Cum stati cu popularea stupilor la impachetare.

Creat de filip, Octombrie 29, 2010, 07:02:38 PM

« precedentul - următorul »

filip

Eu am luat magaziile de pe trei sferturi din ei restul ierneaza cu magazii.Daca in anii precedenti aveam albine in stupii buni pe toate cele 10 rame Dadant,anul asta sunt maxim 7 rame.Desi hrana au suficienta sa treaca iarna.Dar din cauza lipsei de nectar au redus consumul si implicit populatia.
La voi cum e?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Florin-braileanul (FlorinI)

cel mai slab are 6 rame, cel mai "tare", 9
partea proasta e, ca nu consider albina multa
am toate ramele cu minin 60-70% miere capacita, am si 1-2 rame cu mancare dupa diafragma, pe care le-am zgariat cu furculita inainte de impachetare
azi am avut 9 grade in vatra, si cateva albine zburau.
m-am uitat in ei prin folie, si albinele erau si dupa diafragma la papica
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

bucovineanu

Nu e bine de lasat rame dupa diafragma in aceasta perioada. La venirea frigului albinele vor ramane pe aceste rame unde vor muri. Exista chiar pericolul sa ajunga regina pe ramele de dupa diafragma si putem pierde intreaga familie.

Citat din: bucovineanu din Octombrie 29, 2010, 07:33:47 PM
Nu e bine de lasat rame dupa diafragma in aceasta perioada. La venirea frigului albinele vor ramane pe aceste rame unde vor muri. Exista chiar pericolul sa ajunga regina pe ramele de dupa diafragma si putem pierde intreaga familie.

????
pai ce sa le fac acum?
sa le scot la prima zi calduroasa?
sau sa le las ca sa ia mierea si sa o duca in cuib?

aseara am avut si -2 grade
a inghetat apa in canal in curte
maine am 14 grade

bucovineanu

Atata timp cat ziua sunt temperaturi peste 10 grade nu e pericol. Daca ramele din cuib sunt pline vor cara greu mierea de dupa diafragma. Se descapacesc rame dupa diafragma mai ales primavara dupa ce s-a incalzit bine pentru a stimula ponta reginelor.

Citat din: bucovineanu din Octombrie 29, 2010, 07:41:50 PM
Atata timp cat ziua sunt temperaturi peste 10 grade nu e pericol. Daca ramele din cuib sunt pline vor cara greu mierea de dupa diafragma. Se descapacesc rame dupa diafragma mai ales primavara dupa ce s-a incalzit bine pentru a stimula ponta reginelor.

din greseli invatam, dar mai ales din invataturile altora
multumesc

daca in primavara nu mai am ce decapaci de dupa diafragma?

soadi

Citat din: bucovineanu din Octombrie 29, 2010, 07:41:50 PM

Asta e valabil pentru ramele cu miere capacite, dar cele cu pete de miere ?

bucovineanu

Important este ca ramele respective sa nu fie uitate dupa diafragma si sa le prinda frigul acolo.

nicu68

si la mine in stupina vad o depopulare destul de mare fata de ani trecuti ,si nu imi explic care ar fi motivul,si nici cu mierea nu stau la fel de bine ca ani trecuti ,dar nu imi ramine decat sa fiu optimist si sa le ajut cand timpul imi va permite

Popescu Gheorghe

La mine roiurile cele mai tarzii au sase rame cu albina si cele mai bune cu 9 rame;nu am sesizat un numar mai mic de albine fata de anul trecut ci dimpotriva mai multa albina.Stimularea am facut-o cu ceaiuri din plante si Startovit si acum toamna ;este prima data si vreu sa vad ce rezultat va f in primavara,avand puiet pana tarziu si acum o saptamana am pus fitilele de Mavrirol in functie de marimea familiei( in speranta ca nu mai exista puiet,fiind destul de rece si albina in ghem);in anii trecuti faceam stimularea cu continut de plante(ceaiuri)si pantotenat de calciu care era asemanator cu laptisorul de matca,dar care in stare pura nu se mai gaseste in farmacii ci numai in combiatii cu alte vitamine,sub forma de siropuri sau tablete efervescente.Acum vremea sa incalzit iar fiind temperaturi ziua peste 10 grade si deci este posibilitatea ca albinele sa-si organizeze mai bine ghemul,iar noaptea temperatura este tot pozitiva.Sa vedem pana cand va fi aceasta vreme.Urmaresc prognoza  data de Bayer pe 5 zile

cetin

Mai multi stupari din zona s-au plans de nr redus de albina in acest an si nici cu mierea situatia nu e prea roz. Daca iarna va fi cum se anunta,   va fi jale in primavara, iar la anul mierea scumpa!

pharaonu75

Ca ar fi un pret mai mare la miere fata de anul acesta nu poate fi decat o veste buna pentru apicultori!
Problema este insa cu iarna care se anunta foarte grea...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

antiopa din ardeal

Citat din: cetin din Noiembrie 03, 2010, 02:15:05 PM
Mai multi stupari din zona s-au plans de nr redus de albina in acest an si nici cu mierea situatia nu e prea roz. Daca iarna va fi cum se anunta,   va fi jale in primavara, iar la anul mierea scumpa!
Parerea mea este ca vinovat are sanse mari sa fie nimeni altul decat varroa. Cred ca f important este momentul in care ati inceput sa faceti tratamentele de toamna antivarroa. Aceasi situatie  cred si  pentru nicu68.

D006

1)  mai lasati vrajeala cu iarna grea, doar sunteti oameni seriosi !
  2) depopulari se inregistreaza la familiile tratate aiurea antivarooa sau la familiile cu matci mai bartane de un an.
  3) depopularea mai apare si la stupinele nestimulate in lunile august - septembrie.

BOB0

AM ROI PE  5-7 RAME ,FAM. BATRINE PE 7-10 RAME . Ce m-a deranjeaza ,este faptul ca am multa miere necapacita in fagurii din cuib??Nu-mi aduc aminte sa mai fi avut o asemenea  situatie candva. Completarea rezervelor pentru iarna am termminat-o la 25  Sept . iar in zona ,nu am sesizat surse notabile de cules ,mai ales pentru a fi depozitat  in ultima perioada . Puiet se mai gaseste doar, la o mica parte din fam. si asta cu preponderenta la roi, un lucru normal.