut deja):
Mierea este higroscopica, adica absoarbe umiditatea; totul combinat cu folie si lipsa curentilor de aer care sa inlature umiditatea face ca mierea respectiva sa se altereze, pe romaneste "se inncacreste!". Daca nu ati vazut deja in momentul cand o scutura foarte multa cade in familia de albine. Cam asa se dezvolta nosemoza, cam asa ies familii slabe in primavara si etc.

jonny_it

Ce fel de tabla este pe capace, nu pare sa fie tabla zincata normala.  Nu cumva este din aluminiu?

D006

Doua bile albe pt. nea on-line !  a descoperit furculita apicola si forumul ..."ardeal"...

Radem , glumim , criticam dar nea on-line face bani de pe urma cutiei sale ca doar e plina tara de prosti !

marius_vfp

hai sa nu le zicem prosti ci doar naivi , sa speram ca acei naivi nu se frig de 2 ori . nenea onduline  poate da cutia aia cu orice pret , eu stiu clar ca intro cutie de 10-12  rame db nu imi intra sandura in valoare mai mare de 35 40 ron iar cu toate cele 60  ron, fara caturi vorbesc,  asta daca le fac eu .
spor al ttreaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

valter

@ filmuletul profului!!!

Uite, de asta e bun forumul...te invata cum nu ar trebui sa faci.
Daca pana mai deunazi eram extrem de ingaduitor cu domnul profesor , acum trebui sa fiu putin mai mult decat rau.
In aceasta etapa de ''supravietuire'' a familiei de albine sunt necesare doua lucruri esentiale:
-hrana indestulatoare lasata din toamna...pentru doua ierni;
-liniste deplina.
Niciuna din aceste conditii don Vasalie nu le respecta...poate nici nu le cunoaste!
In alta ordine de ideie.Daca si numai daca (din conditii fortuite) una, doua familii de albine raman fara mancare pe timp de ''luna martie'' se administreaza punga pe ceafa ramelor...nicidecum se largeste cuibul cu rame pline cu miere, ci se incearca restrangerea acestuia cu ocazia controlului de fond.

Asa ca ''hent cu mana''.
Sfaturi excelente pentru cei tineri...pentru a-si omora familiile.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

orbanstefan64

aritmetica,matematica ,algebra .............is grele toate :uimit: :uimit:

milu56

Asta este fiecare om are si bun si rai...........dar tacerea e ca mierea.......

Anonymous

Citat din: dragos2006 din Martie 07, 2012, 04:55:33 PM
  Doua bile albe pt. nea on-line !  a descoperit furculita apicola si forumul ..."ardeal"...

Radem , glumim , criticam dar nea on-line face bani de pe urma cutiei sale ca doar e plina tara de prosti !
Cred ca si cu stimulentul adjuvant ..........   se fac bani.Am luat cutie de la nea online ,am luat si stimulent adjuvant  crezi ca tara e plina de prosti?

D006

Cutia minune poate este buna sa faci experiente dar sa faci productie iti trebuie M E S E R I E ! Poti sa dai tu stimulent adjuvant cat vrei la cutiile online daca nu ai meserie in instalatie nu o sa vezi miere !

bucovineanu

Nici o cutie nu face miere. Mierea o fac albinele. Ori pentru ca albinele sa faca miere ele trebuie sa fie ingrijite si dirijate de catre apicultor. Fara priceperea apicultorului, albinele in orice lada ar fi puse, vor aduce numai pagube.

Anonymous

Am luat cutie de la nea online ,am luat si stimulent adjuvant     dulce   fruct  (nu mai retin exact )  ,               crezi ca tara e plina de prosti   ?  Eu am spus cum se fac bani nu cum se face miere ,ma scuzati daca nu m-am exprimat corect.

D006

Citat din: Anonymous din Martie 12, 2012, 06:59:23 PM
....Am luat cutie de la nea online ,am luat si stimulent adjuvant .....

Anonymus, daca ai luat "stupul minune" pe bani europeni nu o sa-ti para prea rau cind vei realiza ce inseamna o apicultura aerisita, o apicultura de mare randament, profesionista....

.... deja, vad ca ai facut si primul pas spre o apicultura de randament achizitionind si stimulent pentru albine...... si vei aprecia in curind eficatcitatea si utilitatea bazaconiei "3 in 1"

In alegerea stimulentului nu stiu ce ai achizitionat , dar cred ca ai ales substanta cea mai buna din punct de vedere al compozitiei chimice.