Minim unelte specializate de stuparit

Creat de Shiva, Septembrie 22, 2010, 11:54:41 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: Shiva din Septembrie 22, 2010, 11:46:07 PM
Nu neg necesitatea unui mentor insa imi place sa-mi fac singura lectiile. Din 100 de opinii/sfaturi poti extrage mai multe invataminte decat dintr-una singura.

Ai perfecta dreptate! Apicultorul mai experimentat este menit sa te ajute, sa te indrume, sa iti corecteze eventual greselile!
Nu a spus nimeni ca acesta este/trebuie sa fie "detinatorul adevarului absolut"! Trebuie sa fie mai degraba un fel de "centura de siguranta"!
Ai inteles cam  ce vreau sa spun?
Poti asculta sute de opinii, pe care apoi sa le dezbati cu el, si sigur iti va puncta deficientele unora sau avantajele altora! Chiar daca are sute de familii de albne sau este in bransa de ani de zile, tot mai are cate ceva de inatat! Este posibil ca unele lucruri aflate de tine sa nu le stie nici el si astfel mai invata ceva util!
Sfatul meu este sa ai pe cineva experimentat pe langa tine la inceput, sa iti supervizeze activitatea!
Mult succes! :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Citat din: Shiva din Septembrie 22, 2010, 11:46:07 PM
Pei nu strici fagurele muncitorind cu lingura pe/prin el? :uimit:
Daca strici doar celulele nu e o problema, doar ca le vei da la albine mai mult de munca sa la reconstruiasca!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

ioanardelean55

Andrei  tu sti ceva despre loca ? ai vazut vreo data un stup infectat cu loca ? e usor sa fi american ,dar e greu sa traiesti in rominia    . Explica cum poti obtine o regina de la un stup plin cu loca ,s-au de la unul cu puiet varos ,s-au de la unul plin de nosmoza ?

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: AndreiRN din Septembrie 22, 2010, 07:58:12 PM
Citat din: Shiva din Septembrie 22, 2010, 11:54:41 AM
as dori sa achizitionez, in primavara, primii 3-4 stupi.
Care ar fi minimum de unelte specializate de stuparit?
In realitate nu iti trebuie decat .... haine pe tine si protectie la fatza si o surubelnita.
Restul sunt mofturi de care te poti lipsi si pe care le poti achizitiona mai tarziu sau imprumuta de la colegi.
La 3-4 stupi si de extractor te poti lipsi pt un timp fiind si alte metode de extras mierea in bucatarie.
Dragoste pt albine este minimul necesar.

iertat sa fiu, dar nu recomand apicultura cu imprumut
e ca si cand (ma scuzi) nu ai avea chiloti si ii iei imprumut de la vecinul
m-am legat de chiloti, deoarece e lenjerie intima personalizata
asa trebuie sa ai si sculele

minim mimnimorum:
stupi
familii albine
afumator
dalta apicola
matura apicola
ciocan si cuie pentru asamblat rame
faguri artificiali
dupa 2 ani, centrifuga
apoi...
cresc pretentiile

aaaa
sa nu uit
bine ai venit printre noi, cei incepatori si alaturi de experimentati
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

D006

In stuparie la inceput iti trebuie doar 3 lucruri :
1)bani
2)bani
3)bani.

tassevasi

Numai postati totul supra sofisticat ,ca tinarul se sperie, saracul si nu se mai apuca de albinarit . 
   Iti dau exemplul meu , am cumparat un stup de la Apicla  (am dat 310 ron , ffff mult , asa e cind nu te invata cineva ) in timpul acesta m-am rugt de un prieten care avea stupi ,sa-mi dea un roi si mie , el m-a ajutat ,atunci si incontinuare la tot ce am avut nevoe  mai departe .
   De necaz ca am platit atit pe un stup ,acum mi-i fac singur ,dupa modelul  primului . 
    Sunt variante si mai sinple  acum ,sa-i cumperi , dai pe 5 cit am dat eu pe unul .
  Sanatate si numai bine

tassevasi :hi: :hi:

pharaonu75

tassevasi

D006

Citat din: ioanardelean55 din Septembrie 23, 2010, 08:57:38 PM
1. Andrei  tu sti ceva despre loca ?  ai vazut vreo data un stup infectat cu loca ?
2. e usor sa fi american ,dar e greu sa traiesti in rominia    .
3. Explica cum poti obtine o regina de la un stup plin cu loca,
4. s-au de la unul cu puiet varos,
5. s-au de la unul plin de nosmoza ?

1. Este o  boala pt care aici am auzit ca apicultori duc stupul in camp si il acopera bine cu un sac de plastic si ii dau foc. Nu am vazut niciodata un caz real.
2. Adevarat in ambele cazuri.
3. Un stup cu loca nu merita tinut mai mult de 24 de ore de la diagnostic.
4. Puietul varos apare si dispare primavara in functie de stresul si puterea familiei.
5. Toate albinele au nosemoza asa cum orice om din lume are spori de influenza. Eu iti testezi albinele si iti arat nosemoza la microscop.
Dar asta nu inseamna ca vezi si efectele acestei boli datorita sistemului imunitar care ai incapaciteaza dezvoltarea. Deci de nosemoza nu o sa scapi niciodata dar poti avea albine care nu sunt afectate. Si asta nu cu medicamente.
Si ca sa-ti raspund la intrebare stupii din care fac regine au nosemoza si iti garantez ca oricine face matci are nosemoza in stupii. De fapt este preferabil.

D006

Citat din: FlorinI din Septembrie 23, 2010, 09:10:39 PM
Citat din: AndreiRN din Septembrie 22, 2010, 07:58:12 PM
Citat din: Shiva din Septembrie 22, 2010, 11:54:41 AM
as dori sa achizitionez, in primavara, primii 3-4 stupi.
Care ar fi minimum de unelte specializate de stuparit?
In realitate nu iti trebuie decat .... haine pe tine si protectie la fatza si o surubelnita.
Restul sunt mofturi de care te poti lipsi si pe care le poti achizitiona mai tarziu sau imprumuta de la colegi.
La 3-4 stupi si de extractor te poti lipsi pt un timp fiind si alte metode de extras mierea in bucatarie.
Dragoste pt albine este minimul necesar.

iertat sa fiu, dar nu recomand apicultura cu imprumut
e ca si cand (ma scuzi) nu ai avea chiloti si ii iei imprumut de la vecinul
m-am legat de chiloti, deoarece e lenjerie intima personalizata
asa trebuie sa ai si sculele

minim mimnimorum:
stupi
familii albine
afumator
dalta apicola
matura apicola
ciocan si cuie pentru asamblat rame
faguri artificiali
dupa 2 ani, centrifuga
apoi...
cresc pretentiile

Acuma ca sa fiu sincer am vreo 2 vecine pe strada carora cu placere le-as vizita chiloti ca de dat pe ai mei nu pot pt nu port asa ceva.  :rotfl: :rotfl:
Da, cuti unde sa locuiasca albinele este nevoie ca altfel le ti in cos de salcie.
Dalta nu am luat niciodata si am facut eu vre-o 3 dar pana la urma tot cu surubelnita ma descurc la bine.
Matura apicola? E prima data cand aud asa ceva dar cred ca la perie te referi si traditional era o pana de gasca si o sa-mi caut cateva. Mai folosesc cateodata pensula noua de vopsit dar rar.
Sculele apar atunci cand vrei sa devi eficient dar ca amator de a invata apicultura nu ai nevoie de multe.
Voi cand jucati fotbal in copilarie aveati crampoane si jambiere si ...... si jucati cu placere.

D006

Citat din: dragos2006 din Septembrie 23, 2010, 09:50:22 PM
1)bani
2)bani
3)bani.
De cand te trezesti si pana adormi numai BANI ai in cap.
In rugaciune de cate ori pomenesti de bani?

flavius

shiva, hai sa-ti spun cum am inceput eu: cu mainile in buzunar... :zzz: :zzz: :zzz:...da' nu pentru bani, ci pentru ca nu aveam idee ce si cum imi trebuie...

eu zic asa: daca ai cunostinte printre tamplari, da-le niste planuri, sa-ti faca niste cutii cat de cat OK...dupa ce te decizi la model...roii ii cumperi la primavara, o surubelnita cred ca gasesti prin casa, mai cumperi o palarie cu voal (pe a mea am dat 18 lei...), eventual o afumatoare...e cam tot ce iti trebuie in prima faza...rame se cumpara, de asamblat e usor cu un ciocan (mic) si niste tinte, sarma iarasi e ieftina, un patent se gaseste, faguri artificiali, si cam atat...de aici pleci, si pe parcurs adaugi...

daca nu cunosti tamplari, cauta niste cutii cat de cat ok...nu plati prea mult pe ele, ca nu face...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

ioanardelean55

Eu prefer ca albinele mele sa fie expuse cat mai curand la toti virusii care apar local si din supravietuitori sa-mi produm matcile necesare.

Vad ca te pricepi la teorie ,te bagi peste tot raspunzi la toete problemele dar sa sti ca nu toti sintem incepatori s-au nestiutori ,din toate cele trei boli infectocontagioase pe care ti le-am enumerat ai ales noemoza pentru reproducere simplu pentru cine nu stie ,tu insa ai spus ;,,Eu prefer ca albinele mele sa fie expuse cat mai curand la toti virusii care apar local si din supravietuitori sa-mi produm matcile necesare." aici intra si virusi de loca , dece ocolesti raspunsul ? il prefer insa ca de la un apicultor care practica apicultura in Romania .

D006

Loca nu sa mai vazut pe aici de ff multi ani.
Multi nu stiu decat din auzite de asa ceva.
Si NIMENI nu am auzit ca a sugerat tratarea unei famili cu loca ci distrugerea complecta a cutiei si albinelor prin ardere.

ioanardelean55

Un raspuns dat de un american americanilor un roman nu prea intelege mare lucru .
Eu i-ti dau un sfat ,daca vrei s-l primesti e bine daca nu e tot asa ; posteaza cit vrei DAR  din postura unui romin care traieste in romania si care  practica apicultura in romania atunci vei fi inteles mai bine , fiind-ca nu toate din america se potrivesc si in romania .E bine sa avem schimburi de ideei ,sa ne informam uni pe alti in domeniu tehnologiei mai ales ca intre noi si voi e inca o diferenta destul de mare .