Vremea in iarna 2010-2011

Creat de bucovineanu, Septembrie 19, 2010, 06:47:34 PM

« precedentul - următorul »

cristi ciuc

Temperatura constant scăzută din ultima perioadă nu a permis intervenţii mari în stupi pentru aducerea mai aproape de cuib a unor rame laterale pe care se mai găsea miere.
Am putut doar să constat că acolo unde a fost pusă Apifonda deasupra ghemului, această a fost consumată rapid.
Uitându-mă la prognozele din perioada următoare am înţeles că iarna va persista.
Nu am înţeles domnule Bucovineanu cum este posibil să se piardă matca, la acest moment, de maniera expusă.
Care credeţi că este explicaţia?

bucovineanu

Nu am nici cea mai mica idee despre motivele pierderii reginei respective.
Cel putin in zona mea, nu e nimic anormal ca iarna sa plece dupa 15 martie.

nicu68

si la mine in stupina am vazut niste pete maro inchis la culoare :uimit: :hi: :hi:,dar nu stiu ce inseamna ele ,poate ma ajuti tu,,gore :nod:

bucovineanu

Daca ai vazut acele pete numai in afara stupilor nu e nici o problema: albinele au iesit la zbor, si-au golit intestinele si acum stau linistite in stupi. Grav e daca acele pete sunt pe peretii interiori ai stupilor si pe rame.

bucovineanu

Nu a fost cea mai grea iarna din ultima mie de ani, dar "ursul' a avut dreptate. Primavara va veni dupa 12 martie. Acum e cea mai critica perioada pentru albine, deoarece consumul lunar este de 3 kg de familie.

alvo

vremea-i vreme,vremuieste!
hribi=manatarci!
cele mai bune ciuperci!
singurele care nu pot fi cresute in sere sau !solarii
pot fi consumate in stare proaspata,congelate,murate sau dezhidratate(uscate)
va asigur ca nu ezistya ceva mai bun pe pamantul asta(except produsele de stup)

cristi ciuc

Citat din: bucovineanu din Februarie 23, 2011, 11:01:14 AM
Nu a fost cea mai grea iarna din ultima mie de ani, dar "ursul' a avut dreptate. Primavara va veni dupa 12 martie. Acum e cea mai critica perioada pentru albine, deoarece consumul lunar este de 3 kg de familie.
Eu deja alerg după Apifonda.

bucovineanu

Romanul are o vorba: "Tot raul spre bine." Venirea cu intarziere a primaverii e si spre binele apicultorilor. Odata instalata, dupa 15 martie, vremea calda nu va mai fi intrerupta de perioade cu vreme rece. Astfel albinele vor prinde culesuri de polen si nectar la sursele din primavara:alun, anin, salcie. Stiu ca in unele zone unele au cam trecut, dar asta e.

ilalexandru

Probabil ca vor prinde culesuri de polen, nectar...insa problema e cine va culege? Familiile deja sunt mai slabute fata de alti ani. In momentul de fata, cred ca puiet au foarte putin. In alti ani cantitatea era mult mai mare. Cine o sa asigure schimbul de generatii? Albina o sa inceapa sa moara, din celule nu o sa iasa aprope nimic.... La inceputul lui februarie, cand au fost acele cateva zile de caldura, familiile aveau puiet capacit foarte putin si incepusera sa oua...binisor. A venit frigul iarasi...matcile iarasi au incetat ouatul, puietul depus zilele alea ori nu a fost luat in crestere, ori nu a fost acoperit bine zi a inghetat, ori...oricum a iesit ceva pe acolo, dar foarte putin. In momentul de fata....oare o mai oua matcile sau asteapta caldura?

bucovineanu

Nu trebuie sa ne descurajam. Am mai spus si altadata urmatorul lucru: La mine iarna 1995-96 a tinut din 3 noiembrie pana in 5 aprilie. In toata aceasta perioada nu au fost  zile cu temperaturi de peste 5 grade. In 5 aprilie a fost prima zi in care am putut umbla la stupi. A urmat un an apicol extraordinar cu o productie record.
Daca iarna tine mai mult si vegetatia e mai intarziata. Mai rau e atunci cand e o perioada calda si reginele se extind foarte mult cu puietul, dupa care urmeaza o perioada rece si albinele sunt nevoite sa formeze din nou ghemul, o parte din puiet raceste si asa incep necazurile si bolile. In una din zilele calde de la inceputul lui februarie am controlat 3 familii bune si nu am gasit deloc puiet nici macar oua. Am ramas cam uimit.
Acum imi dau seama ca probabil ele stiau ce urmeaza.

pharaonu75

Iarna 1995-1996 am petrecut-o la Campina!
Poate pare deplasata afirmatia mea, insa zapada a tinut atunci din 3 noiembrie pana pe 5 mai!
Stiu bine ce spun... pe 1 mai faceam carari prin zapada si ne pregateam de gratare!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mape 48-petru manea

Florin_Dan

Ne-am cam desobisnuit de iernile adevarate. Dar albinele au iernat mai bine fiind temperaturi negative constante. Nici ale mele nu au puiet mult , cum as fi vrut sa aiba, dar vorba lui Bucovineanu: stiu ele ce fac.

sfantul spiridon

am trecut de ceva timp la folie
asta s-a intamplat undeva in februarie
pozele-3 martie
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sfantul spiridon

alta
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro