ce se face in caz ca in urma unui viscol se astupa ordinisurile?

Creat de dragos2006, Noiembrie 20, 2010, 07:43:40 PM

« precedentul - următorul »

D006

ce se face in caz ca in urma unui viscol se astupa ordinisurile? :hi:

D006

orbanstefan64

gore

Chiar daca zapada a trecut de urdinis, aerul cald ce iese va topi zapada si se va forma un gol de aer pe langa stup. Problema e ca zapada sa nu acopere stupii , ca atunci trebuie intervenit urgent. Si in prima varianta trebuie intervenit, dar nu e chiar urgent deoarece se face aerisirea cat de cat.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

pharaonu75

Citat din: orbanstefan64 din Noiembrie 20, 2010, 07:53:11 PM
la mine asa ramine nu deranjez albinele cu curatitul
Pai si ventilatia cuibului cum se face daca urdinisul este acoperit?
Desi sunt din Baragan, unde viscolelel sunt la ele acasa, nu am intalnit o astfel de situatie, dar nu se stie niciodata!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

orbanstefan64

Citat din: gore din Noiembrie 20, 2010, 08:27:59 PM
Chiar daca zapada a trecut de urdinis, aerul cald ce iese va topi zapada si se va forma un gol de aer pe langa stup. Problema e ca zapada sa nu acopere stupii , ca atunci trebuie intervenit urgent. Si in prima varianta trebuie intervenit, dar nu e chiar urgent deoarece se face aerisirea cat de cat.

:nod: :nod: :nod:

bucovineanu

In zona mea sunt ceva zapezi. Au fost ani cand stupii au fost in zapada aproape complet. Nu am indepartat niciodata zapada de pe stupi si nu au fost probleme.  La urdinis temperatura aerului care iese din stup este peste punctul de inghet si topeste zapada. Zapada de pe stupi si dintre ei asigura o izolatie care ajuta unei bune iernari. Indepartand zapada vom deranja albinele facandu-le astfel sa se indoape cu miere.

gore

Stupul are scandurica de zbor, zapada datorita vantului se va depune la o distanta de 2-3 cm de urdinis, cel putin asa era la mine in poza atasata, aerisirea era buna, dar am intervenit dupa 4 zile si totul era OK.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

gore

Problema era numai la acesti stupi fiind in alta locatie,  la ceilalti nu.

orbanstefan64

iata dovada cea ce at ti sustinut

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

Citat din: Ambro din Noiembrie 20, 2010, 07:43:40 PM
ce se face in caz ca in urma unui viscol se astupa ordinisurile? :hi:

De ce nu-ti scrii in pagina completata la inscriere, locatia stupinei? Uneori sfaturile depind mult de locul unde este stupina. In Baragan, in Moldova, sunt uneori vanturi puternice in special iarna. Acolo, poate la vanturi puternice si fundurile antivarroa ar trebui protejate. In Ardeal suntem mai feriti de vanturi, dar si aici sunt unele zone mai expuse. Eu cel putin ma bucur daca zapada este cat de mare in jurul stupilor, chiar si peste urdinis. Aerul cald din stup creeaza un 'horn' pe langa peretele lazii, pe unde stupul respira bine. Zapada mare protejeaza albinele de zgomotele exterioare si mai cu seama de pasarile care atunci, cand zapada mare le acopere sursele de hrana, incearca mai mult ca de obicei sa se hraneasca cu albine (in special pitigoii). Pericolul poate aparea daca se formeaza gheata la urdinis, care ar impiedica respiratia si care trebuie rapid indepartata. Daca este fund de sita, nu mai este acest pericol.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)