cum de pregatit pentru iernare stupurile

Creat de lozanuoleg, August 23, 2010, 11:23:09 PM

« precedentul - următorul »

lozanuoleg

Ajutati - ma va rog. Asi vrea sa trec albinele dintr - un stup in al stup pentru iernare, cu sa fac corect, ca sa fie totul normal. pina chind se poate de facut asa lucrari, dupa cum stiu pina la 20 septembrie sau eu gresesc.
Si spune - ti va rog cum se gateste stupul pentru iernat am in vedere cu se aranjeaza ramele in stup si cu punerea a pernutelor pentru mentinearea caldurii. Si dac amai aveti ceva in formatie pentru gatirea stupilor pentru iernat spuneti va rog. Multumesc mult pentru informatie

filip

Ok,dane mai multe detalii.
Dece vrei sa treci albinele dintr-o lada in alta?
Este acelasi tip de rama in ambele lazi?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

dedu

daca i acelasi tip de lazi-rame atunci poti face aceasta miscare si acum dar sa ai putin grija sa fie mai pe seara sa nu fie mare bajbaiala acolo la amiaza:)
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

lozanuoleg

Ad sunt aceleasi tipuri de rame. lada in care doresc sa pun albinele are periitii grosi pentru iarna, este mai calduroasa, ma ghindesc sa lefie mai cald iarna. In general nu prea stiu cu se pregatesc stuoii pentru iarna sa nu inghete.

filip

Daca e doar chestiune de pereti mai grosi atunci nu are rost sa schimbi lada.
Eu am iernat in nuclee cu pereti de placaj subtire cum e fundul la sertarele de bucatarie si nu au murit.
Sa fie tratati,hrana suficienta si trec iarna
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

cocobeny

Ca este deschis acest topic cu iernarea, as intreba :(fiind incepetor) de cand se incepe micsorarea cuibului, scoaterea ramelor care nu sint acoperite de albine si organizarea cuibului pentru iearna. :hi:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

bucovineanu

Stramtorarea cuiburilor daca nu s-a facut pana acum se poate face. Inca e devreme pentru a stabili numarul exact de rame pe care va intra familia la iernare, dar e bine sa fie scoase ramele de prisos pentru ca familia sa poata pastra cat mai bine caldura in cuib.

filip

Citat din: bucovineanu din August 29, 2010, 05:52:51 PM
Stramtorarea cuiburilor daca nu s-a facut pana acum se poate face. Inca e devreme pentru a stabili numarul exact de rame pe care va intra familia la iernare, dar e bine sa fie scoase ramele de prisos pentru ca familia sa poata pastra cat mai bine caldura in cuib.
Atentie,nu se scot ori trece dupa diafragma rame cu puiet.

cocobeny

Si totusi ce rame se scot, acelea numai cu miere sau si cu polen in celule, se pune diafracma si se pun dupa, nu se scot de tot afara??  :roll:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

orbanstefan64

ramele negre urite care au miere descapacestele, punele dupa diafragma si ramele cu putina miere capacita sau necapacita in functie si de cita albina ai strimtorez cuibul.daca ai surplus de rame cu miere si nu ii acoperita de albina iar celalalte rame au destula miere pt iernare scoatele si punele la rezerva sau extragele . in niciun caz nu scoti ramele cu pastura. le pui primele in functie de cum lucrezi da la stinga la dreapta sau invers.

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)