Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

roi_ag

Citat din: cristian87 din Iunie 12, 2011, 05:19:04 PM
Citat din: roi_ag din Iunie 12, 2011, 03:03:49 PM
Un stup contra naturii . Niciodata o familiie de albine nu isi va construi in mediu natural un fagure perpendicular fata de ceilalti .Varooa nu va fi eliminat atat timp cat pe ceilalti faguri sunt celule
de trantor, ba ii poti inmulti daca nu scoti la timp rama crescatoare .Consum mare de miere ptr.
a creste fagurele si trantorii din ea.....deci ....numai paguba. Un spatiu care iti ia albina ce mai folositoare ar fi in magazin la prelucrarea mierii si cresterea de noi faguri folositori. :hi:

Una din cele mai inteligente postari de pe forumurile apicole
Multumesc cristian87 ptr. apreciere si doresc ca incepatorii sa nu faca o mare greseala :hi:

roi_ag

Citat din: romikele din Iunie 12, 2011, 10:32:16 PM
3. sunt destule cazuri cand practica bate teoria.
Sa mai vedem si alte opinii pertinente.
:thanks: roi_ag !
La ce te referi?

stefi

Citat din: dragos2006Am onoarea sa vii reamintesc si ma inclin in fata memoriei lor : NICOLAESCU , STOENESCU , HRISTEA si ANTONESCU .
Puteti sa le acordati respectul meritat scriindu-le numele corect si sa ne demonstrati noua ca ati citit respectivele carti adica sa stiti de cine sunt scrise: StoInescu si nu StoEnescu. Nu domnule Cavrila?

bucovineanu

#228
Citat din: romikele din Iunie 12, 2011, 10:32:16 PM
2.
CitatVarooa nu va fi eliminat atat timp cat pe ceilalti faguri sunt celule de trantor
foarte adevarat, de aceea se face selectie stricta a fagurilor, lucru de durata, dar posibil la un nr. de stupi relativ redus, sa zicem max. 100
3. sunt destule cazuri cand practica bate teoria.
Sa mai vedem si alte opinii pertinente.
:thanks: roi_ag !
Toata lumea stie ca varoa se dezvolta foarte bine si in celule de albine nu doar in cele de trantor. Prin urmare, chiar daca in cuib avem rame numai cu celule de albine nu vom scapa de paraziti prin simpla folosire a ramei claditoare, oriunde ar fi amplasata si chiar daca am folosi mai multe rame claditoare la aceeasi familie. Daca varoa s-ar inmulti numai in celule de trantor, ar fi nevoie de un singur tratament  in luna august, cand deja nu mai avem puiet de trantori si am scapa de paraziti. Nu ar fi necesare atatea tratamente in toamna si obligatoriu cel putin unul in lipsa totala a oricarui puiet.

stefan1

  Despre rama claditoare s-a discutat mult, cred ca si pe acest forum. Eu o folosesc fara exceptie. Ea nu are numai rolul de a ,colecta' parazitul varroa, ci si de a ajuta ca albinele sa cladeasca faguri frumosi, fara celule de trantori. Familiile de albine au nevoie si de trantori in stup, iar daca noi le vom da numai faguri perfecti, cu celule de albine, ele vor roade celulele de albine pe anumite portiuni si vor construi acolo celule de trantori, sa-si satisfaca nevoia lor naturala. Este mai bine ca celulele de trantori sa le avem grupate pe unul sau doi faguri, decat sa avem pe fiecare fagur celule de trantori.
  E adevarat ca chiar si pe vara varroa paraziteaza si celule de albine, insa au o preferinta pentru puietul de trantori, probabil pentru ca stadiul de capacire al acestuia permite o mai buna inmultire a parazitului. Pe de alta parte, varroa devine periculos cand se atinge un prag critic. Acesta se atinge spre toamna, dupa o crestere a numarului de paraziti pe toata durata verii. Daca prin rama claditoare eliminam parte din paraziti pe parcursul anului, facem ca sa nu se mai ajunga la acel prag critic sau sa se ajunga mai tarziu, obtinand generatii de albine mai viguroase.
  Se vorbeste ca albinele isi irosesc resursele crescand trantori. Am spus, macar la mine, familiile care au trantori mai multi acumuleaza cel putin la fel de multa miere ca cele cu mai putini. O explicatie ar fi un schimb de hormoni care se produce in timpul hranirii. Se stie ca in procesul de trofilaxie, adica schimbului de hrana intre membrii familiei, se raspandesc la toti membrii substanta de matca dar si multi alti hormoni care de fapt regleaza toata functionarea familiei. Am vorbit odata de hormonul juvenil, care regleaza cate albine merg la cules si cate activeaza in interiorul cuibului. Acesta e produs de albinele batrane. Se pare ca si trantorii contribuie cu anumite substante care fac albinele mai active si mai eficiente. Se zice ca din gusa unui trantor se poate imparti hrana la 40 de albine. Cred ca mai sunt multe necunoscute in viata acestor vietuitoare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

roi_ag

Citat din: romikele din Iunie 13, 2011, 12:17:06 AM
Citat din: roi_ag din Iunie 12, 2011, 10:56:32 PM
La ce te referi?
Exact la ce facea referire bucovineanu.
Teoretic rama claditoare te ajuta sa scapi de Varroa, practic doar o diminueaza...
Corect :bravo:

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Proful on-line este de acum si Proful on-DVD!



Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

  Doua intrebari ?

   Ce inseamna matci "destepte "  ?
   Cat costa oferta zilei ?

Kiwi Bee

Eu sint mai inapoiat cu informatiile despre acest stup deci sa ma sacuzati daca intreb ceea ce sa mai intrebat.

Acest stup cu buzunar are si varianta de 3/4Dadant?

Ma gindesc la un astfel de stup cu 2 lazi pt cuib si as dori sa stiu cite buzunare voi avea.Unul in spate la cutia de jos si unul in fata la cutia de sus???????????????Apoi caturile binenteles(eventual si gratie hanneman intre).

Dupa cite am inteles stupul a fost testat citiva ani dea rindul pina cind inventatorul sa hotarit sal faca public, deci precis ca nu vorbeste in vint.
Cine a facut apicultura citiva ani cred ca va fi de acord atunci cind spun ca o mica modificare al un tip de stup ne poate rasturna tehnologia de lucru , iar mai ales atunci cind se face o modificare mai mare tehnologia de lucru va fi data peste cap 100%.
Cu alte cuvinte cred ca acest model de stup va functiona numai prin aplicarea unei tehnologii stricte(nu am vizionat toate filmuletele).
Daca totusi acest model de stup ne usureaza munca de apicultor(cel putin asta inteleg din partea inventatorului) atunci nu vad de ce nu sar putea folosi o mie de stupi de catre un apicultor.Nu mai fac controale lungi in cuib cind am acces direct la rama claditoare(cistig timp), nu mai fac tratamente pt varroa caci merg BIO (dat fiind ca acest model de stup imi permite cu usurinta acest lucru - deci cistig iarasi timp).Cu timpul cistigat pot intretine si mai multi stupi chiar cu riscul de a avea o productie de miere/sup mai scazuta(dar in final tot se aduna ceva de la o mie de stupi sil vind la pret BIO).

Inteleg ca stupul a fost brevetat.Ma scuzati pt intrebare: de ce?
Breveturile se reinnoiesc an de an(sau pe termene-poti plati anticipat pe mai multi ani) si costa bani mai ales daca brevetul este international.

Poate ca eu ma gindesc gresit, dar caca eu as inventa un model de stup lasi tine in secret citiva ani pina cind il testez(NU 20 DE ANI!!!) si apoi lasi prezenta la un tirg apicol international sau chiar din start la Apimondia.Astfel sau intru in istorie sau .....nu.

Intreb doar pt ca nu stiu: a fost prezentat acest stup la vreu tirg apicol international?Cu ce interes din partea vizitatorilor?
E adevarat ca occidentul nu prea foloseste rama claditoare deci probabil ca nu ar sari multi..... zic eu..... dar cind spui ca "adio varroa" e alta poveste.

Evident ca inventatorul stupului vrea sa faca bani din acest stup.Eu cred ca din vinzarea stupului nu o sa faca mare cistig.Stupul este usor de copiat.In cel mai rau caz cumperi un stup apoi ai toate dimensiunile la milimetru.Faci o mie de stupi acasa si le populezi apoi VINZI FAMILII DE ALBINE, dar nu zici in ce fel de stupi.

Deci cred ca banul sar face daca inventatorul stupului publica o carte(eventual in mai multe limbi) unde descrie cu amanunt tehnologia de lucru.Filmulete sau chiar un DVD intreg se pune pe net de primul cumparator al acetuia si toti il au gratis.


D006

   Azi avand zi libera am urmarit ceva filme ale stimabilului "prof" si am descoperit o mare calitate la el , cea de negustor de albine . Am cunoscut la viata mea cativa geambasi de albine care intr-o ora te fac sa crezi ca te vei imbogati peste noapte din apicultura dar nici unul nu a ajuns la nivelul stimabilului de a spune ca o matca de la el valoreaza 40 de milioane de lei vechi . mare tupeu are in el si il felicit pentru instinctul de a gasi fraiesteni care pun botul la orice bazaconie pronuntata .
  Urmariti filmul la minutul 18 si 40 secunde :

        http://www.youtube.com/user/profuldemate#p/u/2/JYVhALF701U

bucovineanu

Nu e nimic deosebit. Albinele care ies din ouale acelei regine ies la cules de nectar zi si noapte 365 de zile pe an indiferent de anotimp . Si produc numai miere bio. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

cristian87

Sa nu uitam ca stimabilul e totusi prof de matematica nu de apicultura.
Se pricepe la cifre.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

D006

  Tot acelasi stimabil fost profesor de matimatica si actualmente autointitulat prof on-line de apicultura  in acelasi film cu 10 secunde inainte ii spune pinguinului ca familiile de albine adapostite in astfel de cutii nu roiesc , urmariti filmul la minutul 18:30.
   Dar stimabilul uita ca inainte cu o saptamana a postat un film cu un roi secundar luat cu creanga cu tot si bagat in lada minune . Flilmul cu roiul in gasiti aici :  http://www.youtube.com/user/profuldemate#p/u/16/mWtdrgiOCk4

  sa va  mai prezint si filmul in care dintr-o familie sareau matcile cu zecile si el o tinea tot pe a lui ca sunt matci de schimbare linistita .....

stefan1

Dragos, se pare ca tu esti ascultatorul cel mai fidel al profesorului. Ii sti videoclipurile la minut! Iti trebuie ceva timp, ca este prolific.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)