Uniformizarea fam de albine

Creat de ioanardelean55, Iulie 25, 2010, 04:29:28 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Multi stupari fac uniformizarea fam. de albine primavara ,alti in cursul anului si prea putini toamna .

Intrebare ? Cind credeti ca e cea mai potrivita perioada pentru aceasta lucrare ?

crombra

Citat din: romikele din Iulie 25, 2010, 04:52:04 PM
De o importanta mai mare mi se pare uniformizarea de toamna, cu scopul de a preveni oarecum furtisagul si a trece cu bine peste iarna.
Aceasta lucrare executata primavara, are doar rolul de a mari efectivul culegatoarelor, dar nu elimina adevaratele probleme ale familiilor mai slabe.
Cine are suficient timp la dispozitie poate tine permanent sub control echilibrul familiilor ca putere, dar trebuie sa tina cont de adevaratele probleme in cazul celor deficitare numeric si sa intervina la timp.
... toate-s bune si frumoase pe hartie, praftica insaaa...!!!  :hi:
Sunt intru totul de acord cu Mihai(Romikele). Productia anului urmator se pregateste incepand cu luna August a anului curent.
Deci uniformizarea si stimularea incepand cu luna August inseamna stupi sanatosi si puternici la anul.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

D006

Eu nu fac nici o uniformizare , sunt impotriva luarii de material biologic de la stupii puternici la cei slabi.  Eu fac uniformizare prin uciderea matcilor care nu dau performanta.

andrei_salaj

In zona mea,incepand cu 15 iulie,uniformizez familiile care merita(au matca buna,nu neaparat tanara).Pana la aceasta data le las sa se dezvolte in voie.Mai mult rau se face daca uniformizez in primavara,pentru ca sunt surprize si surprize.Un roi amarat,pana la salcam,poate intrece o familie care a iernat cu o populatie numeroasa.Se fac roi la nevoie pt. a tine in frau roitul,care e o "problema" daca pot sa zic asa,la mine in zona.Poate datorita aportului mare de polen.

Sanatate!

janese

Citat din: romikele din Iulie 25, 2010, 06:52:28 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 25, 2010, 06:33:19 PM
  Eu nu fac nici o uniformizare , sunt impotriva luarii de material biologic de la stupii puternici la cei slabi.  Eu fac uniformizare prin uciderea matcilor care nu dau performanta.
Cine are de unde alege, e cel mai sanatos lucru... insa mai sunt si amarasteni... stiu eu unu` prin Razvad  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
acu vazui...cumnateeee!!! :dinti:

cocobeny

As vrea sa unific 0 familie ramasa de 3 ori fara matca care este slaba cam pe 4 rame, cu un roi cam tot pe atitea rame, cum se procedeaza, este bine acuma sau sa mai o las citeva saptamani, si care este procedura cea mai simpla si buna, mentionez ca stupii sint aproape apropiati numai distanta de un stup este intre ei, multumesc.  :uimit:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

Bătrânul

Citat din: cocobeny din August 02, 2010, 12:58:15 PM
As vrea sa unific 0 familie ramasa de 3 ori fara matca care este slaba cam pe 4 rame, cu un roi cam tot pe atitea rame, cum se procedeaza, este bine acuma sau sa mai o las citeva saptamani, si care este procedura cea mai simpla si buna, mentionez ca stupii sint aproape apropiati numai distanta de un stup este intre ei, multumesc.  :uimit:
Nu cumva este bezmetica? Va omori si a patra regina ! Mai bine scuture-le......

D006

Citat din: cocobeny din August 02, 2010, 12:58:15 PM
Scuturi familia la 10 m si in locul ei o pui pe cea cu matca.

ioanardelean55

Nu rezolvi nimic scuturind albinele ,ele se vor intoarce cu tot alaiul inapoi , ce urmeaza o sa vezi . Un procedeu mai sigur ;Inchizi urdinisul si bati cu un lemn in lada timp de apr. 5 min. dupa care muti stupul in alta parte iar pe cei doi de linga el ii apropi putin  deschizi apoi stupul cu pricina ,in acest caz se vor intoarce la vechiul loc numai albina culegatoare nu si cea ouatoare iar albina culegatoare avind gusa plina cu miere va fi primita de cei doi stupi vecini ,sau de cel pe care vrei s-l intaresti .

D006

Eu am stat si am observat ca 10 - 15 albine nu zboara de unde le-am scuturat si am tras concluzia ca sunt cele ce se oua.

gheco

Cu o familie bezmetica am procedat astfel:
- am inchis urdinisul;
- am asezat stupul in roaba;
- am asezat un stup cu un nucleu pe 3 rame cu matca imperecheata pe locul stupului cu fam. bezmetica;
- am deplasat familia bezmetica la circa 200m si am scuturat toate albinele de pe faguri;
- dupa circa 4 ore am deschis stupul si am constatat ca se adunasera aproape toate albinele de la familia bezmetica;
- a doua zi mai erau citeva zeci de albine pe locul unde am scuturat de pe faguri.
Acum familia este cu puiet pe 4 rame si va trece cu brio peste iarna care, desi nu ne dam seama, se apropie cu pasi repezi.
Toate bune
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

D006

Uite ca roaba nu am folosit inca.  :hi: :hi:

cocobeny

Citat din: gheco din August 04, 2010, 05:19:42 PM
- am inchis urdinisul;
- am asezat un stup cu un nucleu pe 3 rame cu matca imperecheata pe locul stupului cu fam. bezmetica;
- am deplasat familia bezmetica la circa 200m si am scuturat toate albinele de pe faguri;
- dupa circa 4 ore am deschis stupul si am constatat ca se adunasera aproape toate albinele de la familia bezmetica;
- a doua zi mai erau citeva zeci de albine pe locul unde am scuturat de pe faguri.
Acum familia este cu puiet pe 4 rame si va trece cu brio peste iarna care, desi nu ne dam seama, se apropie cu pasi repezi.
Toate bune

Curioasa metoda, as vrea si eu sa unific o familie care nu are matca, nu cred ca este bezmetica pina ce merg luni sa vad ca eam pus oo rama cu puiet, si as vrea daca nu isi face botci, si cred ca este cam tarziu, sa  o unific cu un roi pe 5 rame, ar merge metoda asta care ai specificato mai sus?  :roll:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

D006

Cand pt un oarecare motiv dispare matca si vrei sa unesti inainte de a se bezmetici trebuie sa ti minte ca ai in stup si albine tinere care nu stiu sa zboare si nici zona nu o stiu. La familiile bezmeticite cam toate albinele sunt mature si au iesit afara.
La ce spui tu e mai usor sa pui niste frunze de menta in cutie si sa le unesti direct.

gheco

Citat din: cocobeny din August 05, 2010, 05:56:16 PM
Citat din: gheco din August 04, 2010, 05:19:42 PM
- am inchis urdinisul;
Toate bune
Curioasa metoda, as vrea si eu sa unific o familie care nu are matca, nu cred ca este bezmetica pina ce merg luni sa vad ca eam pus oo rama cu puiet, si as vrea daca nu isi face botci, si cred ca este cam tarziu, sa  o unific cu un roi pe 5 rame, ar merge metoda asta care ai specificato mai sus?  :roll:
Daca nu este bezmetica (daca nu ai numai  puiet de trantor plasat dispersat pe ramele de cuib) cred ca merge o unificare cu un nucleu cu matca. Cred ca este prea tarziu pentru a-si face matca acum.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/