roi atacat

Creat de dragos2006, August 28, 2010, 10:03:40 PM

« precedentul - următorul »

D006

astazi am gasit un roi atacat masiv prin fundul stupului la care scandurile imbinate in falturi s au distantat prea mult,matca nu am gasit o dar fiind seara nici nu am controlat decat ramele cu puiet,totusi inclin sa cred ca nu mai este.intrbarea este ce sa fac cu el,matca nu am de unde sa i dau,multumesc anticipat.

bucovineanu

Daca mai este regina si mai sunt destule albine seara trebuie mutat stupul la cel putin 2km. Mai este miere pe rame? daca au omorat regina nu este alta solutie decat unificarea. Micsoreaza urdinisurile celorlalti stupi pentru ca e posibil sa fie atacate si alte familii.

stefan1

Odata aparut furtisagul, e tare greu sa intervi eficient. Chiar daca ai vrea sa desfiintezi acest stup, albinele din el vor fi greu primite de stupii vecini, daca si acolo au fost incercari de furtisag si paza este mai vigilenta. Asa ca multe albine sfarsesc prin a fi intepate. Daca are inca matca, solutia data de Bucovineanu cred ca este foarte buna.
  Atentie, ca daca albinele gasesc alte locuri pe unde sa poata intra intr-o lada, pot sa distruga chiar stupi puternici, ca paza eficienta este doar la urdinis.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

prisecarul

Citat din: ciptheman din August 28, 2010, 10:03:40 PM
astazi am gasit un roi atacat masiv prin fundul stupului la care scandurile imbinate in falturi s au distantat prea mult,matca nu am gasit o dar fiind seara nici nu am controlat decat ramele cu puiet,totusi inclin sa cred ca nu mai este.intrbarea este ce sa fac cu el,matca nu am de unde sa i dau,multumesc anticipat.
la nanov ai incercat pentru matci?
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

D006

nu au apucat sa patrunda in stup doar incercau,matca e la locul ei,albine moarte in fata stupului nu sunt iar acum nu este nici o incercare de furtisag nici la el nici la stupii vecini,urdinisurile micsorate cat sa intre 1 albina.

stefan1

Inseamna ca te-ai speriat prea tare. Au fost doar incercari de furtisag si nu atac masiv, cum ai spus.
  Pe de alta parte, un urdinis mic doar cat sa treaca o albina este prea putin. Ai funduri cu sita? Cum vorbeai de scanuri de fund distantate, presupun ca ai funduri clasice. Lasa, totusi, macar 2-3 cm urdinis, ca un stup normal are capacitate de aparare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

stupii sunt cu sita mai putin cei in care se afla roii pe care ai am de la cineva imprumutati dar in 2 saptamani maxim ai schimb(cei noi acum ai construiesc)urdinisurile le am marit la 2-3cm spr sa nu mai fie probleme.